91 bin TL i9 14900F 5060 Ti sistem iyi mi?

Bütçe
80.000+ TL

Recep Keskin

Zeptopat
Selamlar Technopat ailesi,

Uzun süredir hem oyun oynamak hem de yayın açmak için güçlü ve ileriye dönük bir sistem toplamayı planlıyordum. Bütçem oldukça zorluydu ama elimdeki fırsatları değerlendirdim. Sonunda aşağıdaki sistemi toplamaya karar verdim. Sistem PCKolik üzerinden hazır olarak toplanmış şekilde geliyor ve toplamda 91.000 TL tutuyor. (Ayrıca parçaları tek tek farklı yerlerden alsam yaklaşık 81.000 TL’ye geliyor ama hazır sistem garantisi ve kurulumu nedeniyle biraz daha pahalıya geliyor.)

Sistemin amacı:
🎮 Yüksek ayarlarda oyun oynamak
📺 Kick veya Twitch üzerinden yayın açmak
🎥 Video düzenleme ve multimedya işleri

💻 Topladığım Sistem Bileşenleri:

İşlemci: Intel Core i9 14900F (24 çekirdek, LGA1700)

Anakart: MSI B760 Gaming Plus Wifi (DDR5, 6800MHz OC destekli)

Ekran Kartı: MSI RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 DLSS 4 VENTUS 2X OC PLUS

RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 DDR5

SSD: MSI Spatium M480 PRO 1TB Gen4 (7400/6000 MB/sn)

PSU: MSI MAG A850GN 850W Gen5 80+ Gold

Kasa: MSI MPG Velox 100R White ARGB Tempered Glass

Soğutucu: MSI MAG CoreLiquid E240 ARGB 240mm Sıvı Soğutucu

💬 Sizce bu sistem bu fiyata değer mi?
Kick’te yayın açmayı ve AAA oyunları yüksek ayarlarda oynamayı hedefliyorum. Sizce bu sistemle uzun vadede sorun yaşamam mı? 2025 itibarıyla RTX 5060 Ti – DLSS 4 ile bu düzeyde bir yatırım sizce mantıklı mı?

Ayrıca parçaları parça parça almak mı, yoksa PCKolik üzerinden hazır sistem olarak almak mı sizce daha mantıklı olurdu?

Görüşlerinizi ve önerilerinizi dört gözle bekliyorum 🙏

İşlemci bu ekran kartına göre gereksiz pahalı. Önerim ekran kartını yükseltip işlemciyi düşürmeniz 5070/7700 daha iyi olur.
Teşekkürler öneriniz için. Yayın açmayı, video düzenleme ve ileride 4K içerik üretimi de düşündüğüm için biraz ileriye dönük bir sistem kurmaya çalıştım. i9’u bu yüzden tercih ettim ama ekran kartı tarafını da yükseltmeyi kesinlikle değerlendireceğim. RTX 5070’yi düşünebilirim.
Fikirlerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkürler 🙏

Selamlar Technopat ailesi,

Uzun süredir hem oyun oynamak hem de yayın açmak için güçlü ve ileriye dönük bir sistem toplamayı planlıyordum. Bütçem oldukça zorluydu ama elimdeki fırsatları değerlendirdim. Sonunda aşağıdaki sistemi toplamaya karar verdim. Sistem PCKolik üzerinden hazır olarak toplanmış şekilde geliyor ve toplamda 91.000 TL tutuyor. (Ayrıca parçaları tek tek farklı yerlerden alsam yaklaşık 81.000 TL’ye geliyor ama hazır sistem garantisi ve kurulumu nedeniyle biraz daha pahalıya geliyor.)

Sistemin amacı:
🎮 Yüksek ayarlarda oyun oynamak
📺 Kick veya Twitch üzerinden yayın açmak
🎥 Video düzenleme ve multimedya işleri

💻 Topladığım Sistem Bileşenleri:

İşlemci: Intel Core i9 14900F (24 çekirdek, LGA1700)

Anakart: MSI B760 Gaming Plus Wifi (DDR5, 6800MHz OC destekli)

Ekran Kartı: MSI RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 DLSS 4 VENTUS 2X OC PLUS

RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 DDR5

SSD: MSI Spatium M480 PRO 1TB Gen4 (7400/6000 MB/sn)

PSU: MSI MAG A850GN 850W Gen5 80+ Gold

Kasa: MSI MPG Velox 100R White ARGB Tempered Glass

Soğutucu: MSI MAG CoreLiquid E240 ARGB 240mm Sıvı Soğutucu

💬 Sizce bu sistem bu fiyata değer mi?
Kick’te yayın açmayı ve AAA oyunları yüksek ayarlarda oynamayı hedefliyorum. Sizce bu sistemle uzun vadede sorun yaşamam mı? 2025 itibarıyla RTX 5060 Ti – DLSS 4 ile bu düzeyde bir yatırım sizce mantıklı mı?

