Açık kaynak kodun ne yararları var?

Makaleler
1
Bir çok yerde açık kaynak programlar tavsiye ediliyor, peki bunun ne gibi yararları var? Tamam kodu inceleyebiliyoruz kendi işletim sistemimizi programımızı vesaire yapabiliyoruz. Başka ne gibi faydaları var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapabilirsiniz hocam. Linux kullanarak pek çok şey yapabilirsiniz. Rapsbery Pi geliştirici kartları var Linux tabanlı. Artık ben biraz geç kaldım ama gençlerimiz çok şeyler yapabilir.

- Herkes inceledigi icin arka planda ne dondugunu biliyorsun. Daha guvenilir.
- Gonulluluk esasina dayandigi icin kimse sallama is yapmaz. Bu alanda kendini gostermek isteyenler destek verir. "Bu kodu kim yazmis arkadas" diye giydirdiginiz tiplerin kodu zaten peer-review'dan gecmez.
- Dogru is bolumu yapilirsa cok hizli gelistirilebilir.
- Neyi ne zaman yapacagina toplum karar verdigi icin kullanici isteklerine gore gelistirme yapilir, kar amacli bir sirketin degil. Youtube open-source olsaydi telefon kilitliyken muzik dinleyebilme hedesi 10 sene once gelistirilmisti : )
- Ayni isi yapan parali ya da prop. uygulamalari baski altina alir. Bkz: Chromium projesi. Bir isi iyi yapan open-source proje eninde sonunda parali ya da kapitalist alternatifleri uzerinde soz sahibi olur.
- Katkida bulunan gelistiricilerine is imkani sunar : )

Kodu kendin derliyorsan ve kodu inceleyip zararsız olduğunu gördüysen, programı programın bilgilerini çalmayacağından, virüs, trojan vs. bulaştırmayacağından %100 emin bir şekilde çalıştırabiliyorsun

Bir çok yerde açık kaynak programlar tavsiye ediliyor, peki bunun ne gibi yararları var? Tamam kodu inceleyebiliyoruz kendi işletim sistemimizi programımızı vesaire yapabiliyoruz. Başka ne gibi faydaları var?

En önemli avantajı open source programlar kapalı olanlarına göre çok daha güvenlidir ve çok daha şeffaftırlar. Closed source programlar adlarından da anlaşılacağı üzere kapalı bir kutu gibidir. Onu geliştiren programcılara, şirketlere vs. güvenmek zorundasınız. Programın içine kötü amaçlı kodlar ekleyip eklemediklerini bilemezsiniz. Geçmişte kapalı kaynak programların kullanıcı verilerini çaldığı, hatta PC´lerine virus vs. gibi zararlı yazılımlar bulaştırdıklarının ortaya çıktığı tatsız olaylar meydana gelmiştir.

Open source yayınlanan programları ise ister siz, ister dünya çapında programcı olan herkes inceleyebilir ve geliştiren kişi ya da şirketlerin kötü amaçlı kod ekleyip eklemediklerini görebilirsiniz. Şeffaf bir yapıda oldukları için bu programları kullanmak çok daha güvenlidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…