AMD A10-7870K Anlık Isı Yükselmesi

OguzhanKBCL

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bir arkadaşımdan 1.5 sene önce almış olduğum Technopat'ın da bu APU ile topladığı sisteme çok benzer bir sistem kullanmaktayım. Harici bir ekran kartım olmamasına rağmen APU fazlasıyla işimi görmüş bulunmakta.

Ancak son zamanlarda yabancı literatürde 'heat spike' olarak geçen anlık ısı yükselmeleri olmaya başladı. Buna yol açan şeylerin başlıcası termal macun ve kasa temizliği diyenleriniz olacaktır. Kasanın içerisi şuanda tertemiz ve macununu yeni değiştirdim. 2.4 ısı iletkenliği olan Akasa 455 macun kullandım. Daha kaliteli bir macunla çözülecek gibi olduğunu düşünmüyorum. Sebebi ise macunu değiştirmeden önce 1.5 senelik bundan daha kötü bir macun ile bile Assetto Corsa gibi ciddi işlemci isteyen oyunlarda bile 70, Diablo 3 gibi işlemciye dayalı olmayan oyunlarda da 58-60 derece ısılara çıkıyordu.

Sıkıntıyı tam olarak özetlemek gerekirse; bilgisayarı yeni açtığımda hiç bir program çalışmıyorken bile sıcaklık 47-50 derece arası geziyor ve işlemci sebepsiz yere %60 kapasitenin üzerinde çalışıyor. Bunun yanında 2 saniyeliğine tam kapasite çalışıyor ve sıcaklığı birden 65-70 derece arasına fırlatıyor. Tekrardan %60 kullanıma düştüğünde 50 dereceye tekrar soğuduktan sonra aynı süreç kendini tekrarlıyor.

Sistem ana parçaları tam olarak şu şekilde;
  • MSI A68HM-E33 V2
  • AMD A10-7870K
  • Kingston HyperX Beast 2x8 GB 2400 MHz (Şuan 2133 MHz ile çalışıyorlar)
  • Samsung HD250HJ 250 GB HDD
  • Retail Lisanslı Windows 10 kullanmaktayım
Durumu daha iyi anlatabilmek için müsait bir zamanda video çekeceğim.

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sırayla gidelim.
Kullandığınız macun vasat. 5.5 üzeri ısı iletkenliği olan bir macun kullanın.
BIOS ayarlarından AMD CPU Boost seçeneğini bulun ve devre dışı bırakın. Isıl sıçramalar kesilecektir. O özellik çekirdek voltajlarını ani şekilde turboyu destekleyecek biçimde 1,4 V değerlerine sıçratıp düşürüyor. Bu özelliği devre dışı bıraktığınızda derdinizin dermanını bulacaksınız. Ancak mutlaka daha kaliteli bir macun kullanın ve ideal miktarı bulmaya çalışın.

Sırayla gidelim.
BIOS ayarlarından AMD CPU Boost seçeneğini bulun ve devre dışı bırakın. Isıl sıçramalar kesilecektir.

Hemen deniyorum.
Sırayla gidelim.
BIOS ayarlarından AMD CPU Boost seçeneğini bulun ve devre dışı bırakın. Isıl sıçramalar kesilecektir. O özellik çekirdek voltajlarını ani şekilde turboyu destekleyecek biçimde 1,4 V değerlerine sıçratıp düşürüyor. Bu özelliği devre dışı bıraktığınızda derdinizin dermanını bulacaksınız. Ancak mutlaka daha kaliteli bir macun kullanın ve ideal miktarı bulmaya çalışın.

Dediğiniz işlemi yaptım ancak sorun devam ediyor. Ancak çıktığı maksimum ısıyı 60 dereceye düşürdü. Bu sorun 5 gündür var. Ondan öncesinde masaüstünde hiç bir program çalışmıyorken 38-42 derecede çalışıyordu işlemci ki o zamanlar 1.8 ısı iletkenliğe sahip bir macun vardı.

Son düzenleme:
Dediğiniz işlemi yaptım ancak sorun devam ediyor. Ancak çıktığı maksimum ısıyı 60 dereceye düşürdü. Bu sorun 5 gündür var. Ondan öncesinde masaüstünde hiç bir program çalışmıyorken 38-42 derecede çalışıyordu işlemci ki o zamanlar 1.8 ısı iletkenliğe sahip bir macun vardı.

O zaman macunu kalın ya da yetersiz sürdüğünüzü düşünüyorum. Normalde bu işlemi yaptığınızda sıcaklıkların önemli miktarda düşmesi lazım. Sizinle aynı şikayetleri yaşadığım işlemcim, CPU Boost özelliğini devre dışı bırakınca boşta 25 derece, yük altında ise 55 dereceyi hiç geçmedi. Sıçrama olaylarının da tamamen kesildiğini belirtmekte fayda var.

Daha önce daha kötü bir macunla bile böyle bir sorun olmadıysa sorun kesinlikle macun kaynaklı olamaz. Bence soğutucu blok işlemciye tam oturmamış tekrar kontrol edin. Düzgün yerleştiğinden emin olun. Macunu da çok fazla sürmeyin. Eğer macun yenileme işlemini yaparken anakartı kasadan ayırmadan yaptıysanız ve soğutucunuz büyük bir modelse montaj zor olabilir ve böyle hatalar olabilir. Gerekirse anakartı kasadan ayırıp macunu düzgünce sürüp soğutucu montajını yaptıktan sonra anakartı kasaya montajlayın.

Son düzenleme:
O zaman macunu kalın ya da yetersiz sürdüğünüzü düşünüyorum. Normalde bu işlemi yaptığınızda sıcaklıkların önemli miktarda düşmesi lazım. Sizinle aynı şikayetleri yaşadığım işlemcim, CPU Boost özelliğini devre dışı bırakınca boşta 25 derece, yük altında ise 55 dereceyi hiç geçmedi. Sıçrama olaylarının da tamamen kesildiğini belirtmekte fayda var.

O zaman bu öğrenci kardeşiniz para biriktirmeye başlıyor ve macun alıyor. :)

Daha önce daha kötü bir macunla bile böyle bir sorun olmadıysa sorun kesinlikle macun kaynaklı olamaz. Bence soğutucu blok işlemciye tam oturmamış tekrar kontrol edin. Düzgün yerleştiğinden emin olun. Macunu da çok fazla sürmeyin.

Aslında ben de öyle düşünüyorum. Ya işlemcide ya da anakartta bir arıza olduğunu düşünüyorum ancak tavsiyeniz aklıma daha önceden geldiği için montaj işlemlerini çok özenli yaptım ve tekrar tekrar kontrol ettim.

Aslında ben de öyle düşünüyorum. Ya işlemcide ya da anakartta bir arıza olduğunu düşünüyorum ancak tavsiyeniz aklıma daha önceden geldiği için montaj işlemlerini çok özenli yaptım ve tekrar tekrar kontrol ettim.
Aynı anakartı kullanıyorum. İşlemci mimarisi de aynı sayılır. Ben yükteyken işlemcimin 50 dereceyi geçtiğini görmedim. Termal macunum da öyle çok çok kaliteli değil. Macun değişiminden sonra olduysa kesinlikle montajda hata vardır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı