Hocam tercihlerinizi okudum madde madde yazacağım bende.
PSU: Dediğiniz gibi 4080s ve 9800x3d ikilisi için 850w yeterli olur ama ileride 5080, 5090'lara geçeceğim diyorsanız bütçede uygunsa 1000w mantıklı olabilir ama 5090 için 1000w yeterli olmayabilir büyük bir canavar çünkü
. Marka olarakta PSU'da FSP öneririm.
Anakart: Böyle bir sistem için çok zayıf kalmış. Bu sistem için MSI anakart istiyorsak şiddetle MSI PRO X870-P wifi öneririm.
Sıvı soğutma: Sıvı soğutma da MSI hakkında çok iyi şeyler duymadığımı hatırlıyorum. Arctic liquid freezer III 360 sizi çok mutlu edecektir. Harika bir soğutucu. Uzun yıllar kullanacaksınızdır ama onun boyutu biraz büyük diye biliyorum kasa tercihinizi ona göre yapmanız gerekir.
İşlemci: Bu konu biraz size kalmış. 4k ultra Path Tracing'de oyun oynayacağınızı varsayıyorum. Yük tamamıyla GPU'da olacak. 9800x3d ile 9700x arasında 3-4 fps göreceksiniz. 9700x önerilmesinin sebebi bu. Evet 9800x3d çok ama çok güçlü bir işlemci. Evet şu an Dünya'nın en iyi oyun işlemcisi ama 4k ultra grafikte özellikle Ray Tracing, Path Tracing'de yük GPU'da olacak. Tercih sizin. Bütçe sorunum yok param çok diyorsanız tabii ki 9800x3d ama kıtı kıtına çıkıyorum bu bütçelere taksitlerle boğuşucam diyorsanız 9700x. Belki de 9900x. Bazı testlere göre bazı oyunlarda 4k ultra grafikte 9900x 7800x3d ve 9800x3d'den 1-2 fps fazla veriyor
. Tercih sizin.
Ram: Ram konusuna ayrı yazı yazmak istedim çünkü çok kritik konu. AMD resmi açıklaması sweet spot 6000mhz uclk:mclk 1:1 oran için. 6000mhz değiştirmeyin hocam. AMD Expo destekli Ram alın. Uclk:mclk mutlaka biostan ayarlayın. AMD işlemcide sadece buda değil işin içine fclk da dahil oluyor. Ram konusu hassas sizi çok araştırmalar bekliyor. 6000mhz cl30 Ram kullanın. AMD Expo destekli olmasını unutmayın.
Şimdiden hayırlı olsun dilerim.