ADSL'den VDSL'e geçince ping azalır mı?

Yer
antalya
Daha fazla  
Meslek
öğrenci
Türk Telekom ADSL 16 megabit internetini kullanıyorum mahalleme Türk Telekom VDSL 50 megabit internet çekilmiş eğer geçiş yaparsam pingim azalırmı.
Not: Antalya'da yaşıyorum Valorant'ta 30 ping alıyorum VDSL 50 megabite geçersem pingime ne olur?
Not 2: Ping 30 kalmasında sorun yok internete 1 kişi bağlanınca dalgalanmalar oluyor onu önler mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet önleyecektir.

3 kere ADSL'den VDSL'e geçtim, üçündede ping düştü.
Ama ADSL hattında şu anda fastpath varsa 1-3 ping düşer.
İntervaleden fasthpath VDSL'e geçişte 15-20 arası düşer.

Önreğin, İstanbul'da 25'den 15'e düşmüştü.
Ama fasthpath ADSL'den VDSL'e geçtiğimde 21'den 19'a düşmüştü.

Ben çok detaylı açıklayarak, aklında soru işareti kalmadan ve bilgilendirme amacıyla yazacağım.
Evet ADSL'den VDSL'ye geçtiğinde ping'in ciddi oranla azalır. Ama hangi tip VDSL'e geçeceğin önemli FTTC tip olursa azalır. FTTN'de ciddi azalma olmaz. Pingi düşüren ana etken fiber kablonun evine ne kadar yaklaştığıdır ve olduğun konumundur.
Fiber (GPON)>Fiber (FTTB)>VDSL (FTTC)>VDSL (FTTN)>ADSL'dir ping ve hız oranı.
Gerçek fiber iki türlüdür. FTTH ve FTTB olmak üzere iki şekildedir.
FTTH GPon altyapı olarak geçer. Yani bina girişine kadar fiber gelir ve sonra tekrar dairenin içine kadar cam fiber kablo gelir küçük bir ONT cihazına girer ve ethernet kablosu ile router'ına (modem'e) girer. Maksimum alacağın hız simetrik 1000/1000mbps'dir. En düşük pingi bu altyapı da alırsın.
FTTB'de binaya kadar fiber gelir aynı FTTH gibi, tek fark dairelere ethernet kablosu ile çıkar. Maksimum hız 1000/1000'dir teoride, gerçekte ise simetrik 100/100'dür. Not: FTTB altyapıyı FTTH'a çevirebilirler saha ekiplerine kalmış bir durumdur.
VDSL'de fiber gibi iki türlüdür ancak VDSL gerçek fiber altyapı değildir. Fiber diyen olursa seni kandırıyordur bilgin olsun. VDSL, FTTN ve FTTC olmak üzere ikiye ayrılıyor.
FTTN mahalleye kadar fiber gelir binalara ve dairelere DSL kablosuyla dağılır aynı ADSL gibi. Maksimum alacağın download hızı 35mbps'dir.
FTTC'de FTTN gibidir. Arasındaki tek fark fiber mahalleye değil de senin evinin olduğu sokağa kadar fiber gelmiş olur. Dairelere yine ADSL gibi DSL kablosuyla binalara ve dairelere dağılır. Maksimum alacağın hız 100mbps download'dur. Genelde 50mbps'den yukarısındaki paketi Türk Telekom satmaz. FTTC VDSL altyapıda ping değeri, FTTN VDSL'ye göre daha iyidir.
Benim binam da hem Türk Telekom FTTC tip VDSL hem de Türk Telekom FTTH GPON altyapı bulunuyor hatta ikisinin de speedtest sonucunu da aşağıya atacağım.
Aynı binamda sana aldığım pingleri iki altyapıyı karşılaştırarak şöyle yazayım. ADSL'de Ping bütün altyapılara kıyasla en yüksektir.
LoL/Valorant: GPON altyapıda: 2ms, VDSL altyapıda 5ms.
CSGO: GPON altyapıda: 25ms, VDSL altyapıda 55ms.
Pubg: GPON altyapıda 28ms, VDSL altyapıda 42ms.
Yaşadığım şehir İstanbul. Bunu da göz önüne almanı isterim çünkü ping aslında senin bulunduğun konuma göre değişiyor. Sunucu ile evinin mesafesidir aslında ping.
LoL ve Valorant sunucuları İstanbul/Ümraniye'de bulunuyor.
Türk Telekom GPON altyapı speedtest sonucum: Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test
Türk Telekom VDSL altyapı speedtest sonucum: Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test
Aklına takılan bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.

Güzel bir VDSL modem önerebilir misin bütçe 400-1000 arası modemle alakalımı bilmiyorum ama pingimi azaltacak bir modem olsun .
Kablosuz modem olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…