Amazon.com'dan alışveriş yapma rehberi

"Ships from and sold by Amazon.com" yani Amazon satıyor. 75 euro sınırının altında, yani kargo ücretsiz. Gümrük vergisi ve problemi olmaz. Gelip gelmemesi konusu ve kargo, vergi ücretleri için en kolay çözüm üyelik açıp adres girip kontrol etmektir. @Awsalli

Gıda alamıyor muyuz Amazon'dan? Mesela kuruyemiş. Bir tane denedim ama Türkiye'ye gönderilmiyor mesajı aldım. Bunu aşmanın bir yolu yok mudur? İlla Amerika adresi istiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gıda alamıyor muyuz Amazon'dan? Mesela kuruyemiş. Bir tane denedim ama Türkiye'ye gönderilmiyor mesajı aldım. Bunu aşmanın bir yolu yok mudur? İlla Amerika adresi istiyor.
Gıda için Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı devreye girer, İlaç, gıda gibi ürünler getirtmek epey bir uğraştıracaktır sizi. Belgeli izin almanız gerekiyor ama cevap; Evet alabilirsiniz fakat öyle tıkla gelsin ile değil (=

2016 yılı için güncelleme gereği duyduğum ve sağlıklı bilgi olmadığı için konuya katkı vermek istedim.

-Türkiye'de dünyanın her yerinden vergisiz olarak (tablet, telefon, 3G, 4G cihazları, bağlantı yada servis sağlayıcı içeren ürünler ve boyutlar, ağırlık gibi durumları aşmayan ürünler hariç) 75€ yada 100$'a kadar ürün temin edebilirsiniz. Gümrüğe girecek elektronik ürünlerde CE sertifikası gümrük tarafından aranır aksi takdirde TSE olarak incelenir. Bu yüzden Çin'den gelecek siparişleriniz de bunu dikkate almanızda fayda var ama %90'nın da zaten CE vardır. Aksi takdirde 100 ile 400 TL gibi bir ücreti ek olarak gözden çıkartmanız gerekir. Çünkü Türkiye'ye sertifikasyon sürecini aşamamış hiç bir mal geçemez, "adi", zararlı mal olarak görülür.

-Gönderim için Amazon yada diğer sitelerin Türkiye'ye gönderiminin olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Eğer ürün Türkiye'ye gönderiliyorsa ürünü sipariş edebilirsiniz.

-Gönderim için kargolama detayları mevcuttur. Boyutları, ağırlığı vs. gibi şartları alış-veriş yapacağınız siteden bakmalısınız. Büyük ürünler için kargo ücretlerinde artışa gidileceği sitede yazar. İncelemeleniz gerekir. Ör: 55" LED TV sipariş ederseniz kargo ücretini gözden çıkartmanız gerekir. İlk şıkta belirtiğim gibi TV'de boyut, ağırlık durumu mevcuttur, bu durumda gümrük tarafından değerli ürün yani vergi alınacak ürün olarak gözükmektedir. Ağırlık, boyutlar hakkında bilgiyi gümrük sitesinden öğrenebilirsiniz yada müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.

-Çin'den (Ali Express vs.) alacağınız ürünlerde yine aynı şartların geçerli olması koşulu ile sıkıntısız bir şekilde ürünleriniz kapınıza kadar ulaşabilir. Bunun nedeni Çin'den, Türkiye'ye çok ürün gelmesi ve gümrük bu ürünleri toplu olarak incelemekte. Çünkü Türkiye'de, Çin'den mal getiren yüzlerce firma mevcuttur. Alacağınız OEM, çevre birimleri bunların yanına konarak gelir. Kargo işlemini firmalar halleder size hiç bir sıkıntı yaşatmazlar. Kuralı geçerseniz 100$ ile 1500$ arası siparişleriniz için %20 vergiye tabi olursunuz. UNUTMAYIN; Süper bir İntel bir işlemciyi 90$'a almış olsanız dahi kutulu alın çünkü İntel'in Türkiye desteği olduğundan sıkıntısız geçer ama kutusuz alırsanız işlem için gitmeniz gerekir. Çünkü ürünü açmaları gerekiyor. Bunun için işlem ücretlerini ödemeniz gerekiyor.

Antrepo ücreti (güne bağlı fiyatı değişir)
Gümrük vergisi %5
KDV %20
CE bulunmazsa TSE için işlem ücreti
Evrak ücreti
Pul ücreti
Vergi matrahı
Pul ücreti
Bütün işlemleri müşavire yaptırmış iseniz müşavir ücretini "sıkıştırma" (Welcome To Turquie) (=

TSE'ye tabi tutulursa Garanti muafiyeti için Sanayi İl Müdürlüğünden belge istenebilir ama öncesinde Türkçe kullanma klavuzu aranır üründe yoksa istenebilir.

-Amerika'dan alacağınız ürünler içinde aynı şeyler geçerlidir. 100$ ile 1500$ arası ürünler için vergi yine %20 olarak tanımlanır. Amerika'dan getirdiğiniz kaliteli ürünler dikkate alınır. Ürünün sağlayıcısı Türkiye'de var ise gerekleri vergiler alındıktan sonra ürününüze kavuşabilirsiniz. Fakat ürünün sağlayıcısı Türkiye'de yok ise ör: Turtle Beach markası gibi, üründe yine gerekli belgeler istenir. Ürün kalite denetimi yapılır. Uluslararası sertifikasyon belgeleri mevcut ise sıkıntı yaşamadan vergileri ve ücretleri ödeyerek ürününüzü yine alabilirsiniz. TSE için ek olarak işlem yapmazlar sizi korkutabilirler ama iyimser olun bir müşavir ile işlem yaparsanız hal yolu ile halledersiniz. Kimse size sorun çıkartmaz uzun uzun. Vegiler, belgeler ve müşavir işleri 1000$'lık bir ürün için en fazla 250$ gibi ücret tutar. 1250$'a işlemlerinizi halledebilirsiniz.

-Avrupa için alacağınız ürünlerde yine koşullar geçerlidir. 75€ ile 1500€ arası ürünler için vergi %18'dir (AB sınırları dikkate alınır). Vergi üst sınırı 75€'dur. 75€'ya kadar alacağınız ürünler vergiye tabi tutulmaz direkt olarak gelir. 70€'ya kadar olan mouse, klavye, OEM vs gibi ağırlık ve boyut teşkil etmeyen ürünler SIKINTISIZ bir şekilde kapınıza kadar gelir. Buradaki en önemli etken Amazon, EBay gibi firmaların Türkiye'ye gönderimi var mı ona bakacaksınız. Varsa tıklayın gelsin. Amazon kartınız varsa sadece (GİFT CART) Amazon'dan kullanmak kaydı ile alabilirsiniz çünkü o kartın Türkiye'de bonuslarını kullanamıyorsunuz. Amazon'da da %3 olarak kullanabiliyorsunuz fiyatı bir kereye mahsus 10$'dır. Normal kart alırsanız da yararları vardır. Onu kredi kartı gibi düşünebilirsiniz ama alacağınızı sanmıyorum fakat ön ödemeli olarak temin etmeniz mümkün olabilir ama unutmayın hiç bir banka o kart ile işlem yapmayacağı için işlemlerinizi online yapmalı ve bonusları unutmalısınız. Sadece Amazon ve anlaşmalı kurumlardan (varsa Türkiye'de) kullanabilirsiniz.
Gümrük ile ilgili bilgileri arayarak öğrenebilirsiniz çünkü kurallar değişebiliyor. Vergi sınırının artacağı bakanlık tarafından beyan edilmişti fakat hala yürürlüğe girmedi. Seçimlerden sonra 6-12 ay içinde olabilir. Biraz uzun olabilir ama olabilir (=
Galiba bütün soruları cevaplamış oldum. Gönül rahatlığı ile değersiz 80$'lık Pioneer kulaklık (TR'de 1000 TL) sipariş edebilirsiniz. Bir çok ürünü çok ucuza temin edebiliyorsunuz. Daha yeni bir kulaklığa baktım TR'de 950 TL idi. İnternette özelliklerine bakarken Amazon'da 50$ olduğunu gördüm. Hemen siparişi verdim. 700 lira karım oldu. Taş atıp kolum yorulmadı. 15 iş günü normaldir. Kimisi 1 ay diyor ve iptale kalkışıyor. 15 gün denilenin içinde tatilleri çıkartmanız gerekiyor. Yani 15 demek 2 hafta değil 3 haftadır. Perşembe, Cuma vermiş iseniz siparişi bu 3.5 - 4 haftayı bulur. en fazla bu kadar sürer zaten 700 TL cebinize kalır.

ÖNEMLİ: Bir TC vatandaşına yılda 5 defa ürün getirtme hakkı vardır. Bu yüzden vergi ödememek için parçalı gönderme gibi bir akıllılık yapmayın (= Hakkınız dolar ama önemli değil derseniz siz bilirsiniz. Yinede 60 günlük olarak kullanacağınızı da unutmayın (= Yani 200 $ vergi ödememek için ikiye bölerseniz ödemezsiniz ama birini 1 ay sonra diğerini 3 ay sonra almanız gerekiyor. 60 günlük süreniz var (her şey düşünülmüş). Vergili ile sorun yok. 5 ay içinde de 5 kere sipariş verebilirsiniz.

Ayrıca hediye paketi durumu Çin durumu için dikkate alabilirsiniz fakat artık bu tür saygı gösterilmiyor Türkiye insanına. O yüzden hediye paketinin eskisi gibi değeri artık kalmadı ama Üstünde İsim ve Türkçe olarak yazılmış "sevgiler" notu 75€ yada 100$ altı için açılmadan geçebilecek bir durumu hala koruyabiliyor.

Saygılar.

Son düzenleme:
@SypeR merhaba aga ben amazondan 1900$ yakin alisveris yapicagim ama bunun 1454$ once geri kalanini sonra oducem gumrukten kurtulmak icin ama 1900$ lik alisverisi tek seferde hediye olarak alsam gumruge takilirmi veya 1454$larin hemen arkasindan 446$ alsam 1900$ diyemi gozukur yoksa ayri ayi 1454$-446$ diyemi gozukur ? Cevaplarsan sevinirim tesekkurler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…