Aksaray VDSL İnternet Tavsiyesi

noname92

Megapat
Merhabalar. Ben Aksaray'da merkez bir yerde ama fiber olmayan bir yerde kalıyorum. TTNET 35 Mbps download 3 Mbps upload 100GB AKN VDSL aylık 70₺ internet kullanıyorum. AKN dolmadan 32-33 arası değerler alıyorum, dolduktan sonra 13-14 arası değer alıyorum. 2 sene taahhüdüm Aralık ayının sonunda dolacak. Her 2 ayda bir olmak üzere AKN dolduktan sonra ekteki gibi değerler alıyorum ama oyunlarda ping oluyor Twitch yayınlarını 360p kalitede bile izleyemiyorum. Müşteri hizmetlerine telefon açtığın alaycı davranıyorlar çözüm sunmuyorlar. Normalde 10 Mbps'de bile 480p rahat hatta 720p izleyebiliyorum. Ama sorun ne ise bazen hiçbir şekilde oyun yada yayın izlenmiyor. Müşteri hizmetlerine şu şu sorun var diyebilmem için bilen birisi ne olduğunu tam olarak açıklayabilir mi?

Diğer sorum ise Ocak ayında taahhüdüm bitiyor. Maalesef fiber alt yapı yok. VDSL var türknet yada süperonline dediğine göre 100 Mbps'ye kadar VDSL kaldırıyormuş. AKN'de kalkacak ama ben yinede illa bir engel koyacaklarına inanıyorum ve bilgili olmak lazım. VDSL olarak hangi operatörü tercih etmeliyim? Süperonline düşünüyorum. Pişman olur muyum?

xdcvxcv.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Hat değerleriniz güzel bana kalsa TT den şaşmayın derim hiç bir çağrı merkezi çalışanı alaycı davranma olayına girmez bence siz o şekilde anlıyorsunuzdur o an. Bu ayarları dener misiniz;

İnterneti bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümlerin iletişimini sağlamaya yarayan dns internet servis sağlayıcısından otomatik olarak istemcilere verilir. Ancak bazı durumlarda dns adresi isteğe bağlı olarak getirilebilir.
İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için .... gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.
Bir istemci (bilgisayar) internete bağlanırken, internet servis sağlayıcısından aldığı DNS adresini hafızasında tutar. Hafızasına aldığı bu DNS adresi için tekrar servis sağlayıcısından DNS adresi talebinde bulunmaz. Bazen bu hafızadaki DNS sunucu adresleri geçerliliğini kaybeder veya ilgili web sitesinin DNS adresi değiştirebilir. Her ne kadar DNS problemleri farklı yollarla da gelişmiş olabilse de genel anlamda bir web sitesine erişim problemi ya bilgisayarın daha önceden aldığı DNS adresinin geçerliliğini kaybetmesinden ya da bağlanılmak istenen web sitesinin DNS adresini değiştirmesinden kaynaklanmaktadır.
DNS adresi değişen veya geçerliliğini kaybeden web siteleri hiç açılmayabilir veya açılsa dahi güncel halini görüntüleyemeyebilirsiniz. Bu sorunu çözmek için dns önbelleğini temizlemeniz gerekir. DNS temizleme işleminden sonra bilgisayarınızın dns hafızası silinecek ve yeni bir ip adresi alacaksınız.
1- Bilgisayarınızdan Başlat > Çalıştır yolunu izleyerek, karşınıza gelen ekrana cmd yazdıktan sonra Tamam butonuna basınız. (Dilerseniz Başlat+R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz)
calistir.png

2- Karşınıza gelen dos ekranına sırasıyla aşağıdaki komutları yazarak, her bir komutu yazdıktan sonra klavyenizden enter tuşuna basınız.
  • ipconfig /flushdns
  • ipconfig /release
  • ipconfig /renew
  • exit
dns-dos.jpg

Bu işlemlerden sonra DNS önbelleği başarıyla temizlemiş olacaksınız. Web tarayıcınızı yeniden başlatarak erişimlerinizi kontrol etmenizi öneririm.

Ben de Aksaray'dan internet kullanıcısıyım. Hat değerlerin güzelse, bağlantı kopma veya benzeri sorunlar yaşamıyorsan, sorunu çözüme kavuşturmak daha kolay olacaktır. Bilgisayarınızdaki ayarlarda sorun olduğunu sanmıyorum; öyle olsaydı hız 35 Mbps iken de aynı sorunları yaşardınız. İnterneti ortak kullanan cihaz sayısı ve kullanım yoğunluğu bu duruma sebep olabilir. 35 Mbps hız birden çok cihaz için sorun oluşturmazken 10 Mbps belki yetmiyordur bazen. Kullanımda olan diğer cihazları devre dışı bırakıp bir deneyin. Umarım sorununuzu çözmeye bu yöntem yardımcı olur.

