Açık kaynaklı ve anonim çalışan deprem erken uyarı sistemi yapmak

NobodyOne

Hectopat
Fikrim deprem gerçekleşmeden 15-20 saniye öncesinde insanlara uyarı verebilen, anonim ve açık kaynaklı bir sistem kurmak. Böylece, özellikle bina içinde veya yakınında olan insanlar, kendilerini güvence altına alabilir, deprem çantalarını yanlarına alabilir çök-kapan-tutun gibi hayat kurtarıcı refleksleri uygulayabilir ve panik yerine bilinçli hareket edebilir.

Sistem Nasıl Çalışacak?

1. Mobil Cihazlardan Anonim Veri Toplama

• Google'ın Android cihazlarda kullandığı sisteme benzer bir şekilde, cihazların ivmeölçer (accelerometer), jiroskop ve konum verileri anonim olarak toplanacak.
  • Sistem, bu verilerle çapraz doğrulama yaparak gerçek bir deprem hareketini sahte sinyallerden ayıracak.
  • Uygulama güç tasarruflu olacak, yalnızca gerekli durumlarda sensörleri aktif edecek.

2. Sabit Deprem Sensör Ağı ile Entegrasyon

• Türkiye’de halihazırda var olan sabit deprem sensörleri ile entegrasyon sağlanacak.
  • Mobil veriler ile bu sabit veriler birbirini doğrulayarak daha kesin ve hızlı bir uyarı oluşturacak.
  • Bu hibrit model, sistemin doğruluğunu ve güvenilirliğini artıracak.

3. Acil Uyarı Yayın Sistemi (Operatör Destekli)

• Uygulama yüklü olmasa bile, sistem operatörlere sinyal göndererek şebeke üzerinden konum bazlı acil uyarı mesajları yayabilecek.
  • Böylece interneti açık olmayan veya konum izni vermemiş kullanıcılar da uyarılabilecek.

Neden Açık Kaynak ve Anonimlik Önemli?

• Güven: İnsanların sisteme güvenebilmesi için şeffaflık şart.
  • Geliştirilebilirlik: Topluluk desteğiyle sistem daha hızlı büyür, gelişir.
  • Veri Mahremiyeti: Hiçbir kişisel bilgi toplanmaz, sistem tamamen anonim çalışır.

Bu şekilde bir şey düşündüm ve sizlerle paylaşmak istedim.

• Uygulama güç tasarruflu olacak, yalnızca gerekli durumlarda sensörleri aktif edecek.
Hocam bu maddeyi biraz açar mısınız? Gerekli durumlardan kastınız nedir?

Dediğiniz çokta zor değil aslında. Zamanında Hayat eve sığar adlı uygulamayla hemen teşhis koyabiliyorlardı bu neden olmasın ki.

15-20 saniye önceden haber vermesi aşırı iddialı geldi bana. Böyle bir sistem Japonya'da bile yoktur.

( Böyle derken 20 saniye önce haber veren demek istedim. Yoksa onlardaki erken uyarı sistemi bile maksimum 3-5 saniyedir. )

15-20 saniye önceden haber vermesi aşırı iddialı geldi bana. Böyle bir sistem Japonya'da bile yoktur.

( Böyle derken 20 saniye önce haber veren demek istedim. Yoksa onlardaki erken uyarı sistemi bile maksimum 3-5 saniyedir. )
Bolgeye gore degisir. Atiyorum mesela Tokyo'da deprem oldu, maksimum 5 saniye onceden falan bildirim gelir Tokyo'dakilere. Ama mesela Tokyo'dan 200+ Km uzaklikta yasayan birine 30 saniye onceden deprem bildirimi gelebilir. Sarsilma siddeti bir anda isik hizinda yayilmiyor cunku.

Bolgeye gore degisir. Atiyorum mesela Tokyo'da deprem oldu, maksimum 5 saniye onceden falan bildirim gelir Tokyo'dakilere. Ama mesela Tokyo'dan 200+ Km uzaklikta yasayan birine 30 saniye onceden deprem bildirimi gelebilir. Sarsilma siddeti bir anda isik hizinda yayilmiyor cunku.
200+ km uzakta birine deprem bildirimi gitse ne işe yarayacak ki? 200+ km ötede yıkım olacağını sanmıyorum.

Gerçi orada olmaz da bizde olabilir. 😅

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı