Acer XB273KGPbmiipprzx izlenimlerim

Deackhead

Centipat
Herkese iyi forumlar. Malum turuncu siteden geçtiğimiz çarşamba günü Acer'ın 4K 120Hz (144Hz) IPS panelini aldım. İzlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Düşük gecikme gerektiren FPS oyunlarıyla bir süredir oldukça ilgileniyorum. Yazılım mühendisiyim ve yüksek çözünürlük, göz yorgunluğuna sebep olmaması için ekranın IPS panel olması benim için önemli.

Geçtiğimiz sene Xbox One X'in FPS droplarına sinirlenip gidip kendime bilgisayar topladım. i9-9900KF, RTX 2080 Ti kullanıyorum.

4K oyun için gram para vermem. Oynadığım oyunlar Apex Legends, COD:MW ve CS:GO gibi rekabetçi, düşük gecikmeye dayanan oyunlar. 1920x1080p çözünürlük hedefim. XBX'in 60 FPS'teki oyunlarında hayvanlar gibi 15 FPS'lere varan droplar yaşadıktan sonra bu bilgisayarı toplamak bana ilaç gibi geldi. Toplarken BenQ Zowie'nin XL2546 modeliyle topladım. 240Hz, TN panel ve DyAc özelliği olan bir e-spor monitörü.

Geçenlerde şöyle bir gezinirken alışveriş sitelerinde, dedim bir bakayım 4K 144 Hz monitör var mı diye. Bunu buldum. Geçen sene fiyatları 20000 ₺ civarıydı. 7000 ₺ bandına düştüğü için hemen aldım. En kötü deneyip iade ederim diye.

Olay sadece yenileme hızında zannediyordum. Alakası yokmuş. Aldığım bu monitör ile olay kafamda oturdu. Şu an üç monitör kullanıyorum. Diğer iki monitörüm LG 27UD58-B, yazılımcılar arasında çokça kullanılan bir IPS 4K monitör.

İlk önce monitörün özelliklerini inceleyelim.
  • Kaba adıyla 4K, 3840x2160 çözünürlüklü ekran bizi karşılıyor. 4K olması gündelik kullanımızı ve yazılım geliştirme gibi profesyonel süreçlerinizi oldukça iyileştiriyor.
  • Ekranda Nvidia'nın G-Sync mevcut. Hem de FreeSync ama G-Sync de destekleyen ekranlardaki gibi değil. Gerçek, gecikmesiz donanımsal G-Sync.
  • VRB var. Bu konuya geleceğiz.
  • Panel normalde 120Hz AHVA, ancak OSD üzerinden overclock ile 144Hz yenileme frekansına ulaşıyor. Bu konuya da geleceğiz.
  • VESA HDR 400 var. IPS panelde ne kadar HDR olur, meh.
  • 4ms GTG, 8ms MPRT gecikmeleri var. Geleceğiz.
  • Çerçeve panelleri ile geliyor. IPS panelde bunları vermeleri güzel. Çünkü gerçekten kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

