Altyapı 100Mbps mi yoksa 1000MBPS mi destekliyor?

Zerons

Megapat
Makaleler
3
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: AMD Ryzen 5 3600
GPU: GIGABYTE Eagle RTX 3050
Anakart: ASUS Prime B450M-K II
RAM: GSKILL Ripjaws 8x2 3200MHz DDR4 RAM
Kasa: Corsair Spec Delta RGB
PSU: Corsair CV550 550W
SSD: Kioxia Exceria NVMe M2 500GB
Monitör: GIGABYTE G24F-2
Klavye: AOC GK200s
Fare: Trust GXT180 Kusan
Mikrofon: Trust GXT232 Mantis
Kulaklık: Rampage RM-K27 X-Jammer
Gamepad: Polosmart PSG05
Telefon: Xiaomi Redmi Note 8 Pro 8/128
Bileklik: Xiaomi Mi Band 5
Merhaba, TurkNet'e son gelen zam sonrası başka ISS ararken Comnet'in sitesinde altyapı sorguladığımda şöyle bir sonuç karşıma çıktı.

Ondan sonra diğer sitelere baktım, Abonesepeti adlı site hariç neredeyse tüm sitelerde 100Mbps maksimum çıktı. Abonesepetinde sonuç bu şekilde.

Altyapımın 100Mbps'mi yoksa 1000MBPS'mi desteklediğini nasıl anlarım? Şu an TurkNet'in özgür iletişim 100 paketini kullanıyorum, modemim TP-Link Archer C5v. Modemin yanında GPON cihazı vs. yok.

Hocam biraz daha açar mısınız? Artık altyapı beklemeye gerek kalmadı mı yani?
Sanırım TurkNet, Süperonline veya kablonet altyapısını beklemekten bahsediyorsunuz. Evet beklemek zorunda değilsiniz. TT kendi başına 1Gbps hız sunuyor.

Dosya Ekleri

• 1658321633549.png
    684,2 KB · Görüntüleme: 99
Sanırım TurkNet, Superonline veya Kablonet altyapısını beklemekten bahsediyorsunuz. Evet beklemek zorunda değilsiniz. TT kendi başına 1Gbps hız sunuyor.

Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.

Modemin yanında herhangi bir cihaz yok dediğinize göre muhtemelen FTTB/Eth bir altyapıya sahipsiniz. FTTB kısaltması binaya kadar fiber demek. Eth ise dairelere ethernet kablosu dağıtıldığını belirtiyor.
Binanızın zemin veya bodrum katına inip sağa sola bir bakın. Şunlardan birine benzer bir cihaz görürseniz yazdıklarım doğru demektir:

Farklı bir şey görürseniz ve ne olduğunu anlayamazsanız buraya fotoğrafını ekleyin ben anlarsam yorumlarım.

Tamamdır hocam, müsait olduğumda inip bakacağım.

@Dejuf Hocam şöyle bir kutu var, galiba attıklarınızdan ikincisi. Kalite biraz düşük, kusura bakmayın.

Dosya Ekleri

• kutu1.jpeg
    144,4 KB · Görüntüleme: 73
  • kutu.jpeg
    129,2 KB · Görüntüleme: 72
  • kutu2.jpeg
    107,3 KB · Görüntüleme: 160
Son düzenleme:
Tamamdır hocam, müsait olduğumda inip bakacağım.

@Dejuf Hocam şöyle bir kutu var, galiba attıklarınızdan ikincisi. Kalite biraz düşük, kusura bakmayın.
Estağfirullah ne kusuru.
Tam da tahmin ettiğim gibi. Abone Sepeti sitesinde sonuç eve kadar fiber diye çıkmış ama bu binaya kadar fiber diye geçiyor hocam. Fiber kablo binaya kadar geliyor, attığınız fotoğraftaki MDU cihazından dairelere CAT kablo dağıtılıyor. O gördüğümüz bir sürü sarı ve yeşil kablo dairelere giden CAT kablolar.
Normalde bu sistem 1000'lik bir hız sunamıyor genelde. Çünkü MDU'nun çıkışları yeterli gelemeyebiliyor. Ama eğer binanızdaki MDU cihazı gigabit porta sahipse teoride 1000 alabilirsiniz.
Ancak TT'nin 100 üzeri (200, 500 ve 1000) paketleri FTTH (eve kadar fiber) altyapıya sahip vatandaşlar için geçerli. Yani siz şu an için 1000'lik bir paket alamazsınız.
Öte yandan Comnet'in web sitesini az önce incelediğimde 100 üzeri paketlerin FTTH'a özel olup olmadığı hususunda herhangi bir bilgiye rastlayamadım. Ancak sanıyorum ki Comnet için de aynısı geçerlidir zira altyapı sahibi TT, toptan port ücretlerini de ona göre ayarlamıştı.
Özetle, binanızdaki MDU cihazı gigabit porta sahip olsa dahi 100 üzeri paket alamazsınız şimdilik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…