Aile ile Almanya'ya taşınmak ve çalışmak mantıklı mı?

ahm590

Centipat
Daha fazla  
Selam arkadaşlar. Eşimle birlikte ciddi ciddi Almanya’ya taşınmayı düşünüyoruz ve bu süreçte gerçekten fikirlerinize ihtiyacım var. Özellikle orada yaşayan, çalışan ya da bizim gibi bu süreci planlayan insanların deneyimleri çok değerli olacak.

Kısaca kendimizden bahsedeyim:
• Ben 29 yaşındayım, Türkiye’de Trendyol Express’te kargo dağıtımı yapıyorum. Kendi aracımla çalışıyorum, işim fiziksel ama alışığım.
• Aylık kazancım: Ortalama 110.000 – 120.000 TL.
• Bunun içinde kendi yakıtımı, yemeğimi, aracın bakım masrafını, vergileri, sigortayı vs. ben ödüyorum.
• Ay sonunda elime net kalan ortalama 60.000 – 70.000 TL civarı.
• Eşim: 4 yıllık Kamu Yönetimi mezunu ama şu an çalışmıyor.
• Dil: Almanca bilmiyoruz ama öğrenmeye niyetliyiz. İngilizcem idare eder düzeyde, eşim çok az biliyor.
• Sermaye:
• Arabayı satsam 600.000 TL,
• Elimizdeki altınlardan da 800.000 TL geliyor.
• Toplamda 1.400.000 TL hazır paramız var.
• Hedefimiz: Almanya’ya taşındıktan sonra ilk 1 yıl boyunca geçimimizi bu parayla sağlamak, hemen işe girersek ne âlâ.

Planımız:
Almanya’ya yerleşip ilk etapta Amazon, DHL, Hermes gibi firmalarda depo ya da dağıtım işi bulmak. Türkiye’de zaten bu işi yaptığım için o tempoya, sorumluluğa, haritaya, navigasyona vs. alışığım. Şoförlükte veya depo işinde zorlanmam. Yeter ki iş olsun. “Mini job” ya da full-time ne çıkarsa kovalarım. Eşim için de zamanla iş buluruz diye düşünüyoruz.

Merak ettiklerim / Korkularım:
1. Bu 1.400.000 TL (yaklaşık 40.000 Euro) orada 2 kişi için 1 yıl geçinmeye yeter mi? Kiraya, faturaya, yemeğe, sağlık sigortasına yetiyor mu bu bütçe?
2. Kira fiyatları ne durumda? Özellikle Berlin gibi pahalı yerler yerine, ulaşımı kolay ama daha uygun şehir ya da kasabalar önerir misiniz?
3. Amazon, DHL gibi işlere dil bilmeden girmek mümkün mü? Bu tarz depo veya dağıtım işlerinde gerçekten Türkler tercih ediliyor mu, yoksa iş bulmak sandığımız kadar kolay değil mi?
4. Oraya ilk gittiğimizde devletin sağladığı sosyal destekler var mı? (İkamet alınca, çalışma izni vs.)
5. İlk aylar gerçekten ne kadar zor geçiyor? Uyum sağlamak çok mu zor?
6. Türkiye’de 100.000 TL kazanıyorum ama gelecekten hiç umutlu değilim. Orada daha az kazanıp daha huzurlu, planlı ve düzgün bir yaşam kurmak mümkün mü?

Son söz:
Bizim derdimiz zengin olmak değil. Türkiye’de kazanıyoruz ama geleceğimiz yok. Gece rahat uyuyamıyoruz. Her şey uçmuş gitmiş, kiraya çıkılamıyor, ev alınamıyor, sağlık sistemi çökmüş durumda. Almanya’da sıfırdan başlayıp, belki 3–5 yıl sonra ayağımız yere basarak yaşamak istiyoruz.

Bu anlattıklarım size gerçekçi geliyor mu? Benim yerimde olsanız gider miydiniz?

Türkiye'den her türlü daha mantıklı senin yerinde olsam koşa koşa giderdim benim fikrim.

Almanya iş konusunda kendinizi geliştirebilecekseniz bence tercih edilebilir. Almanya'nın kötü durumu şu anki Türkiye'nin iyi durumundan daha iyidir diye bir mantalite ile cevaplıyorum.

Ekonomik olarak orda bi kaç yıl iyi paranız olmaz ama her şey oturunca ve işe girince hallolur. Toplumsal ve sosyal olarak Almanya'da ve Avrupa'da Türk'leri eskisi kadar iyi karşılamıyorlar ve lakap takıyorlar. Dayanırız dersen neden olmasın?

Açıkçası uzun süredir içimde olan bir düşünceydi ama şimdi iyice somutlaştı. Türkiye’de kazanç kötü değil ama artık gelecek kaygısı, belirsizlik ve sosyal güvencesizlik bizi ciddi şekilde yıpratıyor. Bu yüzden Almanya’da sıfırdan başlamak ama huzurlu ve sistemli bir hayat kurmak istiyoruz. Özellikle depo/dağıtım gibi işlerde (Amazon, DHL vb.) çalışmak hedefim çünkü Türkiye’de zaten bu işi aktif yapıyorum.

Toplumdaki Türk algısıyla ilgili yorumlara da çok teşekkür ederim. Eskisi gibi değil diyorsanız bu içimi rahatlattı. Zaten kimseye yük olmayalım, çalışalım, düzenli yaşayalım derdindeyiz.

Şehir önerileriniz ya da “şuraya git, şunu yap, şunu yapma” diyecek olan varsa tüm önerilere açığım.
Ayrıca ilk etapta hangi eyaletlerde iş bulmak daha kolay, onu da merak ediyorum.

Oturum iznini halletmeyi nasil dusunuyorsunuz
Aslında bu süreci eşim üzerinden planlıyoruz:
• Eşim 4 yıllık Kamu Yönetimi mezunu.
• Planımız, onun Almanca’yı en az A2 seviyesine getirip Almanya’dan iş teklifi alması.
• Eğer uygun bir iş bulursa (özellikle kamu destekli, yaşlı bakımı, idari işler gibi pozisyonlarda) çalışma vizesine başvurup biz onun üzerinden gitmeyi hedefliyoruz.

Ben de eş olarak onunla birlikte gitmiş oluyorum. Bu durumda orada yasal oturum ve çalışma izni alma hakkım oluyor.

Tabii bunun olabilmesi için:
• A2 seviyesinde Almanca sertifikası,
• Denkliği alınmış üniversite diploması,
• Almanya’daki işverenden resmi iş teklifi gerekiyor.

Şu an bu süreci araştırıyoruz ve hazırlık yapıyoruz. Gerekirse danışman desteği de alacağız. Olmazsa ben de direkt kendi adıma depo/şoförlük gibi işlere başvurup, şirket aracılığıyla çalışma vizesi kovalamayı düşünüyorum.

Senin bu konudaki bilgin ya da önerin varsa çok memnun olurum

İş bulma konusunda başvurularda çok geri planda kalacaksınız hocam. Ben işimi şansa bırakmazdım şahsen.

İş bulma konusunda başvurularda çok geri planda kalacaksınız hocam. Ben işimi şansa bırakmazdım şahsen.
Aslında bu konuda çok haklısınız. Biz de zaten “elimizde para var, gider bir şekilde tutunuruz” kafasında değiliz.
O yüzden:
• Eşim A2 seviyesinde Almanca öğrenmeye başladı. Üniversite mezunu olduğu için denkliğini alıp onun adına iş bulmaya ve vize almaya çalışıyoruz.
• Ben de aktif olarak Almanya’daki depo/dağıtım şoförlüğü ilanlarını takip ediyorum.
• Direkt vizeyle gitmeden önce iş bulursak, ona göre başvuracağız.
• Danışmanlık firmalarıyla da görüşüyoruz.

Kısacası “şansa bırakmak” gibi bir niyetimiz yok. Sadece süreci doğru yürütmek ve boşlukta kalmamak için fikir alıyoruz. Tecrübesi olan insanların görüşleri de bizim için çok kıymetli.

Yine de farklı önerin veya dikkat et dediğin bir şey varsa açığım, her bilgi altın değerinde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…