Şimdi yukarıdaki maddelerin detayına inelim. Elimizdekiler neler.
  1. 4K çözünürlük olması dediğim gibi gündelik hayatta çok fark ediyor. LG'nin Apple için ürettiği 5K monitörü kullanıyorum işimde, onun kadar olmasa da gerçekten çok güzel çalışılıyor. Ucuz mal 27UD58-B (sıfırı yaklaşık 2300 ₺ diyelim) ile bu monitör arasında fark var. Arada bir QHD çözünürlükte de oyun oynayabiliyor olmanız da artı tabii.
  2. G-Sync var ama 144Hz, yani overclock modu aktif iken çalışmıyor. Dolayısıyla sadece 120 Hz'e kadar var. 4K'da oynayacağınız, görsel ağırlıklı, rekabetçi olmayan oyunlarda 90-100 FPS alıyorsanız 114'e frame limiter koyarak aktive edebilirsiniz. Akıcılıkta fark eder. Yoksa tearingmiş falan, 144 Hz monitörde daha büyük problemlerimiz var, bunlarla uğraşmaya gerek yok. Keza Nvidia kartlarda zaten video buffer latency oldukça düşük, tearing AMD kartlara oranla çok daha az.
  3. 144 Hz sadece ve sadece 3840x2160 çözünürlükte çalışıyor. NE? Aynen öyle. 1920x1080 çözünürlükte 120 Hz alabiliyorsunuz maksimum. COD:MW için çözümü var, oyun çözünürlüğünü 3840x2160 yapıp render çözünürlüğünü %50 yani 1920x1080 yapmanız sorunu çözüyor. Ya Apex Legends ve CS:GO? Muhtemelen hiçbir çözümü yok.
  4. VRB var, backlight strobing ile çalışıyor. Görünürde bir titreşim yok, oyundaki hiçbir şey kaliteli TN panellerdeki gibi akıcı değil.
  5. HDR 400 var dedik de, bu monitörde HDR falan açmazsın. Bu paraya HDR monitör olmaz zaten. Her monitörde olduğu gibi bunda da gayet leş gibi bir sonuç.
  6. ULMB kullandım, ondan da verim alamadım.
Gelelim sonuçlara.
  1. Rekabetçi oyun oynayacak arkadaşların IPS ve VA bakmasını kesinlikle önermiyorum. Gidin telefonda film izleyin ama bu monitörlerde rekabetçi oyun oynanmaz arkadaşlar. Elinde 144 Hz TN paneli olan bir arkadaş çok daha avantajlı.
  2. IPS ne olursa olsun, ne kadar pahalı olursa olsun oyun için uygun değil. Renk menk var, eyvallah mükemmel görünüyor her şey ama oyun keyifli değil, çünkü her şey bulanık. Bugün üç farklı IPS monitör denedim farklı fiyat aralıklarında, hepsinde motion blur var. Yok abi bunun çözümü.
  3. G-Sync'miş, VRB'miş, ULMB'miş, bunlara gerçekten ihtiyacınız yok iyi bir monitörle. TN panelde leş gibi bir görüntü var, evet, ama en azından kabul edip alıyorsun yani.
  4. Fiyatlar hala düşük değil. Aldığınız hizmet verdiğiniz parayı karşılıyor mu hiç emin değilim.
Yarın pazartesi ve oturup uzun bir süre kod yazacağım. Ana monitörün 4K olması mı, yoksa XL2546'nın oyunlardaki rahatlığı mı, bu hafta içinde karar vericem. Şu an %50-%50'deyim iade konusunda.

Gerçekten bildiğiniz, TN gibi maşallah diyebileceğiniz IPS panelli QHD ve üstü monitörler varsa öneri verebilirsiniz arkadaşlar. Fiyat limiti yok ama 10000 ₺ diyebiliriz. Yok gibi yani.

Sağol açıklamalar için, ben de benzer durumda LG 27UD58-B kullanan bir yazılımcıyım. tn gibi değil demişsin ama merak ettiğim en azından lg ile bunun arasındaki frekans farkı kendini hissettiriyor mu. Sürekli kullanacağım için IPS panellerdeki göz rahatlığı oyun uğruna feda edeceğim birşey değil, o yüzden ips ön şart ama akıcılıkta lg ile arasında fark yoksa o fiyat farkına girmeye değecek mi diye tereddüt ediyorum.
Kısa birkaç şey daha sorayım, bu monitörü alan biri şöyle demiş:
"Ekranda devasa ışık sızmaları vardı.. Bir de görüntü eski monitörüm LG 27UK650 kadar iyi değildi. LG daha berrak ve renkleri daha canlıydı. Acer'ın ekranında garip bir kaplama var. "
Söylediği lg modeli bizimkine muadil bir model, ne diyorsun bu konuda?

Bir de fanın sesi duyuluyor mu?

Son düzenleme:
Teşekkürler inceleme için bende aynı monitörü kullanıyorum. Monitörü asla 2K veya 1080P'de kullanma ihtiyacım olmadı.

2K 144 HZ TN panelin akıcılığı bence de bir tık daha iyi çünkü Battlefield 5 oynuyoruz geçen arkadaşımda oynadığımda biraz daha akıcı geldi.

G-Sync açıp açamama durumu biraz sıkıntı hatta en büyük sıkıntım. Çift DP kabloyla bağladığım için G-Sync aktif olmuyor tek kabloyla bağlasam da renk kalitesi düşüyor ve 4K 144 HZ değil 4K 120 HZ kullanıyorum. Çift kabloyla 120 HZ ve G-Sync kullanabilsem neyse.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı