Abim bu yıl üniversite kazandı ve İstanbul'da okuyacak. Benim de LGS sınavına 1 yıla yakın bir sürem kaldı ve bu durum beni düşündürüyor. Özellikle şu i3-9100F yüzünden derslerimden de geri kaldım, ailemle de aram açık bu ara; 4 kişilik ailenin 3 ferdi ile aram açıldı, kalan biri de benim zaten. Son zamanlar ihmalkarlıklarım olduğu için. Her neyse derslerimi toparlıyorum. Yazılım mühendisliği, PC mühendisliği gibi mesleklere ilgim var çünkü teknolojide R5 1600 alabiliyorken i3 9100F almam dışında çok bilgim var. 2 yıl önce FPS nedir bilmeyen ben şimdi kendi Windows'umu kendim kurdum. Bu alandaki başarılarımla kariyer yaparsam büyük başarılar elde edeceğimi düşünüyorum. Ama ailem öyle demiyor, kuzenime setupları masaüstüne atmayıp oyunları rastgele yerlere kurmaması gerektiğini ve ekipmanın önemini anlattığımda, "Bir şey olmaz, bir şey olmaz; ayarlara elleşme, sen karışma." diyor. Ve ona göre "çok boş işlerle" uğraşıyormuşum. İnsanların bilmedikleri ve aksini deneyimlemedikleri şeyleri gereksiz bulmalarına sinir oluyorum. Babam ise Selçuk Üniversitesi "tıp" bölümünü okumamın "bana en uygunu olacağını" söylüyor. Tabii babama da hak veriyorum, güzel bir bölüm ve güzel bir üniversite olabilir. Ama, yazılımdaki bu kadar gelişimimi hiçe sayıp tıp okumak... Eniştem de aynı şekilde doktorluğun bana gideceğini ve tıp okumamın gerektiğini söylüyor. Babam benimle alakasız olan birşeyin nasıl yapılması veya nasıl olması gerektiğini bilmediğimde "SSD MeSSD, gereksiz şeyleri biliyorsun, bunu bilmiyorsun" diyor. Babam benim kişisel seçimlerime hiçbir zaman kendisi karar vermedi ve özellikle eğitim ve meslek konusunda abimi ve beni özgür tuttu sadece gerekli ve doğru tavsiyeler verdi. Ama işin içine yazılım, PC ve sanallık girince ne oluyor anlamıyorum. Dayım bilgisayar mühendisi ve hayatımdan memnun. Ailemdeki bu önyargıyı nasıl kırabilirim?
İşlemci tercihi vs. gibi konular mühendislikle alakası olmayan şeyler. Yani genel bilgisayar kullanımı alanında kendini geliştirmen güzel ancak aklında meslek farklı şekillendiyse diye belirtmek istedim.
Daha bunları düşünmek için erken, LGS'ye 1 yıl var demişsin. Üniversiteye daha var. O zamana kadar daha fikirlerin değişebilir, babanın senin görüşlerine karşı olan bakışları da muhtemelen değişecektir.
Demiyorum ki hayal kurma, düşünme. Sadece bunları şimdiden dert etme; derslerine çalış, keyfine bak. Zamanı gelince düşünürsün.
Kendini Windows'unu kurabiliyorsan, sende gelecek görüyorum. Şirket kur, hisse alayım. O derece güveniyorum sana. Arkadaşım, windows kurma işini ben 7 yaşımdayken yapıyordum. Bir yazılımcı olmak istiyorsan, ailene bildiklerini sürekli söyleme. Derslerine çalış, ben tıp okuyacağım de. Sayısal oku. Sonra da üniversite seçerken yazılım seç. Ben kötü bir sınavım olursa, çok iyi geçti diyordum. En azından açıklanana kadar baskı görmüyordum. Sen de dene bunu. Derslerine çalış, Başka bir şey yapmana gerek yok. Sadece derslerine baksan yeterli. Benim ailem de sen gibi, ama derslerim konusunda bildiklerimi gösteriyorum onlara. Bir şey demiyorlar sunum ödevlerimi yaparken bu yüzden artık.
Bunlar pek çok aile evinde olan şeyler. Hangi aile bilgisayarla ilgili şeylere karşı on yargılı değil ki? Meslek seçimine kadar önünde uzun bir sure var. Bu süre zarfında fikirlerin değişebilir. Her halükarda yani ailen bilgisayarla ilgili üniversite bölümü okuma destek olsa bile şu anda iyi bir lise kazanmak için derslerine odaklanmak zorundasın.
Sunu da söyleyeyim, ileride tıp, mühendislik vs. seçmen bilgisayar ile ilgili şeyleri ogrenemeyecegin anlamına gelmiyor. Misal olarak doktor olup aynı zamanda internetten kodlama öğrenerek bir programci olabilirsin. Liseye kadar göreceğin dersler kolay oluyor zaten. Boş zamanın çok. Hele yaz tatili denen bir şey var. Şimdiden başlayıp ogrenebilirsin pek çok şeyi.