Alan değiştirmeli miyim?

Selam, ben 22 yaşında bilgisayar mühendisliği okuyan bir kardeşinizim. Üniversitenin başından beri Data Science alanında çalışmak istiyorum ve bu alana yönelik çalışıyorum. Pandemi döneminde ağır depresyona girip 2 yıl hiçbir şey çalışmadığımı göz ardı edersek tabii. Neyse şu anki sorunum, çalışmak için son dönemde 50'den fazla data analyst ve data scientist ilanlarına başvurdum ancak hiçbir şekilde olumlu veya olumsuz dönüş alamadım. Daha önce bir şirkette staj yapmıştım ve orada asp.net kullanmıştık. Her ne kadar istemesem de .net developer ilanı çok fazla ve gerçekten dönüş yapıyorlar. Hatta hiç başvurmadığım halde bazı yerlerden iş teklifi bile aldım. Sizce bu data science sevdasından vazgeçip .net developer olmak için mi çabalamalıyım.

@300319, @Vavien. hocalarım tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bulmakta zorlanırsın çünkü o alanda talep az, arz çok. Çünkü bu işe önem veren şirket sayısı düşük.
Talep çok olan alanlara bakmak lazım.

Eğer işe ihtiyacın varsa teklifleri kaçırma.

Eğer data science alanını gerçekten seviyorsan devam et derim. Bu alanda uzmanlaşana kadar devam et.
Veya farklı bir alanda iş bulup, data science alanında hobi olarak devam edebilirsin.

Ayrıca daha öğrencisin. İstemediğin bir alanda çalışmak yerine sevdiğin bir alanda devam edebilirsin. Zamanın boldur diye düşünüyorum.

Bende ünide 3 yıl boyunca oyun programlama ile ilgilendim. Stajım oyun üzerine idi. Sonradan freelance işler için web, masaüstü, mobil uygulamalar falan çıkarmaya başladım. 4. Sınıf başlarında bir şirkette çalışmaya başladım. İş bulma sürecim, bu alana geçtikten 6 ay gibi kısa sürede oldu. Ve iş aramadım bile. Önce backend(.Net ve Nodejs) sonra frontend (React) sonradan mobile tarafta (React Native) yer aldım. Fullstack olarak devam.

Türkiye olarak düşünüyorsanız .NET kesinlikle. Her türlü iş bulursun. Ama Data Science TR'de zor bulursunuz.

Bu biz yazılımcıların kaderi galiba, hangi alanı istersek isteyelim Türkiye şartlarında herkes Web'e geçsem mi diye düşünmüştür. Ben iş hayatıma başlamadığım için yönlendirmek istemiyorum ama kendimce Web'e karşı direnmeye devam...

Data Science web ekosistemine göre çok daha spesifik bir alan. web alanında çok fazla yazılımcı ve iş ilanı olur. Data Science alanında az ilan ve az iş imkanı olur. İkisi birbirini dengeler.

Bir yazılım şirketinde işe girerken üç şeye bakarlar.

1-) Yaptığın projeler.
2-) Okuduğun okul.
3-) Referanslar.

Eğer 3 kategoride de elle tutulur bir şeyin yoksa web alanında da iş bulamazsın Data Science'da da.
İlan var ama bakıyorum 1 saat önce yayınlanan ilana 200ün üzerinde başvuru. Teknoloji trendlerini ülkecek takip edemiyoruz gerçekten.
Türkiye'nin yazılım alanında diğer mühendislik disiplinlerinde olduğundan çok çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. E-nabız'dan tut oyun şirketleri ve savunma sanayiye kadar hepsi bu görüşü destekler durumda.

Kaliteli proje üretin, diğer yeni mezunlar yani rakipleriniz güzel projeler üretiyor... Onların önüne geçmelisiniz ki işe alınasınız.

1) Elimden geldiğince proje geliştirip githubda paylaşıyorum.
2) Türkiyenin en iyi ünilerinden değil orta seviyeli
3) Referansım yok ben tanrının yalnız adamıyım
Projelerinizi github'a koymaya devam edin. Eğer mezun olmadıysanız yaptığınız projelerinizden bu alanda çalışan sempatik bulduğunuz bir hocanıza bahsedin. Onların danışmanlık verdikleri bağlantıları oluyor. Size para kazanacağınız bir iş bulmasalar bile tecrübe kazanacağınız bir yere sokuyorlar genelde. Özellikle eklersiniz mezun oluncaya kadar para beklentinizden ziyade öğrenme beklentinizin olduğunu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı