Adobe programlarını neden Linux'a getirmiyor?

448794

Hectopat
Makaleler
1
Adobe neden bu konuda bu kadar ısrarcı neden uygulamalarını Linux'a getirmiyor Microsoft'la anlaşmalı olduğunu falan düşüneceğim fakat Minecraft Edge'in bile Linux desteği var. Adobe programları Linux'da çalışmadığı için Windows kullanan binlerce kişi var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizde çok açık kaynak program falan var onları kullanın uğraştırmayız bizi diyor olabilirler.

Sorunuzun cevabının son cümlenizde verildiğini düşünüyorum. Kullanan kitle diğer kısımlara oranla daha küçük olduğu için yönelmek istememiş olabilirler.

İnternete biraz araştırdım ve eski bir adobe çalışananın söylediklerini buldum :
I worked for Adobe as an engineer 5 years ago. I was not in on these meetings and my knowledge is out of date, but I can add a little info.

First they do think about it. All the time. Adobe's customers are mostly creative, but inside we're mostly engineers who use Linux and support open software. (The PDF standard was opened and Flex from the start).

But it just doesn't make businesses since. First, "Linux" is not just one OS, its many. Adding Linux support would be a huge -HUGE- engineering effort. And how many people would even buy it?

To get an idea about how big an effort it would be, let's talk about testing. Just testing. Are you familiar with testing matrices? Thats when you get all the locals supported (eng, French, German, Japanese, Italian, ...) along one side. Then the operating systems (OSX, win 8, win 7, vista, XP) on another side. Then version on the other (stand alone, with creative suite, standard, pro, etc). Then the install path along another (clean install, update from last release, update from older release update from prev release with a different locale, etc).

If you try to image that matrix, you'll notice there are more than 2 sides and a lot of frickin squares inside. If you add one more "row" say Ubuntu support as an OS, you add A LOT of tests. Enough that you need to hire new full time quality engineers. (Besides the regular engineers to add support in the first place).

Does Adobe *have* to do all those tests? Yeah, pretty much. To not include different language support or to release a less-than-polished final product would hurt their brand more than just not supporting Linux.

And remember, thats all assuming just one Linux flavor, say Ubuntu support. Would the BSD people still complain? Yes. Would Adobe sell enough Ubuntu versions to pay for all that additional engineering staff? Thats not my field, but I think probably not. They have *really* smart people who make those calculations and predictions. And thats why they don't support it.

Again, I don't represent Abobe. This is just my impression of why, mostly based on hearsay

Türkçesi :
5 yıl önce Adobe'de mühendis olarak çalıştım. Bu toplantılara katılmadım ve bilgilerim güncel değil ama biraz bilgi ekleyebilirim.

Önce bunu düşünürler. Her zaman. Adobe'nin müşterileri çoğunlukla yaratıcıdır, ancak bizler çoğunlukla Linux kullanan ve açık yazılımı destekleyen mühendisleriz. (PDF standardı açıldı ve en baştan Flex).

Ama o zamandan beri sadece iş yapmıyor. Birincisi, "Linux" sadece bir işletim sistemi değil, birçok işletim sistemidir. Linux desteği eklemek çok büyük bir -BÜYÜK- mühendislik çalışması olacaktır. Ve kaç kişi satın alacaktı?

Ne kadar büyük bir çaba olacağı hakkında bir fikir edinmek için testlerden bahsedelim. Sadece test ediyorum. Test matrislerine aşina mısınız? Bu, bir tarafta tüm yerlileri (İng, Fransızca, Almanca, Japonca, İtalyanca, ...) desteklediğiniz zaman. Ardından işletim sistemleri (OSX, win 8, win 7, vista, XP) diğer tarafta. Sonra diğerinde sürüm (tek başına, yaratıcı süit, standart, profesyonel vb. ile). Ardından, başka bir yükleme yolu (temiz yükleme, son sürümden güncelleme, farklı bir yerel ayar ile önceki sürümden eski sürüm güncellemesinden güncelleme vb.)

Bu matrisi görüntülemeye çalışırsanız, içinde 2'den fazla kenar ve çok sayıda lanet kare olduğunu fark edeceksiniz. Bir "satır" daha eklerseniz, bir işletim sistemi olarak Ubuntu desteği deyin, bir LOT testi eklersiniz. Yeni tam zamanlı kalite mühendislerini işe almanıza yetecek kadar. (İlk etapta destek eklemek için normal mühendislerin yanı sıra).

Adobe * tüm bu testleri yapmak * zorunda mı? Evet oldukça. Farklı dil desteğini dahil etmemek veya cilalı olmayan bir nihai ürünü piyasaya sürmek, markalarına Linux'u desteklememekten daha fazla zarar verir.

Ve unutmayın, bunların hepsi sadece bir Linux tadı varsayar, Ubuntu desteği deyin. BSD çalışanları yine de şikayet eder mi? Evet. Adobe, tüm bu ek mühendislik personeli için ödeme yapmak için yeterli Ubuntu sürümü satar mı? Bu benim alanım değil, ama muhtemelen olmadığını düşünüyorum. Bu hesaplamaları ve tahminleri yapan *gerçekten* zeki insanlara sahipler. Ve bu yüzden desteklemiyorlar.

Yine, ben Abobe'u temsil etmiyorum. Bu sadece neden benim izlenimim, çoğunlukla orada olduğum zamandan gelen söylentilere dayanıyor.

Kaynak: https://www.quora.com/Why-doesnt-Adobe-think-of-releasing-its-suite-to-Linux

Debian ile Arch'a çıkartıp gerisini açık kaynak yazılımcılara emanet etseler yaparlar biraz boş yapmış Adobe.

Ticari programların Linux desteği geleceğini sanmıyorum. Ticari programları açık kaynak yapmak suistimallere kapı açmak demek.
Linux tarafında gpl lisansına ek olarak yeni lisanslama çalışmaları yapılıyor diye okumuştum (topluluğun bazı kısımları tarafından tepki çekmişti). Sanırım Linux tarafı bunun için altyapıyı oluşturuyor. İleride bu durumun değiştiğini görebiliriz.

Hiçbir buyük firma kullanım oranı %3 ü bile zor aşan bir çekirdek için bir ton programı baştan yazmaya uğraşamaz.

Debian ile Arch'a çıkartıp gerisini açık kaynak yazılımcılara emanet etseler yaparlar biraz boş yapmış Adobe.

Port işi basit bir iş mi sanıyorsunuz? Hele ki Adobe Suiti için? Öyleyse oldukça yanlış düşünmektesiniz. Adobe Suitlerini Linux gibi bir sisteme portlamak gerçekten zor. Çünkü standartlar ciddi anlamda her gün değişiyor ve onlar da haklı olarak bu işe ek bütçe ayırmak istemiyorlar, ayırsalar bile satacakları 4-5 kişiden bu mühendisliğin fiyatını elde edemeyecekler.
Oldukça haklılar, bu işler tamamen kâr-zarar hesabı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…