Adreslenebilir LED bilgisayara bağlanabilir mi?

swd.furkan

Centipat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba elimde 216 LED'lik 1.5 metre LED var ( WS2812b ) bununla Arduino Uno kullanarak amblight yapacağım. LED'in paketinde 5V 3a 15W yazıyor bende 5V4a 20W aldım ve aldığım adaptör Raspberry Pi için kullanılan bir Power Supply. Bunu LED'e direkt bağlayınca LED ısınıyor, Arduino üzerinden bağlayınca hem LED hem ortadaki çipi ısınıyor bende telefon şarjına bağladım biraz daha geç sürdü ısınması. En son olarak bilgisayara bağladım ve hiç ısınmadan sorun çıkarmadan çalıştı soket ısınmadı. Bende diyorum ki acaba bunu sürekli bilgisayar üzerinden beslersem sonuçları ne olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Isınmasının bir zararı olmaz, bilgisayarınız çok az akım verdiği için ısınmıyor ama böyle de tam verim alamazsınız LED'lerden. İsterseniz ESP32 wled ve hyperion kullanarak ekranın renklerini göre ambians ışığı da yapabilir veya direkt sadece wled kullanarak akıllı LED de yapabilirsiniz. Kısacası 20W'lık adaptör ile beslemenizi öneririm.

Merhaba. Demek ki en doğru 5 volt DC sabit akımı sadece PC'nin USB portları size verebilmiş, buradan bu sonuç çıkıyor. Çünkü fazla gelen DC voltaj regülatörün regülesinde ısı enerjisi şeklinde kıyılarak harcanır. Daha fazla voltajın kıyılıp yok edilmesi ise daha fazla açığa çıkan ısı enerjisi şeklindedir. Besleme voltajı 5 volttan ne kadar fazla ise veya ne kadar uzaksa (yüksekse) o regüle entegresi de o kadar fazla ısınır, elinizdeki Arduino LED'in çipi veya entegresi. Ama bu ısınmanın bir zararı veya olumsuzluğu devre açısından veya çıkış voltajı sabitesi açısından kesinlikle olamaz. Gereksiz yere daha fazla elektrik enerjisi bir ısı kaybı olarak atık ısıya dönüşerek atmosfere veya o oda hacmine verilebilmiş olur.

Örneğin Lm78XX voltaj regülatörlerinde regüle edilecek voltajın değeri ne olacaksa regülatöre giriş voltajı en fazla 3-4 volt DC daha fazla değerde girilmiş veya uygulanmış olmalıdır, daha fazla olursa voltaj regülatörü de daha çok ısınır. Lm7805 için en fazla 8-9 volt DC bu regülatöre verip uygularız. Örneğin 12 volt DC uygularsak regülatör 5 voltu yine sabit voltajla çıkarıp regüle eder ama 8-9 volt DC' ye göre 12 volt DC uygulanmasında daha fazla ısınabilmiş olur. İki değişik DC voltajın uygulanması arasındaki fark da atık ısı enerjisinin büyüklüğü açısından olmuş olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı