AMD 9800x3D için hangi RAM tercih edilmeli?

Hocam anlattım. 6000 MHz'lik RAM'i 7200'e çıkaramazsınız. Yanar alet. Onun çipleri belirtilen hızlarda çalışmak için üretiliyor. Sweet spot artarsa bile performanstan bir şey kaybetmezsiniz.

Hayır 6000 MHz olanı 7200ye çıkartayım demiyorum. Elimde 7600 MHz RAM var diyelim şu anda onu 6000'de kullansam ileride sweetspot değişse 7200 olsa bende aslında halihazırda 7600 MHz olan RAM'imi 6000'de kullanıyorken onu 7200e çeksem öyle kullansam öyle kullansam. Mantıksız mı bu dediğim?

Ben şimdi 7200MHz Dual kit alsam çift kanalda 7200'den düşük bir frekansta mı kullanmam gerekecek?

Ben şimdi 7200MHz Dual kit alsam çift kanalda 7200'den düşük bir frekansta mı kullanmam gerekecek?

Başka bir X870 anakartın sayfasında bu yazıyor hocam:

• 1DPC 1R Max speed up to 8400+ MT/s
• 1DPC 2R Max speed up to 6400+ MT/s
• 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MT/s
• 2DPC 2R Max speed up to 4800+ MT/s

Tek yuvada 8400MHz bellek kullanabiliyorsun. Ama iki adet bellek takarsan maksimum 6400Mhz destekliyor. Bu yüzden önerdiğim Xpg bellekler senin için uygun olur.

Öylede olabilir. Sweet spot'un üstünde kullanırsanız sisteminiz bozulmaz veya performanstan bişey kaybetmezsiniz. Sweet spot, günümüz işleri ve oyunlarını en optimize ve hızlı şekilde kullanmanızı sağlayan bellek frekansını belirtir. Yani daha hızlıda kullanabilirsiniz, orası size kalmış. Ama çok bütçesi olmayan, yine de amiral gemisi sistem dizmek isteyen kişiler için geçerli bu değerler.

Hocam bu DPC ve r ne anlama geliyor mala anlatır gibi yazar mısınız?
Düzenleme: Boş ver hocam açıklamayın 6000 MHz CL30 alıp yoluma bakacağım.

Hocam konu kapandı ama ben bu bilgiyi düzeltmek istiyorum. 6000 MHz RAM'i 7600 de çalıştıramazsın yanar dediğiniz yazı yanlış. Şirketler bellekleri alır 6000-6800-7200 vs. hızlara uygun voltaj ve ayarlar yaparak expo/xmp önayarlı bir şekilde kullanıcaya sunarlar. 6800 için özel modül, 8000 için özel modül vs. diye bir şey yok. Uygun bir anakart, RAM modülü (Hynix daha kararlı) ve işlemciyle 6000 MHz raminizi 8000+ MHz'ye doğru voltaj ve ayarlarla frekansını arttırabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bak şimdi şöyle açıklayayım. Elinde 6000'lik RAM var. Sistemi kurdun her şey çalışıyo tıkırında ama RAM'lerin 6000 MHz'de değilde 3200'le 4200 arası bir hızda çalışıyor. Giriyosun BIOS'a EXPO'yu açıyosun. Artık RAM'lerin olması gerektiği hızlarda çalışıyor. Bir de 6000'lik RAM'i 8000'de çalıştırırsan (ki çalıştırabilirsen) bi kere seçilmiş voltaj regülatörleri aşırı ısınır yanar. Hadi yanmadı diyelim, sen o RAM'i yine 1.5 katı olması gerekenden fazla hızda çalıştırıyorsun. 6 ay - 1 yıl sonra o RAM sanki 6 yıl çalışmış gibi olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…