Ayrıca parçaları parça parça almak mı, yoksa PCKolik üzerinden hazır sistem olarak almak mı sizce daha mantıklı olurdu?

Görüşlerinizi ve önerilerinizi dört gözle bekliyorum 🙏
Biraz özellikle MSI olsun sistemi olmuş gibi duruyor. Tercihleriniz kötü değil fakat kullanmadığınız şeylere ekstra para vermek çok mantıklı mıdır bilemedim. 14900 tercihinizi anlayabiliyorum fakat bu kadar büyük bir işlemciye ihtiyacınız olduğunu zannetmiyorum. 4K yayın açmayı planladığınızı söylüyorsunuz fakat ekran kartınız 4K mümkün değil iş görmeyecektir. Ayrıca Intelin soketinin ölü olduğunu da unutmamak gerek bence. Böyle bir yatırım yapılacaksa 15. nesilin beklenmesi taraftarıyım. Ben olsam 9700X, 7800x3d gibi işlemciler, 5070Ti veya 5080 tercihi yapardım açıkçası.

Biraz özellikle MSI olsun sistemi olmuş gibi duruyor. Tercihleriniz kötü değil fakat kullanmadığınız şeylere ekstra para vermek çok mantıklı mıdır bilemedim. 14900 tercihinizi anlayabiliyorum fakat bu kadar büyük bir işlemciye ihtiyacınız olduğunu zannetmiyorum. 4K yayın açmayı planladığınızı söylüyorsunuz fakat ekran kartınız 4K mümkün değil iş görmeyecektir. Ayrıca Intelin soketinin ölü olduğunu da unutmamak gerek bence. Böyle bir yatırım yapılacaksa 15. nesilin beklenmesi taraftarıyım. Ben olsam 9700X, 7800x3d gibi işlemciler, 5070Ti veya 5080 tercihi yapardım açıkçası.
Yorumlarınız için teşekkür ederim 🙏

Sistemi oluştururken gerçekten hem estetik hem de markasal bütünlük açısından MSI ağırlıklı tercih yaptım, farkındayım. Bu biraz kişisel bir tercihti çünkü aynı marka içinde uyum, yazılım desteği (örneğin MSI Center), RGB senkronizasyonu ve genel görsel bütünlük benim için önemliydi.

İşlemci tarafında 14900F tercihim, gelecekte yayın ve render performansı gibi çok çekirdek isteyen senaryoları düşünerek yapıldı. Belki şu an için “fazla” gibi görünebilir ama 2-3 yıl sonra hâlâ güncel kalacak güçlü bir taban sistemim olsun istedim. Evet, şu anki ekran kartı bu işlemciyi tam doyurmayabilir ama ileride RTX 5070/5080 gibi kartlara geçme ihtimalim yüksek. Sistemi parça parça değil, direkt uzun süre idare edecek bir yapıda kurmak istedim.

4K yayın konusuna gelirsek; haklısınız, RTX 5060 Ti bunun için zorlanabilir ama 1080p/1440p yayın için çok uygun bir kart. Kick platformu gibi yerlerde stabil, kaliteli yayın için yeterli olacağını düşünüyorum. Ayrıca AV1 encoder’ı olması da önemli bir artı.

15. nesil bekleme konusu da çok doğru bir yaklaşım ama benim sistem ihtiyacım şu anda. Beklemeden almak gerekiyordu, o yüzden şimdiki fiyat/performans dengesine göre bir karar verdim. Elbette herkesin tercihi ve önceliği farklı, yapıcı yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim 🙏

Sistemi oluştururken gerçekten hem estetik hem de markasal bütünlük açısından MSI ağırlıklı tercih yaptım, farkındayım. Bu biraz kişisel bir tercihti çünkü aynı marka içinde uyum, yazılım desteği (örneğin MSI Center), RGB senkronizasyonu ve genel görsel bütünlük benim için önemliydi.

