AMD Ekran Kartları için Undervolt Rehberi 2020

SevenPacer

Kilopat
Katılım
28 Haziran 2011
Mesajlar
2.024
Makaleler
12
Çözümler
6
Yer
Zonguldak
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğretmen
Profil Kapağı
1525263130
Yazın en sıcak dönemindesiniz, virüsten dışarı çıkamıyorsunuz, sabah akşam bilgisayardasınız ve özellikle bu dönemlerde PC'den yükselerek gelen fan sesi ve yüksek sıcaklıklar sizi rahatsız etmeye başladı, herkesin dilinde bir undervolt diye daldınız foruma ve buradasınız

Öncelikle undervolt (voltaj düşürme) nedir, neden yapılma ihtiyacı duyulur bundan bahsedeyim. AMD ekran kartları için genel bir rehber olacak.

Ekran kartlarının her birinde farklı olmak üzere çalıştığı bir frekans (Frequency) aralığı, bu frekanslara ulaşmak için de gereksinim duyduğu bir voltaj (voltage) değeri vardır. Bu ikisini MHz ve mV değerleri üzerinden görürüz.

Elektrikle çalışan bir nesneye ne kadar fazla voltaj verirsek haliyle o kadar fazla ısınır. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, karta vereceğimiz minimum voltaj değeriyle kartı stabil olarak çalıştırmak ve daha az ısı yükü elde etmek. Bu noktada aklınıza bazı sorular gelebilir;

-Kartı tasarlayan mühendisler akıl tutulması mı yaşıyordu da daha düşük voltaj vererek kartı çıkarmadılar, biz neden yapıyoruz?
Bu sorunun cevabı ise kalite kontroldür. Kartların hepsinin belirli bir kalite kontrol standardını hızlı ve sorunsuz bir şekilde geçebilmesi için fabrikadan çıktığında böyle yüksek değerler görüyoruz.
-Ben kartımın performansından ve sıcaklık değerlerinden memnunum, böyle bir şey yapmalı mıyım? Undervolt bana ne kazandıracak?
Yapmak zorunda değilsiniz. Ancak kaybettiğiniz bir şeyler yine de olacaktır. Undervolt yaparak öncelikli olarak kartın daha serin çalışmasını sağlarsınız bu da kartın ömrünü arttırır, daha stabil çalışmasını sağlar. Kartın fanlarına binen yük azalır, daha sessiz olur. Verdiğimiz voltaj azalacağından kartın tüketeceği güç azalır bu da elektrik faturanıza uzun vadede fayda sağlar.

Bunları aradan çıkardıysak ön hazırlığa geçelim.

1- Optimum Oda & Çevre Sıcaklığı
Kasayı normal zamanda kullandığınız sıcaklıkta bir yerde ve oda sıcaklığında bulundurun. Test yapacağım diye camı, pencereyi açmayın, klimanız varsa köklemeyin. Kasanın önüne oda fanı koymayın. Yan kapağı açmayın. Optimum değerleri bulmaya çalıştığımız için bunlar kesinlikle faydasız olacaktır ve tutarsızlığa yol açacaktır. Bir akşam vakti PC başında nasıl vakit geçiriyorsanız çevreyi ona göre hazırlayın

2- Kasa Temizliği
Kasa içerisinde özellikle fan ve giriş çıkışlarının tamamının temiz olduğundan emin olun. Genel bir kasa temizliğinin de faydası olacaktır.

3- Güncelleme
Windows 10
'un güncel olduğundan, BIOS'unuzun güncel olduğundan ve özellikle ekran kartı sürücünüzün güncel olduğundan kesinlikle emin olun. En iyi sonucu en güncel sürücülerle alırsınız.

4- Gereksiz Arka Plan Programlarının Kapatılması

Steam, Uplay gibi tüm oyun programlarını kapatıyoruz. Virüs programını kapatıyoruz ve mümkünse kaldırıyoruz (Windows Defender yeterlidir.) Wallpaper Engine, NZXT CAM ve türevi PC açıldığında arka planda çalışan ne varsa kapalı olduğundan lütfen emin olalım. PC’ye kullandığımız test aracından başka bir yerden yük binmemesi bizim için önemlidir.

5- Test Araçlarının İndirilip Kurulması

Ayarlarımızı yapacağımız yegane program Radeon ReLive. Ekran kartı sürücünüzle beraber kuruludur genelde ama yoksa ayrı olarak AMD sitesinden indirebilirsiniz. MSI Afterburner falan kullanıyorsanız kaldırabilirsiniz, ihtiyacımız yok. Ayarlarımızı yaptıktan sonra testlerimizi gerçekleştireceğimiz iki program var; biri ücretli biri ücretsiz. 3D Mark Time Spy ve Heaven Benchmark. 3D Mark’ı Steam üzerinden cüzi bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz, diğeri ücretsizdir.
Bu programları kuruyoruz.
Her şey hazırsa başlıyoruz; Radeon ReLive’ı açalım ve sağ yukarıdaki çark simgesine tıklayıp Genel’e basalım. Buradan Ölçümler Katmanı’nı açalım.



