AM4 sistemden AM5 geçiş

Hocam merhaba şu an tam olarak sizinle aynı noktadayım. CPU AMD Ryzen 9 9900X ve Ryzen 7 9700X. Nasıl farklar olur? Anakart olarak aklımda MSI MPG Carbon X870e ve MSI MAG X870 Tomahawk var. Oyun oynamak için istiyorum sistemi. Benden öndesiniz ondan dolayı bir tık kullanımlarınızı iletir misiniz?

Eğer sadece oyun için bir sistem planlıyorsanız önerim Ryzen 7 9700x olacaktır çünkü arada (9900x ile) gerçekten yok denecek kadar az fark var, en azından kendi araştırmalarım bu şekilde. Benim 9900x tercih etmemin sebepleri şu şekildeydi

Yakın zamanda işlemci değiştirmek istememem.
Almışken sağlam ve beni uzun süre götürebilecek.
Çekirdek sayısının daha yüksek olması beni her zaman cezbetmiştir. Her ne kadar oyunlarda çok performans farklı gösteremese de, diğer bilgisayar kullanımlarında veya programlarında oldukça farklı (ile anlamda) sonuçlar elde edilebiliyor. Ben mühendislik çalışmalarına inanan birisi olduğum için bunu göz ardı edemiyorum. Örneğin belli başlı bilgisayar programlarında bu işlemciler arasında fark oldukça yüksek olabiliyor sallıyorum 7-zip vs vs. Tabi bu bir çok kullanıcı için önemsiz olabiliyor bu tercih meselesidir. Ben oyun dışında da bilgisayarla çok uğraştığım için çekirdek sayısının fazla olması ve bir üst model olması açısından Ryzen 9 tercih ettim.

Ben ağırlıklı olarak oyun odaklı düşünüyorum diyorsanız x3D serilerini tercih etmenizi öneririm. Çünkü oldukça ciddi farklar olabiliyor. Eğer ülkemizde 7800x3d fiyatı absürt olmasaydı bende onu tercih edebilirdim. Oyunlarda 9900x performası daha kötü olduğunu bildiğim halde yinede onu seçtim.

Oyunlardaki FPS değerlerini çok yükseltmek isteyen birisi gidip ekran kartına yatırım yapmalı düşünceside olduğu için bende, bu yüzden çok umursamadım.

Uzun lafın kısası bir problemim yok. Zaten öyle metrik hesaplamalarda yaptığım yok. Oyunlara girip problemsiz oynayabiliyorsam gerisi pek önemli olmuyor benim açımdan.

Anakart x870 tercih ettim x870e gereksiz pahalı olarak düşündüm. x870 oldukça güzel bir seçim olduğunu düşünüyorum. Not: Bios güncellemesi mutlaka yapın deniliyor.

Şu an için bir problemim yok kısacası.

Eğer sadece oyun için bir sistem planlıyorsanız önerim Ryzen 7 9700X olacaktır çünkü arada (9900X ile) gerçekten yok denecek kadar az fark var, en azından kendi araştırmalarım bu şekilde. Benim 9900X tercih etmemin sebepleri şu şekildeydi.

Yakın zamanda işlemci değiştirmek istememem.
Almışken sağlam ve beni uzun süre götürebilecek.
Çekirdek sayısının daha yüksek olması beni her zaman cezbetmiştir. Her ne kadar oyunlarda çok performans farklı gösteremese de, diğer bilgisayar kullanımlarında veya programlarında oldukça farklı (ile anlamda) sonuçlar elde edilebiliyor. Ben mühendislik çalışmalarına inanan birisi olduğum için bunu göz ardı edemiyorum. Örneğin belli başlı bilgisayar programlarında bu işlemciler arasında fark oldukça yüksek olabiliyor sallıyorum 7-ZIP vs vs. tabii bu birçok kullanıcı için önemsiz olabiliyor bu tercih meselesidir. Ben oyun dışında da bilgisayarla çok uğraştığım için çekirdek sayısının fazla olması ve bir üst model olması açısından Ryzen 9 tercih ettim.

Ben ağırlıklı olarak oyun odaklı düşünüyorum diyorsanız X3D serilerini tercih etmenizi öneririm. Çünkü oldukça ciddi farklar olabiliyor. Eğer ülkemizde 7800x3D fiyatı absürt olmasaydı bende onu tercih edebilirdim. Oyunlarda 9900X performası daha kötü olduğunu bildiğim halde yine de onu seçtim.

Oyunlardaki FPS değerlerini çok yükseltmek isteyen birisi gidip ekran kartına yatırım yapmalı düşünceside olduğu için bende, bu yüzden çok umursamadım.

Uzun lafın kısası bir problemim yok. Zaten öyle metrik hesaplamalarda yaptığım yok. Oyunlara girip problemsiz oynayabiliyorsam gerisi pek önemli olmuyor benim açımdan.

Anakart X870 tercih ettim X870e gereksiz pahalı olarak düşündüm. X870 oldukça güzel bir seçim olduğunu düşünüyorum. Not: BIOS güncellemesi mutlaka yapın deniliyor.

Şu an için bir problemim yok kısacası.

Merhaba paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum. X3D işlemcilere baktım fiyat farkına değmeyeceğini düşündüm ondan dolayı. 9700X devam edeceğim. X870e benim içinde gereksiz pahalı geldi bir hoşuma gidiyordu ama şu an Tomahawk vs Gaming Plus bakıyorum.

İki anakartta oldukça iyidir. Ben tomahawk seçtim çünkü m2 ssd hali hazırda iki adetim bulunmakta ve ikiside yüksek TB. Bu yüzden tomahawk seçtim. Ama şundan da eminim bir çok kullanıcı için (ben dahil) ikinci m2 slotu chipsete bağlı olsa bile her halükarda yetiyor (kanımca yani ). Yetmese bile atıyorum 20mbit yerine 10mbit kullanayım ne olmuş yani zaten en kaliteli filmi bile kesintisiz çalıştırıyor o şekilde bile. Ama yine de ayrıcalık ayrıcalıktır o yüzden benim açımdan faydalı olanı seçtim ben. Her kullanıcının ihtiyacı tabi ki farklı olabilir. Sadece tek m2 ssd kullanacak kullanıcının gidipte fazladan farklı fantazilerin peşine düşmesinin alemi yok. Bende bir zamanlar bu şekilde takılıyordum sadece ihtiyaçlarım değişti zamanla. Bol şans.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı