[Alındı] Z170A Gaming M7 + i7 6700K + 980 Ti Sistem

Makaleler
1
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Meslek
Çizgi Film - Animasyon
Merhabalar. Sonunda sistem toplamak bana da nasip oldu. Sabır güzel şey sanırım, GTX 970 sistem hayali ile beklerken zamanla 980 Ti oluverdi. Bilgisayarlar hakkında zamanla bilgi sahibi olduk ama teoride kaldı. Söz konusu pratiğe gelince işin rengi değişiyor. Birkaç konuda yardıma ihtiyacım var. Önce sistem özelliklerini paylaşayım.
  • İşlemci: Intel i7 6700K
  • Anakart: MSI Z170A Gaming M7
  • RAM: Corsair Vengeance 3000MHz CL15 DDR4 2x8
  • Ekran Kartı: MSI Sea Hawk 980 Ti
  • İşlemci Soğutucusu: Zalman Reserator 3 MAX
  • Kasa: Zalman Z11 Neo
  • PSU: Seasonic X-850
  • SSD: Samsung 850 EVO 250GB
  • Monitör: ASUS 23.6" VN247H

DVD okuyucuyu yarın, HDD'yi daha sonra alacağım, aciliyeti yok. Çevre bileşenleri tam durumda. Şu an montaj aşamasındayım. Öncelikle fan bağlantılarına dair öneriye ihtiyacım var. Aşağıdaki görselden hangi fan pin'ini nereye takacağımı söyleyebilirseniz memnun olurum.

Rehber kitapçık, GPU sıvı soğutma radyatöründeki fan kablosunu SYSFAN1'e takın demiş. Görseldeki SYSFAN1 kısmının hemen üstündeki soğutma bloğu yazıyı rahatça görmemi engelliyor fakat başka bir şey yazacağını sanmıyorum. SYSFAN1 olsa gerek. Ben de oraya taktım. CPU soğutucuda iki kablo var. Biri pompa için, diğeri de fan için. Fan için olan beyaz kabloyu CPUFAN1'e taktım. Pompanın kablosunu SYSFAN2'ye mi yoksa CPUFAN2'ye mi taksam bilemedim. Bunlara ek olarak iki adet ledli fan var kasa ile beraber gelen. Biri zaten önde konumlandırılmış haldeydi, diğerini tavan kısmından söküp ön tarafa taktım. Arka plakada takılı gelen ledsiz ekzoz fanı söktüm, ıskartaya çıktı takacak yer yok. CPU soğutucusu kablosu üst tarafa takmamı engelliyor. Zemin kısmındaki (PSU önü) fan boşluğuna takmayı düşündüm ama PSU ile birbirine çok yakın olacaklar. Alanı fazla daraltırım, kablolar ezilir diye düşündüm. Bu konuda bir öneriniz yoksa takmayı düşünmüyorum. Bilgisayarın şu anki görüntüsünü altta paylaşıyorum.

PSU-CPU bağlantısın yaptım. Soğutucunun sol üstündeki kısma taktım, birebir aynı şekilde olan ve CPU yazan kabloyu kullandım. Kablolarını kasanın arka iskelet boşluğunda biriktirmeye özen gösteriyorum. Altta da PSU'nun görselini paylaşıyorum. Birden fazla aynı isimde çıkış var, nedendir çözemedim.

Daha eklemem gereken görsel varsa ekleyebilirim, söylemeniz yeterli. Nasipse başarılı kurulumdan sonra detaylı fotoğraflandırıp oyun testleri de paylaşacağım. Önerilerinizi, fikirlerinizi, saygıdeğer görüşlerinizi bekliyorum. Herkese iyi sosyaller!
@er36po @JaroxJamaica @Mehmet Emre BOŞÇA @BilgisayarKurdu

Dosya Ekleri

• IMG3.jpg
    375 KB · Görüntüleme: 338
Son düzenleyen: Moderatör:
Pompanın kablosunu CPUFAN1'e takıp CPU soğutucu Fan için ise CPUFAN2'yi kullan.
Hayırlı olsun.

Öncelikle hayırlı olsun. Benim de bir sorum olacak, MSI M5 anakart kaç MHz RAM destekliyor?

