Algoritma

Mr.Robot95

Centipat
Herkese merhaba. Sormak istediğim soru böyle. Mesala elimde şeker hakkında bir sayfalık belge var. Bu belgeyi okuyarak şekerin insan için zararlı olduğunu anladım. Peki ya benim gibi bu belgeyi okuyarak şekerin zararlı olduğuna karar veren bir algoritmanın mantığı nedir? Yani algoritma belgeyi tarıyor ve belgede bahsi edilen ürünün zararlı veya zararsız olduğuna karar veriyor. Ben araştırdım da ana akım haber kaynaklarını izleyip finansal kararlar alan ileri düzey algoritmalar var. Öyle zor kararları alan algoritmalar varsa ben dediğim konu basit kalır. Yani birisi yapmış olabilir veya mantığı bilen birisi olabilir.

tam bir bilgim yok ancak şunu diyebilirim..

ilk önce zararlı unsurları tanımlaman gerekiyor zarar verebilecek sonuçları mesela fazla şeker tüketmek, gazlı içecek tüketmek gibi zararlı yönlerini tanımlıyoruz "zararlı" adında

sonra algoritma çalıştığında verileri tararken fazla şeker tüketimi gibi kelimeleri yakalayıp zararlı olduğuna karar verebilir.

yanlış ise kusura bakma

Makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları, bu tarz sonuçlar çıkartabiliyor. Bu algoritmalar ağırlıklı olarak savunma sanayi, bankacılık ve sağlık alanlarında kullanılıyor şu anda. Ancak izleyen dönemlerde daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Mesela sana zararlı kelimesinin ne olduğunu, nelerin zararlı olduğunu öğretmeden o belgeyi okutsak bunu anlayamazsın. Algoritma da böyle, Machine Learning veya Deep Learning. Algoritmaya bunu anlayabilecek şeyleri öğretirseniz anlar, yoksa bir anlamı yok. Sizin ne kadar öğrenirseniz o kadar kompleks şeyler de yapabilmeye, anlamaya başladığınız gibi aynısı bu algoritmalar için de geçerlidir.

Algoritma bir sıralama.

İlk aşama: Belge varsa açılacak, yoksa hata bildirilecek (varmı? yokmu?)
İkinci aşama: Belge açıldıysa yukarıdan aşağıya doğru okunacak.
Üçüncü aşama: Okunan satırlar arasından belli kelimeler varsa seçilecek.
Dördü aşama: Aranan kelimeler var ve seçili ise, işlenecek.

Algoritma karar vermez, hesap yapar.

Savunma sanayii mi? Havacılık sanayinde olan biri olarak söyleyebilirim ki havacılıkta istenilen başarı oranı %99.9’dur. O kadar başarılı bir makine öğrenmesi algoritması yok. Savunma sanayiinde data science ekibi oluyor ama farklı işler yapıyorlar.

Makine öğrenmesi insanlara havalı geliyor ama makine öğrenmesi sadece çok datanın bulunduğu zaman kullanılması gereken bir yöntemdir. Yoksa algoritmanın başarı oranı çok düşer.

"Tensorflow" ve "Theano" kütüphanelerini incelemenizi tavsiye ederim. Savunma sanayii alanında da resim, kamera kayıtları vb. gibi görüntülerin ne olduğunun çözülmesi için derin öğrenme metodolojileri kullanılıyor günümüzde.

Teşekkür ediyorum. TF zamanında kullanmıştım. Theano'yu ise ilk defa duyuyorum ama mutlaka bakacağım. Ben gömülü yazılım geliştiricisi olduğumdan Python gibi user-friendly değil de C, C++, ADA gibi donanıma daha yakın diller kullanıyorum. Tabi Python işleri de illa ki oluyor.

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.Bütün cevaplar aynı mantıkla yazılmış.Bu mantıkla yazılmış kod küçük veriler ile çalışıyor.Yani zararlı olan bişeyi programa tanıttığımda karar veriyor.Ya elimde olmayan başkası tarafından programa girilen veriyi denetlemek istesem?Bu verinin içeriğini bilmiyorum.Belkide programa eskiden tanıtmadığım veriler girecek.Bu zaman kullanıcıya çıktı olarak yalnış sonuc vermek ayıp olur)))
İstediğim tam olarak verileri tarayıp zaten bildiği verileri işleyen bilmediklerini alarak kendini eğitmesi.Ne zamansa bu veri ile karşılaşsa artık onu tanıyor olsun.
Ps.Kendim her kesin anlaya bileceği basit dilde yazmağa çalışıyorum.
Kütüphane önerisi olanlar yaza bilir.

Python dili ile Keras'ı kullanabilirsiniz. Dökümantasyonu başarılıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…