İşlemci tarafında 14900F tercihim, gelecekte yayın ve render performansı gibi çok çekirdek isteyen senaryoları düşünerek yapıldı. Belki şu an için “fazla” gibi görünebilir ama 2-3 yıl sonra hâlâ güncel kalacak güçlü bir taban sistemim olsun istedim. Evet, şu anki ekran kartı bu işlemciyi tam doyurmayabilir ama ileride RTX 5070/5080 gibi kartlara geçme ihtimalim yüksek. Sistemi parça parça değil, direkt uzun süre idare edecek bir yapıda kurmak istedim.

4K yayın konusuna gelirsek; haklısınız, RTX 5060 Ti bunun için zorlanabilir ama 1080p/1440p yayın için çok uygun bir kart. Kick platformu gibi yerlerde stabil, kaliteli yayın için yeterli olacağını düşünüyorum. Ayrıca AV1 Encoder'ı olması da önemli bir artı.

15. nesil bekleme konusu da çok doğru bir yaklaşım ama benim sistem ihtiyacım şu anda. Beklemeden almak gerekiyordu, o yüzden şimdiki fiyat/performans dengesine göre bir karar verdim. Elbette herkesin tercihi ve önceliği farklı, yapıcı yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim 🙏

Intel şart değilse AMD işlemcili sistem toplardım doğrusu.

4K yayın konusuna gelirsek; haklısınız, RTX 5060 Ti bunun için zorlanabilir ama 1080p/1440p yayın için çok uygun bir kart. Kick platformu gibi yerlerde stabil, kaliteli yayın için yeterli olacağını düşünüyorum. Ayrıca AV1 encoder’ı olması da önemli bir artı.

İsteğiniz mantıksız değil, bütçe doğrultusunda bende tek marka ile çalışmayı isterdim açıkçası.

Yine de yayıncılık için ultra performans bir işlemciye ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. Bu tarz büyük işlemciler genelde çok ağır işler için üretilmiş ben olsam bir tık kısardım açıkçası. Fakat tercihiniz yanlış değil tabii ki.

Bir diğer senaryo ise söylediğiniz gibi devam edip 2-3 sene sonra örnek veriyorum RTX 7080Ti gibi bir kart alıp sadece ekran kartı güncellemesiyle de kullanma şansınız var.

Bunların hepsi tercih meselesi tabii.

İsteğiniz mantıksız değil, bütçe doğrultusunda bende tek marka ile çalışmayı isterdim açıkçası.

Yine de yayıncılık için ultra performans bir işlemciye ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. Bu tarz büyük işlemciler genelde çok ağır işler için üretilmiş ben olsam bir tık kısardım açıkçası. Fakat tercihiniz yanlış değil tabii ki.

Bir diğer senaryo ise söylediğiniz gibi devam edip 2-3 sene sonra örnek veriyorum RTX 7080Ti gibi bir kart alıp sadece ekran kartı güncellemesiyle de kullanma şansınız var.

Bunların hepsi tercih meselesi tabii.
Teşekkür ederim, çok yerinde ve mantıklı bir değerlendirme yapmışsınız 🙏

Evet, yayıncılık ve ağır iş yükü olmayan senaryolar için biraz daha düşük seviyede işlemci de iş görebilir. Ama dediğiniz gibi, uzun vadeli yatırım olarak düşündüğüm için şu an biraz ileriye dönük bir tercih yaptım. İleride ekran kartını yükseltme planım da kesinlikle var, o da sistemin ömrünü uzatacak.

Tek marka konsepti benim için önemliydi, bu yüzden MSI tercih ettim ve uyumun getireceği avantajlara güveniyorum.

Sizin gibi deneyimli dostların fikirleri gerçekten çok değerli, yol gösteriyor. Takipte kalıp gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Tekrar teşekkürler! 🙌

Intel şart değilse AMD işlemcili sistem toplardım doğrusu.
Katılıyorum, AMD işlemciler son yıllarda gerçekten çok başarılı ve rekabetçi bir konumda. Özellikle Ryzen 7000 serisi performans ve fiyat dengesi açısından çok cazip alternatifler sunuyor.

Ben Intel tarafını tercih ettim çünkü yayıncılık ve çoklu görevlerde Intel’in bazı avantajları olduğunu düşünüyorum; ayrıca kişisel tercihlerim ve alışkanlıklarım da bunda etkili oldu. Yine de AMD’nin sunduğu çözümleri de yakından takip ediyorum ve herkesin ihtiyacına göre en uygun seçeneği değerlendirmesi en doğrusu diye düşünüyorum.

Farklı bakış açıları her zaman çok değerli, teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı