AMD A10-7870K RX 470 GTA 5 Darboğaz

TritonX

Hectopat
Daha fazla  
Bundan 6 ay önce 1500 TL sistem toplama rehberindeki bilgisayardan topladım, buna 1-2 ay sonra GTX 750 Ti ekran kartı ekledim ama pek memnun kalmadım. Yaklaşık 2-3 gün önce ise RX 470 ekran kartı aldım ve sistemime ekledim. Yalnız sistemde darboğaz olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, GTA V'te en düşük ayarda ve en yüksek ayarda FPS aynı (35-55 arası) oluyor. CPU kullanımı %80-95 arasında seyretmekte. Çözünürlüğü 2560x1440 yaptığımda FPS yine aynı civarda seyrediyor yalnız bu sefer de CPU kullanımı %65-85 arasında değişiyor yani darboğaz ortadan kalkıyor ya da ben öyle düşünüyorum. Oyunu ilk açtığım sıralarda en yüksek ayarda ve 1440P'de bile sıkıntı olmadan oynuyorum. Ama yarım saat sonra işlemci ısınıyor ve yine takılmalar meydana geliyor. Bu ekran kartının bu işlemciye darboğaz yapması doğal bir şey mi? Eğer öyleyse ekran kartı hariç sistemi satıp RX 470'e göre bir sistem toplamayı düşünüyorum. Darboğaz olmaz diyorsanız da sorun neyden kaynaklıdır? Oyunu bir süre oynadıktan sonra sıkıntılar başlıyor. Oyunun başlarında kasma, FPS düşmesi, takılma gibi bir problem olmuyor.

Bir miktar darboğaz yapması normal, 7870K üst seviye işlem gücüne sahip değil. Ekran kartı ne kadar ihtiyaç duyarsa o kadar verebilecek kapasitesi yok. Güncel ekran kartı ile eski işlemci kullanımında böyle sorunlar olabiliyor. Bütçeniz varsa elinizdekini satıp güçlü bir sistemle daha yüksek performans elde edebilirsiniz. RX 470 testlerindeki FPS değerlerine yaklaşırsınız.

2000 TL'ye neler dahil? İşlemci, anakart ve RAM'den ibaret ise olabilir. Komple kasa için ise 2000 TL ekran kartsız sistemler biraz giriş seviyesi kalıyor. Bütçe bununla sınırlıysa Skylake'e geçtiğinize değmeyebilir. İşlemci en azından Intel i5 6600K ve üstü sisteme geçmenizi tavsiye ederim. Yoksa bu şekilde bir süre daha devam edebilirsiniz.

Sadece ekran kartı elimde kalacak geri kalan her şeyi satıp yeni bir sisteme geçmeyi düşünüyorum. Intel i7 6700K tabanlı bir PC toplayabilirim. Bütçe konusunda ise miktarı 3500'e çıkarabilirim.

Oyun başında problem olmuyor demişsiniz, sistemde sıcaklıklar ne alemde? Yüksek sıcaklıklara ulaşıyorsa frekans düşüşü yaşıyor olabilirsiniz. Performans düşmesinin kaynağı bu olabilir. Sistem soğukken oyunun 5-10 dakika civarlarında sıcaklıkları not edin. CPU, GPU ve HDD sıcaklığı. HW Monitör, AIDA64, Afterburner gibi programlarla öğrenebilirsiniz. Sonra da kasmaların başladığı sıralardaki sıcaklıkları da kontrol edip bizimle paylaşın.

Bilgisayarı ilk açtığımda;
  • CPU: 33-35 Derece
  • GPU: 40-45
  • HDD: 29-33
  • SSD: 28-30
GTA V'i yaklaşık 15 dakika oynayınca:
  • CPU: 62-65 CPU Kullanımı ise, 85-93 bazen 96'ya çıktığı oluyor.
  • GPU: 69-75
  • HDD: 40-42
  • SSD: 41-43
Civarında falan oluyor. Ekran kartını takmadan önce işlemci macununu değiştim kasayı komple söküp temizledim, kabloları düzenledim, fanları sildim.

İşlemci soğutucunuz stok ise orta halli bir soğutucu işinizi görebilir. 96'ya kadar ulaşması doğru değil. 65 fena değil ama yük altında 85'i geçiyorsa performans düşebilir. Disklerde de sorun yok. Ekran kartı sıcaklıkları normal. Kullandığınız soğutucuyu belirtin. Stok ise ayırabileceğiniz bütçeyi de belirtin.

Stok soğutucu yerine DeepCool Gammaxx S40 almıştım şuan onu kullanıyorum. Stok çok ses çıkarıyor diye bu soğutucuyu almıştım ama benim düşüncem sanki stok fan şuankinden daha iyi soğutuyordu.

RX 470 için nasıl bir sistem önerirsiniz? 2000 TL civarı bütçeye yeterli bir sistem olur mu?

Hocam RX 470 ekran kartına bu sistem yakışır ve sizi uzun yıllar idare eder

Eğer kasayı komple satacaksanız bu sistem iyi. Windows u Ssd ye kurun

Dosya Ekleri

• Screenshot_2016-09-13-12-19-53.png
    Screenshot_2016-09-13-12-19-53.png
    51,2 KB · Görüntüleme: 273
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı