A520 anakartta OC nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan niftyy
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 176

niftyy

Hectopat
İyi akşamlar. R5 5600 ve ASUS A520M-R anakarta sahibim. İşlemcime overclock yapmak istiyorum CS gibi oyunlarda istediğim seviyede FPS vermiyor. İnternette biraz araştırdım ama anakartım tam kontrollü overclocka izin vermiyor sanırım. Ama PBO ve CPB gibi bazı ayarlarla sanırım manuel olmasa da otomatik overclock yapabiliyorum. Ama çok fazla bilgi karmaşası var ve ne yapacağımı bilmiyorum sadece PBO ve CPB açmak yeterli midir? Son sorumsa BIOS'umda PBO ve CPB menülerinin hiçbirisi yok BIOS'umun güncel olmaması ile alakası olabilir mi? Sistemi yeni aldım hiç BIOS güncellemedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
O anakartla overclock işlerini çok kurcalamamanı tavsiye ederim, sistem kararsızlığına, throttlinglere neden olur kaş yapayım derken göz çıkarırsın. Özelleştirilebilen sistemlerin bedeli ortada. R5 5600 32 MB önbellekli bir işlemci saat hızları da belli, overclock ile elde edeceğin frekans kayda değer bir şey de kazandırmaz. X3D'li işlemci ve üst seviye B850 veya X870 anakartlar ile aradığın o derin overclock/özelleştirme dünyasına ulaşabilirsin.

A520 anakatlarda PBO bile yapılamıyor diye biliyorum, olsa bile çok sınırlıdır, işlemcinin güç değerlerini değiştirmenize izin vermez. BIOS'tan kontrol edin, enabled yapılabiliyorsa yapın fark eder bayağı.

Hocam baktım. CPB halihazırda aktif. Ama BIOS'um da PBO diye bir sekme yok ya da ben bulamadım ama sanamıyorum neredeyse her sekmenin altına baktım. İnternette biraz araştırdım BIOS'um en güncel BIOS ama henüz beta sürümündeymiş (ASUS Prime A520M-R BIOS 3634). BIOS'umu bir eski ama tam olan BIOS'a güncellemek PBO menüsünü açar mı çünkü anakartımın PBO desteği olduğu yazıyor internette ve anladığım kadarıyla hiçe sayılamayacak bir performans etkisi yaratıyor.

O anakartla overclock işlerini çok kurcalamamanı tavsiye ederim, sistem kararsızlığına, throttlinglere neden olur kaş yapayım derken göz çıkarırsın. Özelleştirilebilen sistemlerin bedeli ortada. R5 5600 32 MB önbellekli bir işlemci saat hızları da belli, overclock ile elde edeceğin frekans kayda değer bir şey de kazandırmaz. X3D'li işlemci ve üst seviye B850 veya X870 anakartlar ile aradığın o derin overclock/özelleştirme dünyasına ulaşabilirsin.

Hocam YT da 4450MHz ile 4800-4900MHz R5 5600 arasında kayda değer bir artış görünüyor bunu CPB+PBO ile bir miktarını elde edebilsem bile yeterli.

Hocam baktım. CPB halihazırda aktif. Ama BIOS'um da PBO diye bir sekme yok ya da ben bulamadım ama sanamıyorum neredeyse her sekmenin altına baktım. İnternette biraz araştırdım BIOS'um en güncel BIOS ama henüz beta sürümündeymiş (ASUS Prime A520M-R BIOS 3634). BIOS'umu bir eski ama tam olan BIOS'a güncellemek PBO menüsünü açar mı çünkü anakartımın PBO desteği olduğu yazıyor internette ve anladığım kadarıyla hiçe sayılamayacak bir performans etkisi yaratıyor.

Hocam YT da 4450MHz ile 4800-4900MHz R5 5600 arasında kayda değer bir artış görünüyor bunu CPB+PBO ile bir miktarını elde edebilsem bile yeterli.

Nerede o artışlar, hangi oyunda ve kaç FPS? Bunların bilgisi gerekli.

YouTube'da CS2 R5 5600 vs R5 5600 OC adı altındaki videolarda görmüştüm. Eger kayda deger bir artış olmayacaksa bu kadar uğraşmaya gerek yok.

O işlemcilerin sorunu %1 FPS düşüklüğü, CS2 ise zaten CPU optimizasyonu berbat bir oyun. X3D'li işlemciler ile %1 FPS'lerini düzeltebilirsin ama oyun gene 60Hz gibi olup akıcı gelmeyecek. 5090'lı canavar sistem kullananlar da aynı olaydan şikayetçi. Valorant oynarsan daha stabil performans alırsın.

O işlemcilerin sorunu %1 FPS düşüklüğü, CS2 ise zaten CPU optimizasyonu berbat bir oyun. X3D'li işlemciler ile %1 FPS'lerini düzeltebilirsin ama oyun gene 60Hz gibi olup akıcı gelmeyecek. 5090'lı canavar sistem kullananlar da aynı olaydan şikayetçi. Valorant oynarsan daha stabil performans alırsın.

Anladım hocam. Bilmiyorum ya cok garip 5060 + 5600 le 200FPS alıyorum CS de ve hiç akıcı hissettirmiyor oyun.

PBO yoktur hocam anakartınızda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı