Merhaba, yaklaşık 4 aydır RX 7700XT kartımı hem severek hem de nefret ederek kullanıyorum.
İyiden iyiye kötüden kötüye yaşattığı şeyler oldu ve gerçekten artık bir konu açasım geldi. Bu bir inceleme videosu değildir, bu bir deneyim konusudur. Referans olarak kendi kartımı kullanacağım ancak yaşadığım sorunlar genel olacak.
Öncelikle moderatörler başlığı değiştirmezse sevinirim ki daha çok kişi görsün ve ona göre tercih yapsın.
Başta kart hakkındaki olumlu düşüncelerimi anlatmak istiyorum;
1- Tabii ki fiyat
Fiyat anlamında zaten biliyorsunuz AMD GPU'lar alternatifi NVIDIA GPU'lara göre daha ucuz ve aynı performansı sunmasıyla daha tercih edilesi. Ben sırf özel sürüm Frostpunk 2 versiyonu diye kazık yemeyi göze aldım ama size bunu yapmanızı tavsiye etmem. Sapphire'in ürettiği Pure serisinden bir RX 7700XT var bende, beyaz ama arkası paslı gibi dizaynlanmış bir tasarıma sahip Frostpunk 2 yazısıyla beraber. Kendiminkiyle değil de uygun fiyatlı seriyle 4060 Ti'ı karşılaştıracak olursak fiyatlar şu şekilde:
Eki Görüntüle 2541324
Eki Görüntüle 2541325
2- Performans
Performans olarak 4060 Ti'dan üstün bir kart ve bazı oyunlarda bu üstünlük çok fazla, AMD'yi iyi yapan şeylerden biri de bu.
3- Daha erişilebilir arayüz
AMD'nin Alt + R ile açılan hızlı arayüzüne bayılıyorum. NVIDIA kullandığım zamanlardaki arayüzün karmaşıklığı AMD'de yok, bunu seviyorum.
Peki diyeceksiniz ki “madem sen kartından memnunsun(?) neden böyle bir konu açtın?”
Hadi gelin onu bir cevaplayayım.
Öncelikle biliyorsunuz ki forumun neredeyse %60-70'i kartın yazılım sorunlarının çözüldüğünü düşünüyor. İlk aldığım zamanlar beni öyle bir izlenime kaptırdı ancak yanılmışım. Cidden yazılım problemleri o kadar fazla ki abi kartın… Yani illallah ettirdi resmen. Yani bir kart gerçekten bu kadar yazılım problemli olup bu kadar umursanmayabilir mi ya?
Eki Görüntüle 2541327
Bu ne? Ben bunu her mesajlaştığımda görmek zorunda mıyım arkadaşlar? Yani gerçekten performansı iyi falan da yani bir yazılımsal problem 5 sürümdür düzeltilemez mi? AMD'nin zaten tek problemi bu değil, çoklu ekran kullanıcıları için sıkıntı çünkü son güncellemelerde çoklu ekran kaynaklı problemleri çözdüklerini söylediler ama kullanıcılardan şikayet almaya devam etti. Ben çoklu ekran kullanmıyorum, kullanıcı yorumlarından gittim bu kısımda.
Yaşadığım bir sorun ise uygulamaların iç içe girme ve sapıtma problemi. Ya arkadaşlar ben her Google girdiğimde 5 sürümdür iç içe sayfaların girdiğini görmek zorunda mıyım? Google kaynaklı diyeceksiniz de neden o zaman NVIDIA Tanrı falan mı da Google'ın problemini çözüyor ve bize yaşatmıyor? 5 sürümdür yapacağınız tek şey Google'da sayfaların iç içe girmesini engellemek, şuna bakar mısınız ya;
3. Problem ise oyunların rastgele olarak çökebilmesi. Bazen mis gibi oynuyorum ama bazen çökme çok fazla yaşanıyor.
Eki Görüntüle 2541339
Daha şimdi yaşandı
4. Sorunum ise oyun ekran alanı değişikliklerinde ekranın sapıtması ama bu uzun bir süredir olmuyor, muhtemelen güncellemeyle düzeltildi:
Yani yazılım sorunları düzeltilmedi, boşuna umutlanmayın.
@Sameett