Almanyadakiler aç mı?

Kandırıyorlar Kafa buluyorlar yani. Çok kez Almanya'ya gittim, hiç böyle bir durum yok. Tek bildiğim şu günlerde Stokların hızlı eridiği. Ona rağmen Ertesi gün hepsi yenileniyor. Türkiye gibi 3-4 hafta Şeker stoğu falan beklemiyorsunuz.

Hocam geçen yaz Almanya'ya taşındım benim için zor olmadı zaten Alman vatandaşıyım. Sana şunu söyleyebilirim ki taşınmakla hayatımın en iyi kararını vermiş olabilirim, Türkiye'de yanına yaklaşamayacağım şeyleri çok rahat bir şekilde alabiliyorum (üniversite başvurusu vs. işleri ile uğraştığım için çalışmıyorum) şu an devlet yardımı ile geçiniyorum ev kirası vs. ödüyor devlet aşağı yukarı her türlü yardımı yapıyor. Sana önerim eğer imkanın varsa Türkiye'de üniversite okuyup Almanya'ya taşınma çünkü diploma denkliği vs. konusunda bayağı problemli bir ülke sadece Türkiye'ye özel değil aşağı yukarı başka ülkede okuyup gelen herkes için böyleler (lise diploması problemsiz denk sayılıyor). Benim üniversite diploması ne olacak şu an meçhul. Akrabalarının vs. dediği gibi de değil paran yoksa Alman hükümeti karnını tıka basa doyurmaz ama açta bırakmaz, şu an burada da çoğu şeye zam geldi ama çok düşük meblağlarda. Devlet her ay bana 450€ yardım parası veriyor ek olarak yanlış bilmiyorsam 180-200€ kadar da mini job yapabiliyorum (yıllarca hem yardım parası alan hem de kaçak çalışan birçok kişi mevcut). Sorun olursa bildiğim bir şey ise cevaplamaya çalışırım.

Aç veya sefil olduklarını düşünmüyorum.

Şimdi benim dedemin kendisiyle birlikte 7 kardeşi var. Dedem ve ondan bir küçük kardeşi dışında diğer tüm kardeşleri Avrupa vatandaşı.

Dedem ve onun bir küçük kardeşi dışındakiler ve onun nesli yani bizler çok fakiriz ve diğer akrabalarımıza göre ve onlara göre biraz alt sınıfı kalıyoruz. Onlar ise bayağı zengin. Trilyonerlik adamlar yani.

Eğer bizim bu akrabalar zenginse, oranın kendi vatandaşları için yemek bulmamak bir sorun değildir.

Şu anda Kayseri'de bir köydeyiz. Markete gittik ve Alman plakalı bir kaç tane araca rastladık. Hepsi BMW, Mercedes ve Audi'nin minimum 2019-2020 modelleriydi.
Dışarıya bakınca her taraf alman plaka, hepsi de dediğin gibi son model ve bizim 'lüks' dediğimiz arabalar. Adamlarda o arabalar o kadar normalleşmiş ki en son yurtdışına çıktığım zaman sadece 3 dakika içerisinde önümden Ferrari, Bugatti, Maserati ve Mercedes AMG geçti.
İşin komiği insanların hiç biri iplemedi. Ben hariç

Şimdi Almanyadakilerin bolluk içinde ucuzluk içinde yaşıyor olmaları senin de oraya gidip o hayatı yaşayacağın anlamına gelmiyor. İş ülke değiştirmekle bitmiyor. Şu toz pembe kafalardan çıkmalısınız. Oralara sıkıntısız cennet gözüyle bakmamak lazım. İmkanlar ne kadar daha geniş olsa da her ayın bir karanlık yüzü vardır.

Dışardaki 70+ mhpli dayıya göre aç normalde aç değil başka soru?

Almanya'dakiler aç değil. Gurbetçiler aç olduklarını iddia ediyor sadece. Sizinki de o mesele.

Bilmeniz gereken şu ki Almanya'da da fakirler ve açlık sınırında yaşayan insanlar mevcut. Ortak Refah Derneği'nin raporuna göre ülkedeki yoksulların oranı 2021'de %16,6'ya yükselmiş. Yani bazılarının düşlerinde olduğu gibi Almanya'ya gidince direkt zengin olmuyorsunuz.

Yalnız ben olaya şöyle bakıyorum. 100 birim ile Türkiye'de yaşayan bir insan neler alabiliyor, Almanya'da yaşayan bir insan neler alabiliyor? Mesela ben 100 euro ile gider kahvaltılığımı alırım, etimi sütümü alırım, meyvemi sebzemi alırım, lazım olan temizlik ürünlerini alırım vesaire. Türkiye'de 1 kg çay olmuş 70-80 TL. Düşünün, Türkiye'de üretilmiş ama, Türklere 80 TL olan çay Almanya'da ortalama 8 euro. O da en fazla. Bu nasıl iştir biri bana anlatsın. Çayı aldık, geriye kaldı 20-30 kağıt. Gerisini ise siz hesaplayın. Alım gücü farkı var kısacası. Paranın bir ağırlığı var. Allah'ın fakir Bulgarları bile bu yüzden gelip Türkiye'de çantalarını doldurup gidiyorlar. Neden? Çünkü euro ağabeyin gücünden dolayı. Fark bu.

Herkese eşit bir hayat sunulmuyor maalesef. Almanya'da insanlar aç olabilir ama, Türkiye'de de herkes bolluk ve bereket içinde yüzmüyor. Refah seviyesinin Türkiye'ye göre yüksek olduğu aşikar. 2019 verilerine göre Almanya 8. Türkiye ise 44. sırada.

Fakir edebiyatına gerek yok. Birbirimizi kandırmayalım.

Son düzenleme:

Açlar ama fakirliğe aç.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…