9800x3D için RAM seçimi nasıl olmalı?

Aldıklarımı anakart uygunluk listesinde var ve sanırım ben de bir müddet sonra anladım 2 x 16 32 GB'ı 8.000 mhzde kullanabilirim diye düşünüyorum göreceğiz daha sistemi toplayamadım işlemciyi bekliyorum hatta sipariş verdim iptal ettiler stok Yok diyerek

Bu arkadaşlar ASUS B650A ile uyumlu mu?

6000 Mhz CL30 öneriliyor.

Bende şu an sistem topluyorum. Gskillin 16x2 expo 6400mhz 30cl ram’leri çıkmış. Almışken iyisini alayım diye bunları almıştım fakat sayfadaki yorumları okurken 6400mhz ramler kesin değil diyenler var 1:1 için. İşlemcim gelmedi testte edemiyorum ve ramlerin geri iade süreleri doluyor. Ne yapmalıyım sizce geri iade mi etsem ?

6400 1:1 olma ihtimali çok yüksek değil ve işlemcinin memory controller'ına bağlı. Ama expo'yu açıp kendin 1:1 modda 6200 veya 6000 deneyebilirsin. 6000 %99 çalışır, 6200'in çalışması için biraz daha uğraşman gerekebilir.

Bana sorarsan onu iade edip 6000 CL30'u 6400'de denemek daha ucuz ve garanti bi çözüm. En kötü ihtimal EXPO açıp 1:1 olduğunu kontrol edip devam edersin.

Yazarak konuyu çokta kirletmek istemiyorum ama bu makaleyi açıp gören birine belki yardımcı olur diye yazmak istedim. İşlemcim hafta sonu gelince dayanamayıp ramleri de geri iade etmeden açıp istemi kurma kararı verdim. Dediğiniz gibi expo açsam daha sistem 1:2 çalışıyor. Elimle 1:1 moduna aldığımda boot ediyor fakat test gerçekleştirdiğimde mavi ekran aldım.( Not: Testleri yaparken vaktim olmadığı için cl değerleriyle oynamadım.)

Şu anlık 6200mhz Cl30 1:1 ve fclk 2100 de çalışıyor.(tabi daha detaylı test yapmak lazım. Memtes64 kullandım ben). Dediğiniz gibi değmez 6000mhz cl30 yada daha düşük bir gecikmeli ram almak daha mantıklıymış.

1: 1 ya da 1:2 olduğunu nasıl anlıyoruz hocam?

Mclk ile uclk eşitse birbirine 1:1 dir. Bunu bios tan seçebiliyorsun 1:1 yada 1:2 çalışsın diye

Güncelleme
Güncelleme; hatalı bir testten sonra düzgün bir test gerçekleştirebildim (Clear cmos atınca expo açmayı unutup test yapmışım doğal olarak gecikmeler gitmiş yukarıdaki görselde)
Son durum 6200mhz, cl28, fclk 2133, 1:1 mod voltaj değerlerini değiştirmeden girebildim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…