Pompanın kablosunu CPUFAN1'e takıp CPU soğutucu Fan için ise CPUFAN2'yi kullan.
Hayırlı olsun.
Çok teşekkürler.
Hayırlı olsun nereden aldınız ve ne kadar tuttu?
Teşekkür ederim. İşlemci, işlemci soğutucusu ve kasa Ebrar Bilgisayar'dan alındı. Anakart Vatan Bilgisayar'dan, ekran kartı Sanalmarketim'den, RAM Bilişimport'tan, PSU ise Teknobiyotik'ten alındı. Tümü internet üzerinden alındı. SSD ve monitörü alalı 3-4 ay oldu, onları da bir tanıdıktan (Düzce - Sistem Bilgisayar) aldım. Sanırım toplamda 8000 TL oldu. Biraz aşağısı, biraz yukarısı.

Ekran kartı PCIe güç bağlantısını yapmamışsın unutma onu da.

Ayrıca Fpannel bağlantıları da eksik vs vs daha çok şey eksik kısaca
Evet daha kaba inşaat bile bitmedi. Fpannel dediğiniz front panel sanırım? Kablo montajını sona bıraktım, düzgün bir şekilde arkada biriktirerek yapayım diye. Hata mı ettim acep?

Bazı kabloların görsellerini yüklüyorum. Kablolar bir acayip, PCI-E bağlantısını yaparken bazı uçları dışarıda mı kalacak bunların?

Mesela bu ikisi. Alttaki görselin bir ucu 8-pin PSU girişi, diğeri 6-pin PCI girişi. Bu tamam sanırım, GPU bağlantısı için gerekli olan kablodan biri bu diye düşünüyorum. Geriye 8-pin'lik bir bağlantı kalıyor. Üstteki görselde bir ucu 8-pin PSU, diğer ucu bu şekilde ayrılmış durumda. 2 adet 6+2 pin çıkış var aynı kablo üstünde. GPU bağlantısı için bir tane 6+2 ve bir tane 6-pin (ikinci görseldeki) kablo mu bağlamalıyım? Güç tüketimi 225W'ın üstünde olduğu için çift kablo mu gitmeli? Bu sorumun nedeni altta paylaştığım görsel.

Düzenleme: Anakart güç kablosunun da görselini yükledim, anakart kısmı tamam tek giriş var zaten ama PSU tarafında iki uç var. Biri dışarıda kalıyor, teyit amaçlı sormak istedim.

Dosya Ekleri

• IMG5.jpg
    273,8 KB · Görüntüleme: 295
225W'ın üstünde olduğu için çift kablo mu gitmeli? Bu sorumun nedeni altta paylaştığım görsel.
Görseldeki 1. şekilde olmalı. Diğerleri daha fazla pinli gpular için.
Düzenleme: Anakart güç kablosunun da görselini yükledim, anakart kısmı tamam tek giriş var zaten ama PSU tarafında iki uç var. Biri dışarıda kalıyor, teyit amaçlı sormak istedim.
Hangisi tam pinleri kapsıyorsa onu takacaksınız.

PSU üst tarafta sağda PCIE yazan yerden 8+6pin PCIE kablolarını bağlayıp ekran kartına takacaksın.

Tamamdır. Ön panel bağlantılarını (Reset-SW vs.), GPU-CPU güç bağlantılarını ve SSD için SATA bağlantısını da yaptıktan sonra bir şey kalmıyor sanırım. Önde iki tane fan var, biri 4-pin ince uç (sanırım PWM), diğeri de 4-pin molex çıkışa sahip. Kasanın da sağ ve sol kapaklarında birer küçük fan var. Onların da uçları 4-pin molex şeklinde. Bunları olduğu gibi PSU'ya bağlayacağım galiba, gerekli adaptörleri kullanarak tabi. SYSFAN'lara bağlamadığım sürece fan kontrolcüsü etkisi altında olmayacaklar diye tahmin ediyorum. Şuan kasa olduğu gibi duruyor, görseldeki haline hiç dokunmadım. Neler yapmam gerektiğini not ettim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…