Diğer konu ise; firmalar yeni yılın ilk gününden itibaren BTK'nın verdiği karara uymak zorunda kalacaklar. Tanımlanan hizmet standartlarının dışına çıkmaları mümkün değil. Ancak fiyat olarak son kullanıcıya durum yansır diye düşünüyorum. Zaten kullanıcıyı en çok vurdukları yer ekonomi. Başka türlü kota veya benzeri engel koyamazlar. Kalmış şurada 1 ay. Bence bekleyin ve yeni yılda firmaların durumuna göre tercihinizi yapın.

Netspeed Hiper200 paketine bakabilirsiniz.

TurkNet VAE kapsamında hizmet veriyor ise 75 Mbps pakete 80₺ ödeyerek AKN'siz sahip olabilirsiniz.

ORIS Telekom, 50 Mbps ve AKN olmayan pakete 60₺ ödeyerek sahip olabilirsiniz.

Bu aralar düşük pinginden ötürü ORIS Telekom çok öneriliyor fakat ileride abone sayısı artınca durum ne olur yorum yapamıyorum.

DNS önbelleği temizlemek işe yaradı gibi. Tabi bu sıkıntılı saatlerde belli olur. Şu anda canlı yayınları 720p 60fps rahat izleniyor. Normalde bu saatlerde de AKN'den sonra izleyemiyordum.

Hat değerleriniz güzel bana kalsa TT den şaşmayın derim hiç bir çağrı merkezi çalışanı alaycı davranma olayına girmez bence siz o şekilde anlıyorsunuzdur o an. Bu ayarları dener misiniz;

İnterneti bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümlerin iletişimini sağlamaya yarayan dns internet servis sağlayıcısından otomatik olarak istemcilere verilir. Ancak bazı durumlarda dns adresi isteğe bağlı olarak getirilebilir.
İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için .... gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.
Bir istemci (bilgisayar) internete bağlanırken, internet servis sağlayıcısından aldığı DNS adresini hafızasında tutar. Hafızasına aldığı bu DNS adresi için tekrar servis sağlayıcısından DNS adresi talebinde bulunmaz. Bazen bu hafızadaki DNS sunucu adresleri geçerliliğini kaybeder veya ilgili web sitesinin DNS adresi değiştirebilir. Her ne kadar DNS problemleri farklı yollarla da gelişmiş olabilse de genel anlamda bir web sitesine erişim problemi ya bilgisayarın daha önceden aldığı DNS adresinin geçerliliğini kaybetmesinden ya da bağlanılmak istenen web sitesinin DNS adresini değiştirmesinden kaynaklanmaktadır.
DNS adresi değişen veya geçerliliğini kaybeden web siteleri hiç açılmayabilir veya açılsa dahi güncel halini görüntüleyemeyebilirsiniz. Bu sorunu çözmek için dns önbelleğini temizlemeniz gerekir. DNS temizleme işleminden sonra bilgisayarınızın dns hafızası silinecek ve yeni bir ip adresi alacaksınız.
1- Bilgisayarınızdan Başlat > Çalıştır yolunu izleyerek, karşınıza gelen ekrana cmd yazdıktan sonra Tamam butonuna basınız. (Dilerseniz Başlat+R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz)
calistir.png

2- Karşınıza gelen dos ekranına sırasıyla aşağıdaki komutları yazarak, her bir komutu yazdıktan sonra klavyenizden enter tuşuna basınız.
  • ipconfig /flushdns
  • ipconfig /release
  • ipconfig /renew
  • exit
dns-dos.jpg

Bu işlemlerden sonra DNS önbelleği başarıyla temizlemiş olacaksınız. Web tarayıcınızı yeniden başlatarak erişimlerinizi kontrol etmenizi öneririm.
Denedim bunu ama bir işe yaramdı. Büyük bir ihtimal TTNET ile alakalı. Saat 18:00 ila 23.30 arası kanser bir şekilde internet sıkıntılı oluyor. 2 aydır AKN den sonra hız yavaşlasa bile bir sıkıntı olmuyordu. Fiber altyapıda yok. VDSL olarak süperonline geçtiğim zaman yine TTNET altyapısı olacak. İnternet sıkıntım geçmez gibi. Yardımınız için teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı