AMD E-300 APU Laptop için Linux önerisi

wFurKan

Hectopat
Daha fazla  
Daha önce hiç Linux kullanmadım ve Windows yanına Linux kurup denemek istiyorum, eğer beğenirsem Windows'u tamamen silip Linux'a geçeceğim.
Fakat laptopumun özellikleri iyi olmadığı için hangi Linux dağıtımını kuracağıma karar veremedim. Hangi Linux dağıtımını kurarsam benim için iyi olur?

Sistem özelliklerim:
AMD E-300 APU 1.30 GHz
5GB RAM
250 GB HDD
Şu anda Windows 10 Home 64 Bit kurulu

Elementary OS bakabilirsin.

Daha önce hiç Linux kullanmadım ve Windows yanına Linux kurup denemek istiyorum, eğer beğenirsem Windows'u tamamen silip Linux'a geçeceğim.
Fakat laptopumun özellikleri iyi olmadığı için hangi Linux dağıtımını kuracağıma karar veremedim. Hangi Linux dağıtımını kurarsam benim için iyi olur?

Sistem özelliklerim:
AMD E-300 APU 1.30 GHz.
5GB RAM.
250 GB HDD.
Şu anda Windows 10 Home 64 Bit kurulu.

İlk önce Linux Mint denemeye karar verdim. Cinnamon sürümünü kurdum ama Windows'dan bile yavaş çalıştı. Sonra sonra Xfce sürümünü kurdum. Cinnamon'a göre hızlı ama hâlen Windows'dan yavaşdı. Daha sonra Windows'a geri dönmeye karar verdim. Uzun uğraşlar sonucunda ISO dosyasını USB'ye yazdırıp Windows 8.1 kurdum (Linux'da Windows için USB oluşturmak bir eziyet ama kolay yolunu buldum Ventoy).Windows 8.1 gayet hızlı ve stabil çalışıyor amaa Linux isteğimden vazgeçmedim ve dualboot ile Lubuntu'yu kurdum. Linux Mint'e göre hızlı Windows'dan biraz yavaş ama bu sefer de Lubuntu'yu beğenmedim yarısı İngilizce yarısı Türkçe, pencereler simgeler falan çok büyük bu yüzden sileceğim(pencereler ve simgelerin büyüklüğü falan ayarlanabilir ama kolay bir menüsü yoktu uğraşmak istemedim). Sanırım doğru Linux'u bulana kadar tüm dağıtımları deneyeceğim 😅.

Not: Linux Windows'dan yavaş demiyorum bu bilgisayardan bilgisayara değişir benim bilgisayarımda durum böyle idi.

Selamlar öncelikle Debian tabanlı dağıtımlar biraz hantal olabiliyor. Ama Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçerseniz biraz daha rahatlayabilir. Ama Arch tabanlı dağıtımlarda çok fazla gereksiz paket bulunmakta. Bazen Linux'un kasmasında Secure Boot gibi etmenler de etkili olabiliyor Secure Boot'u kapatın ve hafifi deler seçmeye çalışın Xfce, Mate lxqt, LXDE gibi hafif deler seçebilirsin. Biraz komut satırına alışırsan saf Arch kurmanı öneririm veya clamarch(Birsürü Yükleyici alternatifi var araştırabilrisin) yükleyici kullanarak saf Arch kurabilirsin ve PC'nin rahatladığını görürsün ama Arch yeni başlayanlara önerilmez bunu unutma.(Görsel saf arch mate'de li arkada youtubemusic ve firefox var firefox çok fazla ram kullanıyor ne yazıkki)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı