Hala cümlelerimi çarpıtmaya çalışıyor. En azından tarih bilen ve senin boş dolduruşlarına kanmayacak 3-5 arkadaş konuyu takip ediyor da düştüğün durumun vahamiyetini tek başıma paylaşmış olmuyorum.Wikipedia demekle olmuyor, Wikipedia'da Hitler'in İngiliz hayranı olup, Türkiye'ye saldıracağı yazmıyor da.
Tamamdır, iyi akşamlar yüce efendimiz.Hala cümlelerimi çarpıtmaya çalışıyor. Ne yazık ki tarih bilen ve senin boş dolduruşlarına kanmayacak 3-5 arkadaş konuyu takip ediyor.
Ben sana ekstrem bir kaynağa ihtiyacın yok dedim. Anlattıklarımın basit halini dahi Vikipedia'da bulabilirsin dedim, ki bulabilirsin. Vikipedia'dan çok daha karmaşık ve derine inen kaynaklara şu anlık ihtiyacın yok zira level 1'i geçememiş birinin level 5'den başlamasının bir anlamı yok, zorlanır, anlayamaz, başaramaz
Almanlar eğer Stalingrad'a savaşı kazansaydı Türk ordusu kafkaslardan Sovyet Rusya'ya saldıracaktı Sovyet sınırına 25'den fazla tümen yığmıştık savaştan sonra Stalin'in kars ve ardahanı isteyip bir de boğazları istemesinin sebebi bu diye düşünüyorum. Kaynak: SSCB Bilimler Akademisi - Asya Halkları Enstitüsü, Ekim Devrimi Sonrası Türkiye Tarihi, İkinci Dünya Savaşı Döneminde Türk-Sovyet İlişkileri. 1946'da Fransız Gazetesinde yazılan yazı: "1942 yılında Müttefikler Rusların Stalingrad'ta tutunamamaları halinde Türkiye'nin Ruslara saldırmak niyetinde olduğunu biliyorlardı. Ama Paulus silahını bıraktığı zaman İsmet İnönü, bir 'şamar oğlanı' buldu. Fevzi Çakmak bu girişimi hükumete danışmadan yapmakla suçlandı. 70 yaşını doldurduğu için emekliye sevk edildi."Hitler'in mektuplarına, dış politikada günü kurtarmak ve zaman kazanmak için verdiği sözlere güvenenleri görünce bir gülme geliyor.
Hitler ilk başta kendisine bela olmasın diye birçok Avrupa ülkesine ''bize dokunmazsanız yaşayıp gitmenize izin veririz'' tarzında vaatlerde bulunup oyaladı. Sonunda ne oldu? Çoğu tek kurşun atmadan (bazıları atmasına rağmen yine Alman tanklarının ülkesinde yürümesine engel olamadı) Almanlara teslim oldu.
Hitler Türkiye'ye saldırmadı çünkü saldırmak için mantıklı bir sebebi yoktu. Türkiye savaştan uzak dursa da Almanlar için kaynak sağlıyordu, yani Almanların ihtiyacı vardı. Batı cephesi açıkken Doğu'ya girdi bu adam, bir de Türkiye için ayrı cephe açıp zaten 2 yerden sıkışmış ve zor durumdaki olan halini 3'e mi çıkartacaktı?
Türkiye o zamanda yıkıcı bir savaşın enkazlarını topluyordu ama kendisini ne şekilde savunacağını 1. Dünya Savaşı'nda tüm Dünya'ya da göstermişti. Yani o durumda hem Almanlar ile hem de İngilizler ile hiçbirine çaktırmadan ticaret yaparak hiçbir şeye karışmayan çocuk rolünü oynadık, bizim için en uygun olan rolü. Çünkü kazanan tarafta da olsak, kaybeden tarafta da olsak sonuçları yine bizim için yıkım olacaktı. 1 yıkımı toparlamak, 2 yıkımı toparlamaktan kolaydır.
Eğer Doğu Cephe'sinden başarıyla ayrılsaydı Hitler, sıradaki hedef büyük ihtimalle Türkiye olacaktı... Bunu görebilmek çok zor değil. Kuzey Avrasya'da etkinlik gösterip de Türk topraklarını istemeyecek 1 ülke dahi yok...
