Akıncı Taktik İnsansız Hava Aracı

Wei Shen

Centipat
Katılım
1 Eylül 2019
Mesajlar
215
Çözümler
2
Öncelikle; Türk hava gücüne katkı sağlayan ve yoktan var eden Baykar şirketini ve Selçuk Bayraktarı tebrik ediyorum. Bugün HALE (yüksek irtifa uzun havada kalış) sınıfı Akıncı taktik insansız hava aracının ilk motor çalıştırması yapıldı. Toplama kasa gibi Tank üretmeye kalkışıp eline yüzüne bulaştıran ülke, TF-X jetini 2030 gibi uzak görünen Türk sanayisi için yakın olan bir tarihte üretemeyeceği aşikar. Günümüzde kullandığımız çok rollü savaş jetlerimiz bakım ve yedek parça masraflarından dolayı operasyon için kritik ve en son tercih olarak kullanılıyor. Altyapı uyumsuzluğu ve maddi ve manevi şartların oluşmamasından dolayı Asya'dan savaş jeti almayacağımız bir gerçek. Uzun süre savaş jeti olmadan idare edecek olan Türk silahlı kuvvetlerinin, terör operasyonlarında gerekli hava desteği için ilaç gibi olacağından şüphem yok. 2 MAM-L ve MK-84 vb. 4 büyük güçlü bombayı taşıyabiliyor. Dünyada HALE sınıfı bu tip savaşçı İHA'lar sadece bir kaç ülke tarafından üretiliyor. Bugün Türk savunma sanayisinin geldiği nokta mutluluk verici. Sizce uzun vadede bu HALE sınıfı Taktik İHA işimizi görecek midir? İsrail son zamanlarda operasyonlarda; Lübnan, Irak ve Suriye'de aktif olarak silahlı İHA'ları kullanıyor. Uçuş ve bakım maliyetlerinin jetlere göre bedava sayıldığı bu teknoloji çok büyük önem arz ediyor. Ve yine üretim konusuna gelecek olursak, TEİ üretimi PD-170 motorunun gücü yetersiz olduğu için motorlar Ukrayna ürünü olacak. Bildiğim kadarıyla bir ortaklık anlaşması yapıldı, karşılığında aviyonik verip motor teknolojisi takas edildi. Maalesef Türkiye hala yüksek seviye güç grubu üretemiyor. Bu yaşanan gelişmeler konusunda ne düşünüyorsunuz? sizce taktik insansız hava aracımız uzun vadede Türkiye'nin düşman unsurlarıyla bu coğrafyada başarılı olur mu?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Temel uçuş performans kriterleri
  • 40,000 Feet Uçuş İrtifası
  • 24 Saat Havada Kalış Süresi
  • Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS(250 Km)
  • Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
  • Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
  • GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
Gelişmiş Özellikler
  • Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
  • Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
  • Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
  • Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
  • Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
  • Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
  • Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
  • Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
Teknik Özellikler
  • Haberleşme MenziliÇift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS(250 Km)
  • Kalkış ve İnişPist (Otomatik)
  • Max Kalkış Ağırlığı5,500 kg
  • Operasyonel İrtifa40,000 ft
  • Uçuş Süresi24 saat
  • Faydalı Yük Taşıma Kapasitesi1.350 Kg
  • Kanat Açıklığı20 mt.
  • Boy12.2 mt.
  • İtki Tipi2x750 HP
Bakyarsavunma
akinci_render.png
 
Cok guzel ve cok basarılı olmus. Motor calıstırılması da kısa bir sure once yapılmıstı. Boyle seyleri gordukce milli savas ucagı konusunda umutlarım da yukselıyor.
Bağlantısı olan bir kişi tarafından gelen öğrenilen bilgiye göre konuşuyorum; alternatif jet bulamayan ve köşeye sıkışan devlet, TF-X projesinde %100 bir şekilde hızlı ve kesinlik ile çalışıyor denildi. Bu projeye devletin çok fazla yatırım yaparak mühendis devşirdiğini ve başka projelerden çok farklı bir yerde tutulduğunu daha fazla üzerinde çalışıldığını söyledi. Tek sorunun motor olduğunu, Amerika harici alternatif ülkelerden ortaklık kurarak geliştirme ve kısmi transferle lisans altında üretmek için ortaklık arayışında olunduğu söyleniyor. Erdoğan Rusya'ya SU-35S, Su-57 almak için gitmedi, Klimov firması ile bir ortaklık kurulabilir deniliyor. MİG-29 jetlerinin motorlarını üreten köklü bir şirket ama Sukhoi için motor üreten daha kaliteli ve modern bir üretici olan NPO Saturn firması ile görüşme yapılıyor.

Çin ve Pakistan'ın ortak üretimi JF-17 ve Çin'in kopya F-35'i olan J-21 jeti'de 'Klimov RD-93' motoru kullanıyor. RTE, Putin'den motor için ortaklık sözü almaya gitti ve verilen mesajlara bakılırsa iyi niyet anlaşması yapıldığını düşünüyorum. Yeni 4.5++ nesil SU-35S ve SU-57 jetinni kullandığı Saturn 117S motorunu alabilirsek mükemmel olur. Bu motoru Çin'in yeni Stealth jeti J-20'de kullanıyor. Güçlü ve modern bir motor. Rusya Savunma sanayisi borç batağında ve projelere yatırım yapamıyor, yüksek ihtimalle Türkiye ile ortaklık kuracağı söyleniyor. Bunlara ek olarak AKINCI TİHA'yı uçurması için geliştirilen TEİ PD-222 motorunda ilerleme büyük ilerleme kaydedildiği söyleniyor. Ukrayna tarafından takılan motorda yetmedi daha büyüğü için çalışma yapılıyor. Tirbün motora göre daha çok alternatifi olan Turboprop motorlar için ortaklık kurmak isteyen bir çok şirket var. Bununda çözüleceğine inanıyorum. Bekleyip göreceğiz. Vatana millete hayırlı olsun.
 
Bayraktar firmasından haberdardım fakat Selçuk Bayraktar hakkında biraz bilgi almak için Google’da arattım. Ülkede ne kadar büyük firma var ise hepsinin kurucuları veya sahipleri bir yerlere bağlı. Gerçekten ilginç 🤔.

IHA’nın yapımında emeği geçen herkesi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim. En kısa sürede göklerde görmek dileği ile.
 
Son düzenleme:
Bayraktar firmasından haberdardım fakat Selçuk Bayraktar hakkında biraz bilgi almak için Google’da arattım. Ülkede ne kadar büyük firma var ise hepsinin kurucuları veya sahipleri bir yerlere bağlı. Gerçekten ilginç 🤔.

IHA’nın yapımında emeği geçen herkesi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim. En kısa sürede göklerde görmek dileği ile.
Ülke ülke değilki aile şirketi... Neyse konu sapıtmasın...
 
Şimdi dediniz ya yerli motorumuz var ama güçsüz. Bu motoru arabaya uyarlasak ve Citroen'in konsept arabası gibi bir şey yapsak? Yani basit, şehir içi kullanımlık, minik, tatlı bir araba.
 
Şimdi dediniz ya yerli motorumuz var ama güçsüz. Bu motoru arabaya uyarlasak ve Citroen'in konsept arabası gibi bir şey yapsak? Yani basit, şehir içi kullanımlık, minik, tatlı bir araba.
:) İkisi çok farklı teknoloji. Türkiye alt segment araçlar için motor yapabilir, hiç yapılamaz diye bir şey yok. Sadece uzun yıllar boyunca sorunsuz ve masrafsız bir şekilde çalışabilecek kalitede motor yapmak büyük bir sorun. Türkiye bu altyapı ve tecrübeye sahip değil. Biz o treni çoktan kaçırdık, günümüz otomotiv endüstrisine yetişmemiz mümkün değil. Gelecek için planlanan elektrikli motorlar üzerinden devam etmek en mantıklı seçenektir. Zaten yaptığımız ürünlerin neredeyse hepsi belli ortaklıklar ile yapılıyor. Türkiye'nin sıfırdan tasarlayıp üretebildiği tek sektör; Drone sektörüdür.
 
Son düzenleme:
Bu konu güzel olmuş, millet ne oluyor ne bitiyor görsün. Bu Tiha çok büyük ve etkili olacak. İlk hava-hava füzesi atan aktif kullanılan ilk ve tek DRONE olacak. Profil ismindeki Saturn 117S motorunu Ruslar vermez. Tayyip reis alırsa çok büyük iş yapar ama vermezler. Çünkü o motorun teknolojisi bizim elimize geçse, Amerika, Rusya ve Çin'den sonra kısmen büyük askeri güç oluruz. Jet yapmak sorun değil herkes para peşinde, her şirket yardım eder ama motoru kimse vermez. Bütün Avrupa birleşti 1 tane ej200 isminde yetersiz jet motorunu Amerika'nın yardımı ile zar zor yaptı. Ruslar bize alın dünyada 2 ülkenin yaptığı motoru size veriyorum diye bir şey demez. 😅 Ama borç batağı diyorsun, vurdumduymaz Putin diyorsun. Bilemiyorum bakalım hayırlısı. Ruslar, Türklere neden S-400 sattın diye Putin'i görmüyordu az kalsın. Birde bunu yaparsa Rusya karışır. 😉
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı