Alaylı olarak yazılımcı olmak mantıksız mı?

Makaleler
1
Daha fazla  
Son açtığım konuda bu konuda ayrım olduğunu belirtmiştim. Artık çoğu firma CV elememeye başlamış ve üniversiteye göre alım yapıyorlar sadece üniversite mezunlarını alıyorlar. 5 6 yıla kadar da bu saadet zinciri tamamen kapanır diye düşünüyorum. Global anlamda bu sektör kilitlenir mi alaylı olarak boşa uğraşmamak mı gerekir?

Alaylı yazılımcı olmak şu anlamda saçma. Şu an alaylı olan insanlar 5 yıldır 10 yıldır bu işte olan insanlar, onlar yazılım sektörüne girdiği zama üniversiteler yazılım tarafına yeni yeni eğilmeye başlamıştı imkan olunmadığı için okuyamamışlardı şu an her okulda yazılım mühendisliği varke okumayıp ben kendimi geliştireceğim demek saçma biraz.

Alaylı yazılımcılık şu an saçma. Artık yurtdışında 20 - 80 formülüne geçildi. Alaylı yazılımcıların yaptığı iş kısmını AI zaten yapıyor diye %80 tasarım - %20 AI destekli kodlama yapılıyor ki daha iyi uygulamalar çıksın ve bir çalışanın yönetebildiği iş gücü de artsın. Bu yakında Türkiye'ye de gelecek, hele start-up'lar ölür böyle gelişmeler için ki atılım yapabilsinler.

Bu çalışana fazladan maaş olarak dönse de eskiden 3 kişinin yaptığı işi tek kişi yapabildiğinden bir istihdam sıkıntısı da çıkıyor. Nihayetinde AI çok daha hızlı kod yazılması için güzel bir asistan.

Gelecekte AI'ın işsiz bırakacağı kişiler sadece bahsedilen bir takım meslek grupları değil, aynı zamanda işin kodlama kısmını yapan teorik bilgiden yoksun alaylılar da.

Alaylılar artık mecbur Almanya yolunu tutacak galiba çare kalmadı.
Alaylıya Almanya'da da iş vermezler. Şimdi verseler bile 5 sene sonra vermezler.

Piyasadaki islerin ~%30-40 ( Turkiye icin 70-80) lik bolumunu Alaylilar gayet yaparlar. Okul okumaya gerek yok. Hem is cok, hem de ustun kalifikasyona gerek yok. Basit CRUD + RDBMS + frontend framework'u ile cogu projeyi yapabilirsin TR'de beklenen standartlarda.

Ancak alayli / muhendis orani ustteki dagilimdan cok farkli. 10 tane muhendis basvurur ise, 280 tane alayli. Isveren de eliyor bu sebeple.

Tavsiyem kurumsal yerlerle zaman kaybetmeyin, freelance takilip portfolyonuzu genisletin. Ayrica okul okumuyorum bir an once sektore atilayim diyerek egitimi boslamayin. Cogu konsepti online bulabiliyorsunuz. Sektore atilinca 3-4 sene once tercube kazanmaya baslayabilirsiniz ama saglam egitim almis insan o acigi cok kisa surede kapatir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı