9800x3D için anakart ve RAM önerisi

burakberkk

Hectopat
Daha fazla  
İşlemci olarak 9800x3D almaya karar verdim. Ama özrllikle anakart kısmında aşırı kararsız kaldım düşük bir model istemiyorum. High end olmasa da ona yakın bir model düşünüyorum. Bütçem anakart için 15bin civarı diyebilirim. RAM kısmında da minimum 6000MHz CL28-30 2x16 düşünüyorum ama 2x32 de olabilir bütçe çıkarabilirsem ona. Parçaları beyaz istemiyorum halihazırda siyah kasam olduğu için. Öneriler için şimdiden teşekkür ederim.

İşlemciyi sipariş geçerken diğer parçaları da İtopya'dan sipariş geçeyim dedim. Şöyle bir ürün aldım. İşimizi görüyor. Akakçe'ya bakarsan daha uygun fiyatlı bulabilirsin. Ben siparişlerimde durduğu için link attım sadece.

15k bütçede anakart için;
Gigabyte X870e Aorus Elite

Ram için;
Corsair Vengeance 2x16 32gb 6000mhz cl28 öneririm. Edit, render işleriniz yoksa 64GB Ram gereksiz olur. 4k ultra grafikte oyun oynuyorum 17-18GB kullanılıyor oyunlar genellikle. Bazı istisnai oyunlar 20-21 görüyor. Oyun için fazlasıyla yeterli 32GB.

Anakartın overclock yapmadığınız zaman performansa etkisi yok biliyorsunuz değil mi? 9800x3D için B650 de aynı performansı verir X870'te aynı performansı verir. Overclock yaparım derseniz üst seviye anakartın farkını görmeye başlarsınız. RTX 5000 serisi ile gen 5 anakart bile kullansanız 1-2 FPS fark ediyor. Yani ekstra vereceğiniz 8-10 bin TL M.2, SATA, faz, chipset, Wi-Fi, Bluetooth vb ekstra özelliklere gidiyor. Bunlardan ihtiyacınız kadarını seçip ona göre anakart almak daha mantıklı. Öbür türlü kullanmadığınız özelliklere para ödemiş olursunuz. Mesela ben 7800x3D ile B650M Gaming Plus Wi-Fi kullanıyorum. Gayet de iyi gidiyor. Oyunlarda 65W tüketen bir işlemci olduğu için anakart zorlanmıyor. Çarpan kilidi zaten kapalı. PBO desteği olması yeterli. Ki bu anakartta PBO desteği var.

9800x3D'nin çarpan kilidi açık olduğu için overclock yapmayı düşünüyorsanız biraz daha iyi bir anakart alabilirsiniz tabii ki de. Aksi halde dediğim gibi boşuna para ödemiş olursunuz.

Overclocktan ziyade fazlaca USB portları, M.2 slotları, gen 5 olması ve genel olarak ileride upgrade istediğimde yeni bir anakart ihtiyacı olmaması için. Buna göre bütçem var o yüzden bu şekilde arıyorum. Aorus Elite, Aorus Pro ve MSI Edge Ti arasındayım şu an.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı