Acer Nitro 5 "inaccesible boot device" hatası veriyor kendiliğinden kapanıyor

Sybicort

Megapat
Daha fazla  
RAM
16
SSD veya HDD modeli
512
Ekran kartı
4050
İşlemci
i5-12500h
Herkese selamlar. Acer Nitro 5 laptopa sahibim ve bazı sorunlarım var laptop konusunda. İlk olarak laptopu neredeyse her zaman şarjda kullanırım fakat bir süredir laptopu şarjdan çıkarıp çalıştırsam (kabloyu çıkarıp tekrar takmam bile yeterli) "inaccesible boot device" hatası alıyorum daha sonra laptop kendini kapatıp açıyor o sırada BIOS'a girip Intel VMD'yi kapatıyorum ve laptop açılıyor. Tarayıcı olarak Microsoft Edge kullanıyorum orada arama motoru varsayılan olarak Yandex fakat ben Google olarak ayarlarım. Laptop açıldığında saat ayarları bozulmuş oluyor ve arama motoru tekrar varsayılan olarak Yandex'e dönmüş oluyor. Bu sorunu BIOS'tan çözdükten sonra bu sefer de bilgisayarı adaptörde takılı olarak kullanmama rağmen bir süre sonra kendi kendine kapanıyor. Genellikle fanların hızı arttığında oluyor sanırım bu durum) ısınmayla ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum çünkü daha önce böyle bir problemim yoktu ve termal bakımları yeni yapıldı ayrıca laptop kapandığında ısı maksimum 80-85 derecelerde oluyor. BIOS güncellemesi yaptım fakat sorun hâlâ aynı maalesef. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Not: Windows 11 Home kullanıyorum.
Kullandığım laptop: https://www.acer.com/tr-tr/laptops/nitro/nitro-5/pdp/NH.QLZEY.006

Son düzenleyen: Moderatör:

• Intel VMD’yi kapatarak açabildiğinizi söylemişsiniz. Bu, genelde ilgili sürücülerin eksik veya uyumsuz olmasından kaynaklanır. Acer’ın destek sitesinden ya da Intel’in kendi sitesinden VMD sürücülerini indirip yüklemeyi deneyebilirsiniz.
  • Ayrıca, SSD’nin bağlantısında bir sıkıntı olabilir. Eğer teknik bilginiz varsa SSD’yi çıkarıp tekrar takmayı deneyebilir ya da bir teknik servise kontrol ettirebilirsiniz.

• Saatin sürekli sıfırlanması BIOS pilinin bitmiş olabileceğini düşündürüyor. Laptopunuz eski değil ama BIOS pili sorun çıkarabiliyor. Bir teknik serviste pili değiştirtebilirsiniz.
  • Tarayıcı ayarlarının sıfırlanması, sistemde zararlı bir yazılım olabileceğini gösteriyor. Windows Defender veya başka bir antivirüs programı ile sistemi tarayıp temizlemeyi deneyin.

• 80-85 derece ısınma için normal sayılır, ama ani kapanmalar yine de termal bir sorun olabilir. Fanların düzgün çalıştığından ve termal macunun doğru uygulandığından emin olun.
  • Güç ayarlarını da kontrol etmenizi öneririm. Windows’taki güç planını "Yüksek Performans" olarak ayarlayın ve BIOS’taki güç yönetimi ayarlarını gözden geçirin.

• Windows’un Başlangıç Onarımı veya Sistem Geri Yükleme özelliklerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Bazen bu tarz sorunlar Windows’un bozulmasından kaynaklanabiliyor.
  • BIOS’unuzu güncellemişsiniz, ama Acer’ın destek sayfasını tekrar kontrol etmekte fayda var.
  • Eğer sorunlar çözülmezse, donanımsal bir sorun olma ihtimaline karşı Acer yetkili servisine danışmanız iyi olabilir.

Hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Yapabildiklerimi denemeye çalışıyorum mümkün oldukça. Bu BIOS kısmından güç yönetimi ayarlarını nasıl ayarlayacağım tam olarak bilmiyorum açıkçası baktım fakat anlamadım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı