Ajax nedir ve nasıl öğrenilir?

Timuçib

Hectopat
Yüzeysel bildiğim kadarıyla anlık veri alışverişi gibi özellikleri edinebileceğimiz teknik eskidi diyenler oluyor eskidiyse bunun yerine ne öğrenilmeli?

AJAX eskimedi. Hala çoğu şey gelişmiş olarak sadece AJAX ile yapılıyor.

ajaxin neyi eskilicek ki? benim bildiğim Ajax sunucu/client arası veri transferi en basitinden HTTP GET, PATCH, PUT methodlari birer Ajax methodu sayılıyor. Client sunucu arası veri transferi bu methodlar ile sağlanıyor.

Ajax'a bir alternatif websocket olabilir. Ama şuan için gerek yok, eğer anlık mesajlaşma gibi anlık veri gerektirmeyen bir proje üstünde değilseniz.

Ajax'in neyi eskilecek ki? Benim bildiğim Ajax sunucu/client arası veri transferi en basitinden HTTP GET, PATCH, PUT methodlari birer Ajax methodu sayılıyor.

Ajax da bir alternatif websocket olabilir.

Diğer yöntemlere göre eski ve kullanışsız geliyor çoğu insana göre.

Promise fetch yöntemleri var.
yani hocam ben genel anlamda http veri alisveri ile alakalı sandim sorunuzu.

Kütüphane olan, jquery'nin ajaxini kastediyorsaniz cevabim yine ayni eskimedi, hala güzel ve en basiti en gelişmiş.

Örnek olarak header eklemeye bakın Ajax da ve fetch'de, basitlik farkını görürsünüz.

Sonuç olarak, veri alışverişi ikisiylede mümkün, ne fark eder ki? ikiside aynı işi yapıyor ama Ajax daha modern ve basit neden fetch veya promise kullanayimki?

Ajax -> async mesajlasma. Eskimesi zaten normal cunku 90'li yillarin basinda sadece senkron mesajlasarak web uygulamalarini scalable kullanamayacagimiz gercegine hakim olduk.

Bunu hangi teknolojilerle yaptiginin bir onemi yok, fetch ile XML gonder istersen ya da web socket acip plain string gonder. AJAX'in bu konuda kati bir spesifikasyonu yok.

Bunun yerine ne ogrenilmesi gerekli sorusunu da "AJAX eskidi artik" diyen amatorler cevaplamali, merak ediyorum asenkron mesajlasmaya ne gibi alternatifler getirecekler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…