Selam arkadaşlar. Eşimle birlikte ciddi ciddi Almanya’ya taşınmayı düşünüyoruz ve bu süreçte gerçekten fikirlerinize ihtiyacım var. Özellikle orada yaşayan, çalışan ya da bizim gibi bu süreci planlayan insanların deneyimleri çok değerli olacak.
Kısaca kendimizden bahsedeyim:
• Ben 29 yaşındayım, Türkiye’de Trendyol Express’te kargo dağıtımı yapıyorum. Kendi aracımla çalışıyorum, işim fiziksel ama alışığım.
• Aylık kazancım: Ortalama 110.000 – 120.000 TL.
• Bunun içinde kendi yakıtımı, yemeğimi, aracın bakım masrafını, vergileri, sigortayı vs. ben ödüyorum.
• Ay sonunda elime net kalan ortalama 60.000 – 70.000 TL civarı.
• Eşim: 4 yıllık Kamu Yönetimi mezunu ama şu an çalışmıyor.
• Dil: Almanca bilmiyoruz ama öğrenmeye niyetliyiz. İngilizcem idare eder düzeyde, eşim çok az biliyor.
• Sermaye:
• Arabayı satsam 600.000 TL,
• Elimizdeki altınlardan da 800.000 TL geliyor.
• Toplamda 1.400.000 TL hazır paramız var.
• Hedefimiz: Almanya’ya taşındıktan sonra ilk 1 yıl boyunca geçimimizi bu parayla sağlamak, hemen işe girersek ne âlâ.
Planımız:
Almanya’ya yerleşip ilk etapta Amazon, DHL, Hermes gibi firmalarda depo ya da dağıtım işi bulmak. Türkiye’de zaten bu işi yaptığım için o tempoya, sorumluluğa, haritaya, navigasyona vs. alışığım. Şoförlükte veya depo işinde zorlanmam. Yeter ki iş olsun. “Mini job” ya da full-time ne çıkarsa kovalarım. Eşim için de zamanla iş buluruz diye düşünüyoruz.
Merak ettiklerim / Korkularım:
1. Bu 1.400.000 TL (yaklaşık 40.000 Euro) orada 2 kişi için 1 yıl geçinmeye yeter mi? Kiraya, faturaya, yemeğe, sağlık sigortasına yetiyor mu bu bütçe?
2. Kira fiyatları ne durumda? Özellikle Berlin gibi pahalı yerler yerine, ulaşımı kolay ama daha uygun şehir ya da kasabalar önerir misiniz?
3. Amazon, DHL gibi işlere dil bilmeden girmek mümkün mü? Bu tarz depo veya dağıtım işlerinde gerçekten Türkler tercih ediliyor mu, yoksa iş bulmak sandığımız kadar kolay değil mi?
4. Oraya ilk gittiğimizde devletin sağladığı sosyal destekler var mı? (İkamet alınca, çalışma izni vs.)
5. İlk aylar gerçekten ne kadar zor geçiyor? Uyum sağlamak çok mu zor?
6. Türkiye’de 100.000 TL kazanıyorum ama gelecekten hiç umutlu değilim. Orada daha az kazanıp daha huzurlu, planlı ve düzgün bir yaşam kurmak mümkün mü?
Son söz:
Bizim derdimiz zengin olmak değil. Türkiye’de kazanıyoruz ama geleceğimiz yok. Gece rahat uyuyamıyoruz. Her şey uçmuş gitmiş, kiraya çıkılamıyor, ev alınamıyor, sağlık sistemi çökmüş durumda. Almanya’da sıfırdan başlayıp, belki 3–5 yıl sonra ayağımız yere basarak yaşamak istiyoruz.
Bu anlattıklarım size gerçekçi geliyor mu? Benim yerimde olsanız gider miydiniz?