Arkadaşlar selam.
AMD Ryzen 5 3600X'e ve MSI MPG X570 GAMING Plus'a sahip sistemimi satın aldım ve birkaç sorum var:
1. Sistemime "Dragon Center" kurulmuş. Fakat nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Sol tarafta işlemci sıcaklığını görebiliyorum fakat zaman zaman çok yükseliyor. BIOS'tan girip baktığımda 42 derece gördüm ve uzun süre bekledim değişecek mi diye, değişmedi. Dragon Center bazen 50, bazen 40, bazen 60 gösteriyor, sadece normal internette geziniyorken. Bu, uygulamanın hatası olabilir mi?
2. Bunun üzerine BIOS'tan fan hızlarına baktığımda bazılarının 0 gözüküyor fakat kasa da döndüklerini görebiliyorum. Bunun sebebi fanların güç kaynağına bağlı olması mı? Güç kaynağına bağlıyken tam hızda mı dönüyorlar?
3. Sistemimde hem işlemci hem ekran kartı sıcaklığını kontrol edebileceğim uygulama önerebilir misiniz? Önceden MSI Afterburner kullanıyordum, şu an bilgisayarda Dragon Center yüklü. Bu konuda da yardımcı olabilir misiniz?
4. "DP to miniDP" ile 144Hz alabilir miyim? Monitörde seçtim, fark da hissediyorum. Emin olmak istedim. Cevap eğer evetse kullandığım kablonun markası Dark, güvenilir midir? Değiştirmeli miyim?
5. Kulaklığımı taktığımda, özellikle oyuna girerken, çok düşük seviyede tiz bir ses geliyor. Yazılımsal bir durum söz konusu olabilir mi? "Realtek Audio Console" diye bir uygulama yüklü fakat kurcalayıp bir şey bulamadım maalesef.
Bu arada kasa Cooler Master MB 511 ve güç kaynağı da FSP 750W Hydro G 80+ Gold. Bir işe yarar mı bilmiyorum ama ekleyeyim.
Tekrardan teşekkürler.
Ekleme:
İşlemci sıcaklığımı bir programla (NZXT CAM) kontrol ederken fark ettim ki CPU'nun "clock" değeri yükseldiği zaman sıcaklık 60-65 civarlarında oluyor. Dolayısıyla oyuna girdiğimde de öyle, normal haliyle de. Bu beni biraz rahatsız etti dolayısıyla bir sıvı soğutma almayı planlıyorum.
Fanlarla alakalı bir derdim yok sanırsam. Başta bir korkmuştum acaba işlemci fanı yerine oturmadı mı diye de üstte söylediğimden sonra bu pek bir şey ifade etmiyor
Kulaklıktaki sorunu çözemedim. Derinden gelen tiz bir ses, bilgisayar işlem seslerine benziyor veya sinyal sesine, bilemedim.
Ekleme (2):
Kulaklıktaki sorunu kulaklığı arka panele bağlayarak çözdüm. Herhangi bir ses gelmiyor, böyle kullanmaya devam edebilirim
Ekleme (3):
Çok nadiren monitörden görüntü gidiyor, DP to MiniDP kablosundan olduğunu düşünüyorum.
Monitörüm BenQ Zowie XL2411P, DL, DVI-I ile 144 Hz alınabildiği yazıyor. Ekran kartım ise MSI 280x. DL, DVI-I kablosu bir türlü bulamadım. Nereden temin edebilirim, yardımcı olabilecek var mı?