AM5 platformu ve sadece oyun için anakart, işlemci ve RAM önerisi

Aslında 5700x3D alıp AM4 yolunda yoluma bakacaktım ama iade edip AM5 geçmeyi mantıklı buldum.

Sadece oyun odaklı (genellikle rekabetçi) olacağı için işlemci AMD veya Intel olabilir. Anakart kesinlikle ATX olmalı çünkü Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB soğutucum var ve anakart üstünde rahat montaj ve kablolama yapmak istiyorum. Ben aslında bir anakart buldum kendime (ASUS TUF Gaming B650-E Wi-Fi) fakat ARGB portu var mı yok mu bilemiyorum. Soğutucumda 2 ARGB fan var.

İşlemcide net bir karar vermemiş olsam da sadece oyun odaklı ve rekabetçi oyunlar oynadığım için 7800x3D almayı düşünüyorum.

RAM konusunda hiçbir bilgim yok maalesef fakat yüksekliği çok yüksek olmayan ve RGB olan bir model olursa iyi olur çünkü sistemimdeki eski bileşenler Full RGB'li idi bu yüzden kap karanlık bir kasaya bakmak istemiyorum.

Toplam bütçem ise tahmini 20. 000-25. 000 TL.

@7800x3D goat hocam sizde yardımcı olabilir misiniz?

Ayrıca eklemeyi unuttum. Değişmeyecek parçalarım şunlar:

Ekran kartı: ASUS ROG STRIX 6750XT.
Soğutucu: TR Phantom Spirit 120 SE ARGB.
Kasa: Dark Guardian ATX.
PSU: NZXT C650 80+ Gold. (650W)
M.2 SSD: Kingston kc3000.

Not: Alacağım anakartta 8+4 CPU pin yuvası var fakat benim elimde sadece 8 pin CPU kablosu var herhangi bir sorun yaşar mıyım?

7800x3D ile belirttiğiniz anakart alınabilir, RAM olarak bu tarz bir kit iş görür.

Yeterli sayıda ARGB portu bulunuyor ayrıca anakart üzerinde, tek 8 pin güç girişi de yeterli, o konular açısından problem olmaz.

Teşekkür ederim. Fakat biraz daha anakart inceledim bazı modeller arasında kaldım.

MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi AM5​

ASUS TUF Gaming B650-Plus AM5​

ASUS TUF Gaming B650-E Wi-Fi AM5​

Hangisi daha kaliteli ve uzun yıllar destekler zen5 ve üstü için?

@Anıl Yiğit

B650-Plus öneririm Wi-Fi zorunlu değilse.

Zorunlu değil. Şimdi biraz araştırdım da ASUS'un VRM soğutucusu daha kaliteliymiş. Sanırım ASUS anakart alma ve kullanma vakti geldi. B450 ve B550 serisinde genelde hep MSI iyi olurken B650 serisinde kalitesi biraz düşmüş. Neyse bizim içinde bir değişiklik olur ASUS'ta üzmez bence.

@Anıl Yiğit

İki markanın da üst ve orta-alt düzey anakartları bulunuyor eski ve yeni serilerde, genelde hep MSI iyi oluyor diye bir tabir yapmak çok doğru değil, B650 serisinde kalite düşmesi söz konusu da değil ayrıca.

Bütçeniz dahilinde B650-Plus yeterli sonuç olarak, hayırlı olsun şimdiden.

ASUS üzmez hocam. Oyun içinse ethernet bağlamanızı öneririm.

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Genelde hep MSI ve Tomahawk serisini kullanmış biriyim ve gerçekten Tomahawk serisini çok başarılı buluyorum fakat dediğiniz doğru model kıyaslamak daha mantıklı fakat bu belirttiğim MSI modeli ASUS'un TUF modellerine göre daha sıcak VRM yapısına sahip. VRM ve MOSFET kalitesini bilemem ama soğutma bakımından ASUS daha iyi ve ben 7800x3D gibi bir işlemci kullanacağım bu yüzden soğutma biraz önem katıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…