Alınan altın normal mi?

Daha fazla  
Arkadaşlar kuyumcudan ilk kez gram altın aldım, 24 ayar. 3.820'den satıp 3770'den alıyor. 50 TL fark var yani. Yalnız aklıma takılan internette daha ucuz gözüküyor. 3 kuyumcuya sordum 3'ü de aynı fiyatı verdi.
Bir de internette hep TSE damgası olsun vs. yazmışlar bunda öyle bir şey yok. "Gramaltın" marka galiba. Altında "İstanbul Altın Rafinerisi A. Ş." yazıyor.
Öğrenmek istiyorum çünkü ara sıra gram altın almak istiyorum.

1743162663216.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet kendimi hatali bilgiden raporladim az once 😀. Komisyon olarak dusunebilirsiniz kuyumculardaki fiyati.
Al-sat arasında 50 TL fark olmasını normal buluyorum çünkü adamlar da para kazanacak.
Ancak internette satış fiyatı 3.762 iken 3.820'den satıyorlar ve oradan da 60 TL kara geçiyorlar.
Benim sormak istediğim buydu aslında.

Al-sat arasında 50 TL fark olmasını normal buluyorum çünkü adamlar da para kazanacak.
Ancak internette satış fiyatı 3.762 iken 3.820'den satıyorlar ve oradan da 60 TL kara geçiyorlar.
Benim sormak istediğim buydu aslında.

Hocam baktigim kadariyla bu internetteki fiyatlar ham madde fiyatiymis.
internette gördüğün alış ve satış fiyatları, genellikle bankalar, finans kuruluşları ve büyük yatırımcılar arasındaki işlemler için geçerli olan fiyatlardır. Bu fiyatlar, uluslararası altın piyasası ve borsa İstanbul (bıst) altın piyasası gibi merkezlerde belirlenir.

Bu fiyatların ana kullanım alanları şunlardır:

1. bankalardaki altın hesapları için: Eğer bir bankada altın hesabın varsa, buradaki gram altın fiyatları genellikle internette gördüğün fiyatlara yakın olur. Ancak, bankalar da alım-satım makası uygular.

2. büyük çaplı işlemler için: Altın ithalatçıları, büyük yatırım fonları ve kuyumcular arası ticarette bu fiyatlar baz alınır.

3. ons ve gram altın takibi için: Küresel piyasalardaki fiyat değişimlerini görmek isteyen yatırımcılar, bu fiyatları referans alır.

Kuyumcular neden bu fiyatları kullanmaz?

Kuyumcular, fiziki altın satışı yaptıkları için işçilik, sigorta, nakliye, vergiler ve kendi kârlarını da ekleyerek fiyat belirlerler. Yani internette gördüğün fiyatlar, teorik piyasa fiyatlarıdır, ancak kuyumcuların uyguladığı fiyatlar farklı olabilir.

Özetle, internetteki fiyatlar ham piyasa fiyatıdır, kuyumcudaki fiyat ise gerçek perakende.
Satış fiyatıdır.
Surprizbozan icerisinde ChatGPT'den alintiladigim bir aciklama mevcut, goz atabilirsiniz.

Evet normalde daha pahalı kuyumcularda. İnternette gördüğümden genelde 100-200 TL daha pahalı. Bu tabii Samsun'da bu şekilde. Mesela başka şehirlerde daha pahalı yada ucuz olabiliyor. Gayet doğal bir durum. Yakın çevrende muhtemelen aynıdır fiyatları.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı