Akvaryum kasada fanlar nasıl konumlanmalı?

hectopatbey

Hectopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI PRO B650M-B, AMD Ryzen 5 7500F, Gigabyte Nvidia RTX3060Ti OC, Patriot Viper 2x16 6000 MT/s DDR5 RAM, Micron 2400e M.2 SSD
Meslek
Mobilyacı
Cümleten selamünaleyküm. Geçenlerde aldığım akvaryum kasa elime ulaştı, kasa mATX yapısında Next Game Orion Cube 5X modeli (Görsel 1). Sıvı soğutma kullanmayacağım 12cm kule tipi kullanacağım, hiç kasa toplamadım tecrübem yok. Bu fanlar en sağlıklı olacak şekilde nasıl takılmalı, kendisi alt üst şekilde gelmiş yana (anakartın yanına) alayım mı, nasıl bir yol izleyeyim?
Bir diğer konuyla alakalı sorum; kasanın fanları çoklayıcı ile gelmiş doğal olarak (Görsel 2) ancak bu kablo nasıl ve ne şekilde takılacak ekstra kablo mu temin etmem gerekli? Ve çoklayıcının üzerinde ki 2 pine reset switch düğmesi bağlı olarak geldi, doğal olarak kafam karıştı. Aydınlatırsanız sevinirim.

Ekleme: Çoklayıcı da -yanılmıyorsam- SATA girişi var.

Dosya Ekleri

• IMG_1433.jpeg
    IMG_1433.jpeg
    147,6 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_1434.jpeg
    IMG_1434.jpeg
    168,1 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:
1758704969672.png

Hocam siz de kule tipi soğutucu ile buna benzer bir fan dizilimi yapcaksınız. Kasa genelde fanları takılı gelir ama dizlimleri doğru mudur onu kontrol etmelisiniz. Hava üfleme yönleri de şu şekilde olmalı:

• Fotoğrafta sağda gördüğünüz iki adet üst üste olanlar havayı kasanın içine üflemeli
  • Altta gördüğünüz iki adet yanyana fan havayı kasanın içine üflemeli
  • Üstte gördüğünüz iki fan havayı kasanın dışına üflemeli
  • Solda gördğünüz tek fan havayı kasanın dışına üflemeli.

Bu şekilde bu kasa için en uygun hava akımını ve beslemesini sağlarsınız.

Sizin kasanızın fotoğrafında gördüğüm kadarıyla alttaki fanlar ters. Yani havayı içeri değiş dışarıya veriyorlar. Onları söküp tersini çevirmeniz gerekli ki kasanız özellikle ekran kartı gerekli havayı alsın.

Yanda iki adet üst üste fan takılan kısım boş, ileride siz fan alıp takarsanız kasaya giren hava akışı daha iyi olacaktır. Ama dilerseniz şimdilik üstteki egzoz fanları oradan söküp yan kısma alabilirsiniz. Kasa iyi hava aldığı sürece sıcak havayı da rahatlıkla atar. Arkadaki egzoz fan zaten dışarıya havayı atmada yeterli gelecektir. Geri kalanı da kasanın üst kısmından tahliye edilecek zaten fan olmasa da. Bu sayede kule tipi soğutucunuzu da iyi beslemiş olursunuz.

Eki Görüntüle 2578395

Hocam siz de kule tipi soğutucu ile buna benzer bir fan dizilimi yapcaksınız. Kasa genelde fanları takılı gelir ama dizlimleri doğru mudur onu kontrol etmelisiniz. Hava üfleme yönleri de şu şekilde olmalı:

• Fotoğrafta sağda gördüğünüz iki adet üst üste olanlar havayı kasanın içine üflemeli
  • Altta gördüğünüz iki adet yanyana fan havayı kasanın içine üflemeli
  • Üstte gördüğünüz iki fan havayı kasanın dışına üflemeli
  • Solda gördğünüz tek fan havayı kasanın dışına üflemeli.

Bu şekilde bu kasa için en uygun hava akımını ve beslemesini sağlarsınız.
Üstte ki 2 fan sıvı soğutucu fanı veya kasa fanı olması farketmeksizin dışarıya mı atmalı onu anlamadım.

Hocam sıvı soğutma olsun ya da olmasın veya ister yana ister üste koyun, havanın akış yönü alt ve yanlardan içeriye, üst ve arkadan da dışarıya doğru yönlendirilmiş olmalı. Burada sıcak hava yükselir mantığıyla üst ve arka fanlar genellikle egzoz fan olarak kullanılır kısacası. Siz yukarıda bahsettiğim gibi üstteki iki fanı yana takıp içeriye hava üfleyecek şekilde konumlandırdığınızda bu kasadan şu anda en yüksek verimi alırsınız. Alttaki fanları da ters çevirip içeriye hava üfleyecek şekilde konumlandırın.

Hocam sıvı soğutma olsun ya da olmasın veya ister yana ister üste koyun, havanın akış yönü alt ve yanlardan içeriye, üst ve arkadan da dışarıya doğru yönlendirilmiş olmalı. Burada sıcak hava yükselir mantığıyla üst ve arka fanlar genellikle egzoz fan olarak kullanılır kısacası. Siz yukarıda bahsettiğim gibi üstteki iki fanı yana takıp içeriye hava üfleyecek şekilde konumlandırdığınızda bu kasadan şu anda en yüksek verimi alırsınız. Alttaki fanları da ters çevirip içeriye hava üfleyecek şekilde konumlandırın.
Şu an anladım hocam. Teşekkür ederim.

Hocalarım çoklayıcıyı bağlayamadım daha yardımcı olabilir misiniz? Çoklayıcının çıkışı nasıl bir kablo olmalı ona göre bilgisayarcıdan temin etmeye çalışayım.

Son düzenleme:
1758717406520.png

Çoklayıcı dediğiniz bu değil mi hocam? Kasanın tüm fanlarını buraya takıyorsunuz, bu çoğaltıcının da PSU'dan gelen enerji kablosunu takacağınız bir yeri olmalı. Bir de kasaya bağlı olan bir kablosu olmalı. O kablo sayesinde de kasanın üzerindeki tuştan kontrol ediyorsunuz. Başka bir çoğaltıcıya ihtiyacınız yok diye biliyorum.

Eki Görüntüle 2578452

Çoklayıcı dediğiniz bu değil mi hocam? Kasanın tüm fanlarını buraya takıyorsunuz, bu çoğaltıcının da PSU'dan gelen enerji kablosunu takacağınız bir yeri olmalı. Bir de kasaya bağlı olan bir kablosu olmalı. O kablo sayesinde de kasanın üzerindeki tuştan kontrol ediyorsunuz. Başka bir çoğaltıcıya ihtiyacınız yok diye biliyorum.
Evet hocam anakarta sys_fan bölümüne takmam gereken kablodan bahsediyordum da dediğiniz gibi farklı bi yerden kablosu geliyor olabilir. Bakıp döneceğim hocam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı