Algoritma ve Veriyapıları için nasıl bir yol haritası yapılmalı?

706111

Hectopat
Makaleler
1

Arkadaşlar merhaba. Algoritma hiç çalışmadım. Bu konularda eksikliklerim var. Böyle bir yol haritası buldum. Java programlama dili kullanarak yapmak isterim ama çok üstünde durmalı mıyım bu konuların?

Sağ olun teşekkür ettim.

@TheAny @bitwise @count

Son düzenleme:
Leetcode aç ve harıl harıl problem çöz.
Bunun olayı bu. İngilizce terimlere kulak aşinalığın da olur hem.

Leetcode aç ve harıl harıl problem çöz.
Bunun olayı bu. İngilizce terimlere kulak aşinalığın da olur hem.
Hocam şimdi ben çözmeye çalışırım ama demek istediğim diyelim bir iş yerinde işe girdik. Bunları orada kullanacak mıyız? Çünkü mesela Java'da sıralama algoritmaları var ondan.

Ben birazcık bu konuları kullanım dışı gördüğümden anlam ve önemini hiç anlamadım yani. Sizlere bu yönden danışayım dedim.

Gerçek dünyada 1-1 aynı problem gelmeyebilir tabii.
Amaç problem çözebilme yeteneği.
Yada sürekli proje yapacaksın.

Başlıktaki soru ile içerikteki soru farklı,

Nasıl bir yol haritası yapılmalı sorunuz ile beraber
çok üstünde durmalı mıyım bu konuların?

bu soru için: bilmiyorum, ne amaçla algoritma ve veri yapıları öğrenmek istiyorsunuz, eğitimi nasıl alacaksınız, ne kadar süre harcayacaksınız, nasıl kendinizi sınayacaksınız yani öğrenip öğrenmediğinize kim karar verecek vs. çok sayıda soru sorulur bu sorulara.

Amatör olarak kendi kendinize kod yazmanın ötesinde bir şey düşünüyorsanız; evet, çok üstünde durmalısınız, yani yapılması gereken bir iş için hem veriler için (dbdeki tablolardan kodunuzdaki classlara kadar yani) hem işleyiş için kafanızda çözüm hızlıca oluşabilmeli;
sonra bunu en ideal, en basit ama efektif, en ağır yük/trafik ile sorunsuz çalışabilecek, en kaynak tüketmeyecek, en kolay bakım yapılabilecek, en başkasının bile bakar bakmaz anlayabileceği vs. şekilde detaylandırıp implemente edebilmeniz gerekiyor. Bu konuların üzerinde durmazsanız yazılım mimarisi öğrenemezsiniz, OOP anlayamazsınız, db normalizasyonu ne işe yarar onu bile idrak edemezsiniz vb., yani ileriki konular için temeldir bu konular.

Algoritma, veri yapıları bilmeyen biri ne geliştirebilir bilmiyorum, bir iş yerinde işe girmeniz çok zor (eğer iş yeri statik html sayfası üretip para kazanmıyorsa 2000 senesindeymişiz gibi). Tutoriallerdekinden daha karmaşık şeyler yapmak gerekecek, sort edilecek data [3,6,1] gibi birkaç tane sayı olmayacak, veri yapılarını kendinizin tasarlaması gerekecek, tutoriallerdeki gibi string a, int b şeklinde birkaç fieldı olan classlarla değil, nested yapılarla uğraşmanız gerekecek, sorting, filter, clone, algoritmayı parallel çalıştırma vb. çözümler üreteceksiniz, java demişsiniz javadaki bilindik her yapıyı ve o anda sizin işinize en verimli olarak hangisi yarıyorsa onu kullanacaksınız, list arraylist, map hashmap deyip geçmemeniz beklenecek yani vs.

Siz neye dayanarak "birazcık" kullanım dışı görüyorsunuz? Yani gittiniz, arama motorunda java sorting diye arattınız, ilk sonuç geldi
Arrays.sort(arr); diye javada olan bir şey olduğunu öğrendiniz, sizce googledan 10 saniyede edinilecek bir bilgi insana, mesleki olarak para kazanabileceği bir şey katar mı? Yani işverenler, firmalar [3,6,1] diye sayılardan oluşan arrayler var, listler var, Arrays.sort kullanmasını bilen eleman bulmalıyım mı diyorlar?

Kendinizi hazır hissettiğinizde staj tarzı bir şey ayarlamaya çalışın, işyeri havası solumadan, para karşılığı yazılmış kodlara temas etmeden bu çarklar nasıl dönüyor anlaması zor bence.

Ben hazır olmadlığıma karar verdim. Direkt bıraksam en iyisi olacaktır hocam.

Ben hazır olmadlığıma karar verdim. Direkt bıraksam en iyisi olacaktır hocam.
Leetcode olabilir, algoritma sorularını kolaylarından itibaren çözmeye başlayarak, diğer insanların çözümlerini de inceleyerek devam edebilirsiniz, ne neden yapılıyor anlayabilirsiniz.

Leetcode olabilir, algoritma sorularını kolaylarından itibaren çözmeye başlayarak, diğer insanların çözümlerini de inceleyerek devam edebilirsiniz, ne neden yapılıyor anlayabilirsiniz.
Teşekkür ettim. Anladım ki bu sektör köle istiyor. Ondan bırakacağım hocam. Şuna bak yani dünyanın şeyini öğrenmeni istiyor bu sektör.

Neden böyle düşünüyorsun ki? O zaman ortaokulda yaptığın herhangi bir matematik dersi de seni köle mi yapar?
O konu hakkında bir şey diyemem ama şu an için çok ders çalışmamız gerek ya ondan dedim hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…