%99 FPS dalganlanma ve drop sorunu

İşletim sistemi
Windows 10

alizer01

Decapat
Daha fazla  
RAM
Kingston 16 GB 3200 Mhz CL 16
SSD veya HDD modeli
Kingston M2 1 TB NV2 PCIe 4.0 NVMe SSD
Ekran kartı
GIGABYTE RTX 3060 Ti WINDFORCE OC
Anakart
MSI B450-A Pro Max
İşlemci
Ryzen5 5600x
Merhaba, bu sorunu neredeyse PC'yi dizdiğim zamandan beri yaşıyorum ama sorunu çözemedim ve birçok çözümü denedim, format attım, BIOS sıfırladım, XMP'ler aktif, işlemci sıcaklığı falan normal, ekran kartı ve diğer şeyler güncel ama bu çok rahatsız edici seviyede, örnek olsun diye RDR2 de bir video kaydı aldım, normal FPS değerim 60 civarına bile düşmezken %99 yani %1 FPS 60 altına düştüğü anda ekranımda hissediyorum dalgalanma oluyor ve videoda da gördünüğü gibi drop yiyorum. Sistemimin de kötü olduğunu düşünmüyorum. Bu sorun ekran kartı ile mi alakalı? Artık birisi yardım etsin çünkü artık bilgisayarımdan soğudum sinirlenmekten yoruldum. Video bağlantısını bırakıyorum rica ediyorum bir bakıp yardımcı olur musunuz?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
25. saniyedeki gibi 1-2 saniyelik donmadan bahsediyorsunuz sanırım, üzücü bir durum. Şöyle bir şey dikkatimi çekti, ne kadar ilgilidir bilmem sadece bir fikir. Anakartınız gördüğüm kadarıyla PCIe 3.0 x16 slotuna sahip ancak sizin ekran kartınız PCIe 4.0. Böyle durumlarda 4 teknolojisini kullanamadığınız için ekran kartından tam verim alamazsınız, bunun bir sonucu olabilir.

Son düzenleme:

Yani anakart yükseltsem bu sorun düzelebilir mi? Evet 25 saniyedeki gibi drop yemek çok üzücü ve o dalgalanmayı oyun içinde görmekte gerçekten sinir bozucu.
Anakartım bu PCI-e 4 görünüyor acaba ben mi yanlış bir yere bakıyorum?

Ben de bu saçma drop sorunlarını yaşamaya başlamıştım. Sistemim 4070ti super işlemcim 7800x3d ramlerim gskill 6000 cl30 dual ramdi düşün ne kadar sinir bozucudur. Bu Windows 11de 23h2 ağustos sürümü güncellemesinden sonra (en son değil bir önceki) anlamsız drop sorunlarını yaşamaya başlamıştım frametime spike alıyordum habire. Windows 24h2 sürümüne temiz kurulum yaparak geçtim ve enteresan şekilde ne drop kaldı ne frametime spike sorunu belki senin sorunun da bundan kaynaklıdır. Eğer bundan kaynaklı değilse ramlerden kaynaklı da sorun yaşıyor olabilirsin anakart uyumluluğu var mı diye bakmışsındır belki ama ben yine de yazmak istedim ne olur ne olmaz diye. Diğer çözüm ddu installer ile temiz nvidia kurulumu yaptıktan sonra tekrar bakabilirsin. Diğer ihtimal üstteki yorumda yazılandan dolayı da olabilir. Anakartın PCIe 3.0x16 slot destekli ama ekran kartın PCIe 4.0 ise performans düşüşü alabilirsin istediğin performansı göremeyebilirsin. Ama %1 fpsten kaynaklı micro stutter sorununun nedeni ya windows sürümünden ya da ramlerden kaynaklıdır.

• PCI-E GEN
Gen3(PCI_E1), Gen2(PCI_E4)
Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi PCI-E x16 Gen3 destekliyor anakartın.

Yani anakart yükseltsem bu sorun düzelebilir mi? Evet 25 saniyedeki gibi drop yemek çok üzücü ve o dalgalanmayı oyun içinde görmekte gerçekten sinir bozucu.
Detaylı kısmına bakıp görememiştim ancak bir şey farkettim. Sizin sanıyorum iki tane x16 slotunuz var. Birisi PCIe 3, diğeri 2. PCIe 2 olan slot 4 ü destekliyormuş. Eğer o slotta değilse PCIe 2.0 x16 slotuna takıp bir dener misiniz?

Dosya Ekleri

• 4.PNG
    21,4 KB · Görüntüleme: 39

Teşekkürler, bir sürü RAM testi yaptım farklı bir RAM alıp onu da test ettim. Çözümün sorununun anakart olduğunu bilsem anakart alacağım ama emin olamadığım için bilmiyorum.

Evet 2 tane slot var ve bunu araştırmıştım işlemciye en yakın olan 1 slota takmıştım ve hala orada takılı.

Bu slotta takılı. Doğru slot bu değil mi?

Dosya Ekleri

• ekrankartıslotu.png
    1 MB · Görüntüleme: 37
Evet 2 tane slot var ve bunu araştırmıştım işlemciye en yakın olan 1 slota takmıştım ve hala orada takılı.
İşlemciye uzaktaki slotun üstünde 4.0 gibi bir şey yazıyor. Orada bir deneyin, sonucu bir ara yazarsınız merak ettim.

Teşekkürler, bir sürü RAM testi yaptım farklı bir RAM alıp onu da test ettim. Çözümün sorununun anakart olduğunu bilsem anakart alacağım ama emin olamadığım için bilmiyorum.
Monitörünüz 1080p mi Qhd mi ekran kartı işlemci kullanım yüzdesini fark ettim az önce videoyu izlerken de darboğaz sorunu yaşıyor olabilirsiniz belki bunun da etkisi olabilir. Msi Afterburner programı bilgisayarınızda yüklüyse frametime değerlerine bakabilir misiniz stabil şekilde mi veriyor yoksa anlık saçma yükselişler veriyor mu onu da kontrol edebilirsiniz.

FHD 1080p, daha önce MSI Afterburner kullandım ama tekrar kurup buraya müsait bir zamanda detaylı bilgi paylaşacağım, bu arada anakartımda 4 RAM slotu var 1 RAM çubuğum var ve ben işlemciye en uzak olan 4 slota taktım araştırma yapmıştım doğru olan o demişlerdi.

Açıkçası ddr4 kullanmadım ben hiç single 16gb ram ile dual 8x2 ramler arasında performans farkı oluyor mudur pek bilmiyorum onu ram hakkında daha detaylı bilenlerin cevaplaması lazım. Bunu şu yüzden söylüyorum eğer ramler ddr5 olsaydı dual olması kesinlikle çok daha avantajlı performans açısından. Dediğim gibi oyunda ekran kartı ve işlemci kullanım yüzdesinden bir darboğaz söz konusu mu diye düşündüm o yüzden sordum ekran kartı kullanımı olması gerekenden düşük çünkü. Siz oyun içi afterburner ekranından framerate değerlerine bakarsınız çok anlamsız saliselik frametime spike sorunları oluşuyorsa kendimizce yazdığımız çözüm yollarını deneyip bilgilendirirsiniz bizi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…