Alaylı yazılımcı güzel yerlere gelebilir mi?

Makaleler
49
BTK Akademi'den videolar baksam işime yarar mı? Veya Udemy kursu alsam?

Peki alaylı yazılımcı iş bulabilir mi? Gömülü sistemleri seviyorum. Biraz bilgim var. Geliştirmek istiyorum.

Sıkı çalışan ve gerçekten emek harcayan birinin ortalama bir mühendisten daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Ama günde 3-5 saat çalışayım, ek iş olarak yapayım kafasında bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. İlla iş bulabilir alaylı yazılımcı ama beklentileri karşılamayabilir sıkı çalışmazsan.

Kötü bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okudum. Üniversite süresince çok fazla proje yaptım ve GitHub'ımı doldurdum. Özellikle dillerin sektörde çok kullanılan kütüphanelerini öğrenmeye çalıştım. Mezun olmadan 6 ay önce yazılımcı olarak iş bulmuştum. Mezun olur olmaz çok daha iyi bir firmada çalışmaya başladım. Aynı okuldan mezun olup 1 senedir iş bulamayan arkadaşlarım var. Bizim sektörde ne olduğundan çok ne kadar iyi olduğuna bakılıyor ancak ne yazık ki hala çoğu şirket gerek devlet desteği gerek başka sebeplerden dolayı üniversite diploması istiyor.

Hocam peki mühendisle tekniker arasında çok bir fark olur mu? Eğer kendini geliştirmişse tekniker daha çok kazanabilir mi?

Son zamanlarda iş verenler iş başvurularında GitHub' da yayınladığınız projeleri görmek istiyorlar. Yaptığınız projeler ne kadar kolektife hizmet ediyorsa o derece işe sahip olma şansınız yüksek oluyor. Fakat iş veren devletin istihdam teşvik programlarından yararlanması için diplomalı işçi çalıştırması gerekiyor. Örneğin diplomalı yeni mezun işçi çalıştıracaksa ilk sene SGK primlerini devlet ödüyor. Bazı vergi stopaj indirimlerinden faydalanabiliyor. Diplomasız çalışmayı düşünüyorsan senin çok çok süper yeteneğin olması lazım ki, iş veren alacağı devlet teşviklerini göz ardı edebilsin, yapacağı personel giderine değebilsin.

Böyle; ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, YTÜ vs. üniversitelerden mezun olanlar hakkında yorumlarınız nelerdir?

Kendime göre düşündüğüm zaman daha iyi yerlere gelebilecek diye kanısındayım.

Bir de aklıma usta-çırak ilişkisi geliyor. Alaylı kısımda daha zor olacak sanırım. Üniversite de referans oluyor sanırım.

Şu aklıma takıldı: Öğretim üyeleri büyük bir şirkete gitse rahatça alınır mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…