9.sınıf matematik sorusu

furkantas

Megapat
Daha fazla  
Kümelerde yüzdelikli soruları nasıl çözüyoruz?
Soru:Bir sınıftaki öğrencilerden %30'u tarihten,%80'i coğrafyadan başarılı %10'u ise bu iki dersten başarısızdır.
21 kişi tarihten başarısız olduğuna göre, kaç kişi her iki dersten de başarılıdır?

7 buldum sonucu. Doğru ise çözümü atayım.

Sınıfın %30'u tarihten başarılı, başarısız olanlar 21 kişi. Yani 21 kişi %70 oluyor. Bu durumda oran-orantı yaparak sınıfın 30 kişi olduğunu öğreniyoruz. Gerisini bende çözemedim, üzgünüm. Ama uğraşacağım.

Cevap 6. Birazdan Paint yeteneğimi konuşturup küme şeklinde anlatacağım.

Biraz artislik olacak ama 9. sınıfta 2. sönem 2. matematik yazılısından 100 almıştım. Şimdi 10. sınıfım.

Klavyenin azizlağine uğradım kardeş kusuru bakma Ben de 6 buldum arkadaş gibi.

Sınıfın %30'u tarihten başarılı, başarısız olanlar 21 kişi. Yani 21 kişi %70 oluyor. Bu durumda sınıf 30 kişidir. 30'un %10'u 3 dür. Bu %10'luk kısım her iki sınavdan da başarısız olanlar. %80 coğrafyadan başarılı yani 24 kişi coğrafyadan başarılı. 30-24=6. 6 kişi coğrafyadan başarısız. Bu 6 kişi içinde iki sınavdan da başarısız olan 3 kişi var. 6-3=3 Bu 3 kişi ise sadece tarihten başarılı olanlar. Yani kümenin en sol kısmındaki ortak olmayan 3 kişiyi bulmuş olduk. %30 tarihten başarılı. Yani 9 kişi. Bu 9 kişinin 3 kişisi sadece tarihten başarılı olanlar. Yani 6 kişi ortak, hem tarihten hem coğrafyadan başarılı olanlar. Coğrafyadan başarılı olan 24 kişiydi. 6 kişi ortak olduğuna göre 18 kişi kalıyor. Bu 18 kişi sadece tarihten başarılı olanlar. Ben böyle anlatabiliyorum. O tip denklemlerden hiç anlamam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…