Fikrim deprem gerçekleşmeden 15-20 saniye öncesinde insanlara uyarı verebilen, anonim ve açık kaynaklı bir sistem kurmak. Böylece, özellikle bina içinde veya yakınında olan insanlar, kendilerini güvence altına alabilir, deprem çantalarını yanlarına alabilir çök-kapan-tutun gibi hayat kurtarıcı refleksleri uygulayabilir ve panik yerine bilinçli hareket edebilir.
Bu şekilde bir şey düşündüm ve sizlerle paylaşmak istedim.
Sistem Nasıl Çalışacak?
1. Mobil Cihazlardan Anonim Veri Toplama
- Google'ın Android cihazlarda kullandığı sisteme benzer bir şekilde, cihazların ivmeölçer (accelerometer), jiroskop ve konum verileri anonim olarak toplanacak.
- Sistem, bu verilerle çapraz doğrulama yaparak gerçek bir deprem hareketini sahte sinyallerden ayıracak.
- Uygulama güç tasarruflu olacak, yalnızca gerekli durumlarda sensörleri aktif edecek.
2. Sabit Deprem Sensör Ağı ile Entegrasyon
- Türkiye’de halihazırda var olan sabit deprem sensörleri ile entegrasyon sağlanacak.
- Mobil veriler ile bu sabit veriler birbirini doğrulayarak daha kesin ve hızlı bir uyarı oluşturacak.
- Bu hibrit model, sistemin doğruluğunu ve güvenilirliğini artıracak.
3. Acil Uyarı Yayın Sistemi (Operatör Destekli)
- Uygulama yüklü olmasa bile, sistem operatörlere sinyal göndererek şebeke üzerinden konum bazlı acil uyarı mesajları yayabilecek.
- Böylece interneti açık olmayan veya konum izni vermemiş kullanıcılar da uyarılabilecek.
Neden Açık Kaynak ve Anonimlik Önemli?
- Güven: İnsanların sisteme güvenebilmesi için şeffaflık şart.
- Geliştirilebilirlik: Topluluk desteğiyle sistem daha hızlı büyür, gelişir.
- Veri Mahremiyeti: Hiçbir kişisel bilgi toplanmaz, sistem tamamen anonim çalışır.
Bu şekilde bir şey düşündüm ve sizlerle paylaşmak istedim.