Akım Korumalı Priz Nereye Takılmalı?

İsmet1st

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, 600w 80+ sertifikalı bi PSU'm var. GTX 1060 i5 7500 gibi özellikleri olan bir masaüstü kullanıyorum. Bu yıl yurtta kullanacağım. Yurtta geçen sene 1-2 kez elektrik kesintisi yaşadık bi kaç kez de ısıtıcı takınca sigorta atması oldu. Ben ne olur ne olmaz diye akım korumalı priz almayı planlıyorum. Sorun şu ki odada tek priz var ve 3-4 bilgisayar aynı anda takılıyor. Yani uzatan uzatana Şimdi ben bu akım korumalı prizi ana prizden uzatılana mı takmalıyım, yoksa ana prize takıp oradan mı uzatmalıyım ?

Şu priz gözüme çarptı:

TUNÇMATİK POWERSURGE 6 LI SURGE PROTECTION PLUG 1050 JOULE- (BEYAZ)

Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalsa her iki türdede bir fark olmuyor gibi. Sonuçta senin cihazına gelen elektrik bir akım korumalı prizden geliyor. Ama ana kabloya takıp oradan uzatmanız daha iyi gibi. Ancak daha bilgisi olan arkadaşların yorumunu bekle derim.

Akım korumalı prize ekstradan priz takarsan özelliğini yitirir direk akım korumalı prize takma şansın varsa ona tak.

Normal prizi açarsan sadece 2 tane kablo görürsün yüksek akımda koruyacak olan topraklama içinde olmaz. Ve akım koruma prizleri tek bir soketine 1 cihaz çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer topraklama'ya sahip bir üçlü alırsan çalışır ama pek sağlıklı olmaz.

Öncelikle elektrikçi değilim bunu belirtmek isterim sadece bu konulara merakım var.

Akım koruyucu prizden tam performans almak istiyorsanız direkt olarak duvardaki toprak hattı olan bir prize takarak kullanmalısınız.

Ek olarak priz giriş sayısı yetmediğinde kullandığımız 3'lü yonca prizleri yüksek güç harcayan cihazlara değil de telefon şarj etmek için kullanın.
3'lü yonca prizlerle güçleri ayırarak 3-5 makina kullanmak pek mantık işi değil. Başta yangın tehlikesi ve tabii ki cihazlarınız için tehlike arz ediyor.

2'li 3'lü uzatma kablolar kullanmak isterseniz burada da önemli olan şey kaliteli kablo, yanmaz malzeme seçimi ve üstüne binen güç miktarını bilmektir. Duvardan gelen hattında topraklı olması ve iç hat kabloların kaliteli olması gerekiyor.

Alternatif çözüm esas prizin kablosunun uzatılmasından geçer ama maalesef böyle şeylerle kimse uğraşmaz. Bunun bile bir ölçüsü vardır fakat gider iki tane 3'lü prizi birbirine bağlayarak sonsuz güç elde ederler. Sağlıklı değildir bu durum.

Ayrıca aşırı yüklenmede veya kaçak durumlarında sigortanın atması gerekiyor eğer doğru bağlantı yapılmışsa. Çok eski binalarda yönetmeliğe uygun bağlantılar ve toprak hatlar; zayıf, eski ya da hiç olmayabiliyor. Bunları da işinin ehli bir elektrikçiye kontrol ettiriniz. Elektrik konusu gerçekten şakaya gelecek bir konu değildir.

Akım koruyucudan da tam yararlanmak istiyorsanız dediğim gibi duvardaki hatta takmayı ihmal etmeyin.

Paylaştığın markanın 7'li prizini dört senedir kullanıyorum.
http://www.vatanbilgisayar.com/tsk0984-surgepro-7li-enerji-koruma-prizi-918-joules-15m-beyaz.html
Çok kaliteli bir üründür bunu almanı tavsiye ederim. Yanmaz malzemeden yapılmış ve içinde kendi sigortası var. Belli bir amperi geçtiğin zaman sigortası atıp kendini kapatıyor. Örneğin ben bilgisayar çalışırken hem su ısıtıcısı hem de tost makinası bağladım bu akım koruyucuya su ısıtıcısını açınca 10 saniye sonra prizin sigortası attı. Yenisini almak istiyorum çünkü bunun içini açıp bakacağım merak ediyorum.

Akım korumalı prizlerin kullanılma esprisi aslında tam olarak şudur; koruyacağı değerli cihazın (Pc, lcd tv, buzdolabı, tek uydu alıcısının lnb girişi, çamaşır mak,. vb.) hemen önceesinde ve yalnızca tek bir cihazı korumak için düşünülür ve elektrik bağlantısı buna göre yapılır. İçindeki paralel varistör fazla voltajda devreye girip cihazı veya makineyi tam korumuş olur. Örneğin siz tek prizdeki 2 çıkışa 2'den fazla (Onları da başka uzatmayla uzatıp ) takarsanız kendi iç koruması sadece tek cihaza göre olacağından ikisinden birini şebekede voltaj yükselmesinde, sızıntı yıldırım veya bazı YG şoklarında feda etmiş olursunuz. Yani tek değerli cihaz veya makine için tek akım koruma prizini, 2'li veya çoklu ise bu çıkışındaki priz sayısı kadar bunlardan önce kullanırsınız, en baştan ortak prizle çok fazla cihaz veya makineyi koruma durumu ise yoktur, bir sonuç olarak. Kesintiler düzenli ise ups'ler de düşünülür ama kesinti senede sadece 1-2 kere oluyorsa pek de düşünülemez, örneğin. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…