Yok yok, Hitler Türklere saldıracaktı deme öyle. İsmimde Erwin Rommel yazdığı için bilgisizim.Almanlar eğer Stalingrad'a savaşı kazansaydı Türk ordusu kafkaslardan Sovyet Rusya'ya saldıracaktı Sovyet sınırına 25'den fazla tümen yığmıştık savaştan sonra Stalin'in kars ve ardahanı isteyip bir de boğazları istemesinin sebebi bu diye düşünüyorum. Kaynak: SSCB Bilimler Akademisi - Asya Halkları Enstitüsü, Ekim Devrimi Sonrası Türkiye Tarihi, İkinci Dünya Savaşı Döneminde Türk-Sovyet İlişkileri. 1946'da Fransız Gazetesinde yazılan yazı: "1942 yılında Müttefikler Rusların Stalingrad'ta tutunamamaları halinde Türkiye'nin Ruslara saldırmak niyetinde olduğunu biliyorlardı. Ama Paulus silahını bıraktığı zaman İsmet İnönü, bir 'şamar oğlanı' buldu. Fevzi Çakmak bu girişimi hükumete danışmadan yapmakla suçlandı. 70 yaşını doldurduğu için emekliye sevk edildi."
Türkiye bir panzer tümeni ile mi işgal edilirdi? Gece gece kahkaha attım. Sayısı 2 milyona yakın ordusu, Militarist bir toplum, Almanlar geçeceği her yer çoğrafi açıdan sıkıntılıydı, İyi kötü 1936'da tank taburunu kurmuştuk.Tamamdır, kralsın en bilgili sensin. Türkiye'de harcanıyorsun keşke profesör olsan yazık olmuş. İyi akşamlar, bilgilenmeleri için video attığım konunun gereksiz, kaynağı olmayan bilgilerle içine ettiğin için de ayrı bir teşekkürler.
Türkiye bir tarafsızlık politikası izledi, kim kazanırsa onun yanındayım tarzı bir politika. Bu alman hayranlığını ve tarih bilgisinden yoksun olup yorum yapmanı cehaletine ve yaşına bağlıyorum.Yok yok, Hitler Türklere saldıracaktı deme öyle.
Biz eğer Almanların savaşı kazandığı kesinleştiği anda hitlerin yanında savaşa girecektik.Benim hangi cümlem söylenti? Sana 3-5 paragrafta Hitler'in verdiği vaatlerin hepsinin ters çıktığını, hepsinin zaman kazanmak için olduğunu anlattım. Bunları ben değil, tarih söylüyor. Hitler'in sözünü alıp sözlerine güvenen her ülkenin hangi duruma düştükleri belli...
Ülkelerin dostları olmaz, hele hele Hitler ve Nazi gibi diktatörlerin dost ülkesi hiç olmaz. Senin dediğini Hitler İngilizlere karşı yaptı çünkü Hitler'de bitmek bilmez İngiliz seviciliği vardı. Planlarının altında aslında tüm Avrupa'yı ve Doğu'yu İngilizler ile birlikte yönetme planı vardı ama İngilizler ilk başta çok umursamaz davransa da Hitler'in herkes için (kendileri de dahil) bir tehlike olduğunu görerek bu vaatlere kanmadı. Doğru olanı da yaptılar.
Dediğin kadar kolay değil işte işler. Hitler'in ilk hedefi ve ideolojisi Türkiye ve coğrafyası değildi, dolayısıyla hedefte olmayan bir ülke için silah/kaynak harcayıp ekstra bir cephe açmak mantıksızlığın daniskası olurdu. Avrupa ülkeleri için bile Alman generalleri yetersiz olup kaynaklarını çoğalatmanın derdindeyken kaynakları Türkiye gibi tarafsız kalıp kendilerine kaynak sağlayan bir ülke için neden harcasınlar ki?
Olay işgal etmekle bitmiyor, işgal ettikten sonra orada etkinliğini koruyabillmen gerekiyor ki batıdan sürekli sıkıştırılan ve üstüne doğuya baskın taktiğiyle giren bir ülkenin bunun için ne vakti ne de ekstra kaynağı vardı.
Ayrıca Almanya o dönemde İtalya'nın kendi başına aldığı ve hatalara düştüğü durumlardan da mesuldu, dolayısıyla oralara dahi ekstra kaynaklar harcanıyordu.
Türkiye için doğrudan bir amaç yoktu, Türkiye'nin durumu Doğu Cephesi ile şekillenecekti. Savaşa ABD'nin girmesiyle de iki taraftan sıkışan Hitler başarılı olamadı, dolayısıyla Doğu'dan kovuldular ve savaşı kaybettiler. Doğu'yu kazansalardı Türkiye zaten çok kolay bir av olacaktı, yol üstü alınacak bir ülke olacaktı.