Açık kaynak kodlu Minecraft neden yok?

Mamığ

Centipat
Yer
Kahramanmaraş
Bir arkadaşım oyunun kaynak kodlarının aslında bilindiğini, mod geliştiren insanların tam olarak sunulmayan kaynak kodunu düzenlediklerini ve o düzenlenmiş kod üzerinden mod geliştirdiklerini söyledi. Bunu destekleyen bir video da buldum. Tahminimce tam olarak kod elimizde değil, lakin bu kimin umurnda? Açık kaynak kodlu prjelerin olayı zaten topluluğun geliştirmesi değil midir? Neden ortalıkta böyle bir proje yok? Legal sebepleri geçtim. Eğer gerçekten istenirse legal sorunların engel olacağını sanmıyorum.

1.20 güncellemesi ile kafama fazlasıyla takılan bu konu gerçekten çok saçma geliyor. Birkaç blok türü, bir canlı, 2 bitki eklediler ve güncelleme diye sundular. 1.12 de modlarla daha kaliteli bir şekilde yaptığımız şeyleri daha az optimize şekilde sunuyorlar. Bence açık kaynak kodlu olsa tahmin edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde geliştirilir oyun.

Aynı zamanda kod daha güvenli hale gelir. Farklı kodlama dillerine çevirilebilir. Bu sayede çeşitlilik oluşur, performansın yüksek olduğu dil üzerinden çoğunluk devam eder. Eğer kod videonun anlattığı haliyle elimizde ise bizi tutan ne dostlar? Gerçekten merak ediyorum bu konuyu ve benden çok çok daha tecrübeli olan sizlere soruyorum.
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir arkadaşım oyunun kaynak kodlarının aslında bilindiğini, mod geliştiren insanların tam olarak sunulmayan kaynak kodunu düzenlediklerini ve o düzenlenmiş kod üzerinden mod geliştirdiklerini söyledi. Bunu destekleyen bir video da buldum. Tahminimce tam olarak kod elimizde değil, lakin bu kimin umurnda? Açık kaynak kodlu prjelerin olayı zaten topluluğun geliştirmesi değil midir? Neden ortalıkta böyle bir proje yok? Legal sebepleri geçtim. Eğer gerçekten istenirse legal sorunların engel olacağını sanmıyorum.

1.20 güncellemesi ile kafama fazlasıyla takılan bu konu gerçekten çok saçma geliyor. Birkaç blok türü, bir canlı, 2 bitki eklediler ve güncelleme diye sundular. 1.12 de modlarla daha kaliteli bir şekilde yaptığımız şeyleri daha az optimize şekilde sunuyorlar. Bence açık kaynak kodlu olsa tahmin edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde geliştirilir oyun.

Aynı zamanda kod daha güvenli hale gelir. Farklı kodlama dillerine çevirilebilir. Bu sayede çeşitlilik oluşur, performansın yüksek olduğu dil üzerinden çoğunluk devam eder. Eğer kod videonun anlattığı haliyle elimizde ise bizi tutan ne dostlar? Gerçekten merak ediyorum bu konuyu ve benden çok çok daha tecrübeli olan sizlere soruyorum.
Teşekkürler.

Minecraft zaten bir oyunun açık kaynak kodlarından yapıldı.

Bir arkadaşım oyunun kaynak kodlarının aslında bilindiğini, mod geliştiren insanların tam olarak sunulmayan kaynak kodunu düzenlediklerini ve o düzenlenmiş kod üzerinden mod geliştirdiklerini söyledi. Bunu destekleyen bir video da buldum.
Arkadaşın araştırmak yerine fazla hayal kurmuş.

Java ile yazıldığı için decompile etmesi fazlasıyla basit, bilgisayarında yüklü olan oyun dosyalarını sen bile kaynak koduna döndürebilirsin şu anda. MCP işini görür.

Şu anda da oyun kaynak kodunu değiştirerek mod yapan insanlar yok. Sadece modloader dediğimiz, Forge ve Fabric gibi kütüphaneler üretiliyor ki oyunu bozmadan istenilen kadar mod kurulabilsin. Bir de OptiFine falan.

Kısaca bu oyunun açık kaynak olması bir şey değiştirmez, zaten kodlar elinin altında.

Güncelleme kısmına da diyebileceğim bir şey yok. Minecraft hep böyle güncellemeler alıyordu, şu an eskisine göre fazla bile yenilik getiriyorlar. Politikaları bu.

Arkadaşın araştırmak yerine fazla hayal kurmuş.
Peki videoda neyden bahsediyor? Ben kaynak kodundan bahsettiklerini sanıyordum. Sanırım dediğiniz gibi olması muhtemel ama videoyu izleyip teyit eder misiniz?
Güncelleme kısmına da diyebileceğim bir şey yok. Minecraft hep böyle güncellemeler alıyordu, şu an eskisine göre fazla bile yenilik getiriyorlar. Politikaları bu.
1.19 ve 1.20 gerçekten çok boştu ama, itiraf et :D Onlar güncellemeyi getirene kadar insanlar mod halinde sundular bile. Tabii orjinal olarak oyuna eklemeleri güzel ama içreik/zaman oranı eskisine nazaran harbi düşük bence.
- 1.13 ile su altı adam edildi.
- 1.14 ile köylüler düzenlendi. 1.15 de nispeten boş olsa da sanırım optimizasyon odaklıydı.
- 1.16 gelmiş geçmiş en iyi güncellemeydi. Nether tam istenilen şekle geldi.
- 1.17+1.18 güzeldi ama bence 1.17 çıkmadan 1.18 e kadar bekletilebilirdi. Boşluk hissi oluşmazdı.
Neyse konuya odaklanalım :D Güncelleme konusunu tartışmaya gerek yok. Tercih meselesi

Peki videoda neyden bahsediyor? Ben kaynak kodundan bahsettiklerini sanıyordum. Sanırım dediğiniz gibi olması muhtemel ama videoyu izleyip teyit eder misiniz?
Aşağı yukarı benim dediklerimi diyor, oyun kaynak kodlarına bakıyor, modloaderları anlatıyor vs. Kaynak kodlarından bahsediyor ama öyle gizli saklı bir şey yok ortada.

Minecraft zaten tek bir client dosyasına bağlı bir oyun. O dosyayı bir emirle çalıştırıyorsunuz ve .minecraft klasöründeki diğer bütün klasörler oluşuyor.

Bu dosya da Java dosyası olduğu için Ellie hocamın dediği gibi içini açıp bakmak gayet kolay.

WinRAR'la bile açılıyodu yanlış hatırlamıyorsam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı