Merhaba arkadaşlar,
Ailemizde yaşanan bir para meselesi hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.
Babamın bankaya olan borcu için abim, kendi hesabından 42.000 TL yatırdı. Banka, bu ödemenin ardından babama 44.000 TL kredi verdi ve abim bu krediyi 3 taksite böldü.
Ancak olay burada bitmedi. Babam, Haziran ayında abime 6.600 TL gönderdi. Abim ise bu parayla toplam 7.500 TL harcama yaptı;
2.000 TL Vodafone faturası,
5.000 TL Finansbank borcu,
500 TL ek harcama.
Babamın gönderdiği 6.600 TL'yi düşersek, aradaki fark yalnızca 900 TL kalıyor. Diyelim ki üzerine 100 TL de faiz ekledik, abimin babamdan alacağı toplam en fazla 1.000 TL olmalıydı.
Fakat abim kendi hesabına tam 44.200 TL aktarıyor. Üstelik babamın hesabına gelen 9.000 TL'lik kira parasına da el koyuyor.
Kira parasıyla ilgili durum da kafa karıştırıcı. Para babamın hesabına geçer geçmez abim, o parayı alıp kendi İş Bankası hesabına gönderiyor. Önce 42.000 TL'yi Finansbank'taki ek hesabını kapatmak için kullanıyor, ardından bankadan aldığı krediyi taksitlendirip, kendi parasını ve fazlasını İş Bankası hesabına aktarıyor.
Abim bu işlemlerden sonra “faiz geldi, kartın borcunu ödedim, ek hesabını kapattım, taksit yaptım” diyor. Ancak 5 dakika içinde 9.000 TL gibi bir faizin oluşması mümkün değil.
Annem ve babam, abimin faiz geldiğini, kart borcunu ödediğini ve ek hesabı kapattığını düşünüyor. Ancak ben olayı tam anladım; onlar anlamadı. Evet, abim taksit yaptı ama kendi parasını kullanmadı. Bankadan kredi alıp o krediyi taksitlendirdi. Kendi parasıyla değil, krediyle kapattı ek hesabı. Sonra kendi yatırdığı parayı tekrar İş Bankası'na geri gönderdi ve üzerine kendine 1.200 TL fazladan para aldı.
Biz zaten borcu yapılandırarak, hiç para vermeden halledecektik. Bu durum annemi ve babamı kazıklamak, dolandırmak ve daha fazla para almak için yapılmış bir şey değil mi?
Dahası, babamla birlikte banka şubesine gittiğimizde yetkili bize açıkça şunu söyledi:
“Ödeme yapmayın, gecikmeye girsin. Sonra yapılandırma yaparız. Peşin para ödemeden size yeni bir taksit planı sunarız.”
Nitekim Garanti Bankası'ndaki borcumuzu da bu şekilde, hiç ödeme yapmadan yapılandırmıştık ve babam düzenli olarak ödüyor. Ama abim bu seçeneği kullanmamıza izin vermedi. Kendi yatırdığı 42.000 TL'yi bankanın verdiği krediyle geri alıp, sanki büyük bir iyilik yapmış gibi davranıyor.
Abimin alması gereken miktar: 900–1.000 TL civarı,
Abimin aldığı miktar: 1.200 + 9.000 TL = 10.200 - 10.200,
Abimin fazladan aldığı miktar: Yaklaşık 10.200 10.300 TL.
5 dakika içinde 9.000 TL gibi bir faiz oluşması mümkün mü sizce?
Bankanın verdiği krediyle kendi yatırdığı parayı zaten geri almışken, babamdan bu kadar yüksek bir meblağı alması etik mi?
Borcu yapılandırma gibi daha makul bir seçenek varken, abimin kendi lehine olacak şekilde bu yolu seçmesi normal mi?
Bence bu konuda haksızlığa uğradık. Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.