Açtıktan sonra ekranınızda şuna benzer değerler göreceksiniz;



GPU Kul: Ekran kartınızın yüzde kaçının kullanıldığını gösterir.
GPU Fan: Fanın kaç RPM’de döndüğünü gösterir.
GPU SCLK: Ekran kartının saat frekansını gösterir

GPU VRAM KUL: Kartın VRAM kullanımını gösterir.
GPU GÜCÜ: Kartın ne kadar güç tükettiğini gösterir.
GPU MCLK: Kartın VRAM Frekansının çalışma değerini gösterir.
GPU CURRENT TEMP: Kartın o anki anlık sıcaklığını gösterir.
CPU KUL: İşlemci kullanımını gösterir.
GPU JUNCTION TEMP: Kartın o anki tepe sıcaklığını gösterir. Diğer sıcaklıktan her zaman yüksek olur.
RAM KUL: Sistemin RAM kullanımını gösterir.

Bu ölçümler katmanı test esnasında sürekli açık olacak, kapatmayalım.

Sıradaki aşama Performans-Ayarlanıyor sekmesi.



Bütün işlemlerimizi yapacağımız yer burası. Sekmeye girdikten sonra Ayarlama Kontrolü kısmını Manuel seçiyoruz. GPU Ayarı ve Gelişmiş Kontrolü Etkinleştiriyoruz. Fan Ayarı ve Gelişmiş Kontrolü Etkinleştiriyoruz. Görseldeki gibi duruma gelmiş oluyor.
Fan Ayarı ile başlayalım;
Burayla başlamak istememin sebebi akustiğin önemli olması. Süpürge sesi duyarken oyun oynamaktan hoşlanmadığınızı biliyorum haliyle burada kartımın bizi rahatsız etmeden en iyi soğutmayı nasıl verdiğini bulmamız gerek.
Bunu nasıl yaparız? P1-P2-P3-P4-P5 olmak üzere 5 farklı sıcaklık noktasında ayar yapabiliyoruz. Örneğin; kart 50 dereceye geldiğinde fanlarım %20 çalışsın, 60 dereceye geldiğinde %30 gibi.
Bizim bulmak istediğimiz ise fanın rahatsızlık vermediği en yüksek çalışma aralığı. Bunu deneme yanılma yöntemiyle buradan buluyoruz. Benim kullandığım 5700XT Pulse kartında %50’den sonra bariz bir fan sesi geldiği için ben en yüksek %50 olacak şekilde ayarladım;



(Yaptığınız ayarın nasıl bir ses çıkardığını görmek için yukarıdaki kırmızı Değişiklikleri Uygula butonuna basmayı unutmayın.)

Fan ayarıyla işimiz bittiğine göre dananın kuyruğunun koptuğu yer olan frekans ve voltaj ayarlama yerine gelebiliriz. J
Hiçbir şeye kalkışmadan evvel öncelikle kartımızın marka modelinden kesin olarak emin olup internet sitesini açıyor ve kartın bize vadettiği frekans rakamını buluyoruz. Benim kartım 5700XT Pulse demiştim. Kartın sitesine girip çıkabildiği frekans aralığının 1925 MHz olduğunu görüyorum.
Yani benim bu işlem sonunda yapmak istediğim şey, 1925 MHz’i olabilecek en düşük voltajda stabil bir şekilde çalıştırmak, böylece daha düşük sıcaklıklar, daha sabit performans ve daha düşük güç tüketimi elde etmiş olacağım.
GPU Ayarı kısmını etkinleştirip gelişmiş kontrolü zaten açmıştık. Üç tane ayar görüyoruz ve bizim işimiz sadece üçüncü ayar ile. Burada kartın neden çabucak ısındığına şahit oluyoruz zaten;



2100 MHz’de 1179 MV değeriyle çalışmaya çalışıyor kart tepe noktada. Frekansın MHz değerini hemen kartın reklam edilen değeri olan 1925’e çekiyoruz. Bu noktada program, 40-50 MHz’lik hata payı bırakıyor. Yani oraya kaç MHz yazarsanız kart onun 40-50MHz altında çalışıyor. Haliyle ben işimi garantiye almak için 1980MHz yazıyorum. Bunun doğrulamasını nasıl yapıyoruz? Buraya ulaşmak istediğimiz frekans değerine yakın bir değer yazdıktan sonra kaydedip bir oyun veya yüklemenizi istediğim test programlarını açıyoruz, daha önce GPU SCLK olarak yukarıda bahsettiğim değerin kaça çıktığına bakıyoruz. Eğer reklam edilen değerde veya ona yakın bir yerdeyse tamamız. Değilse yükseltip alçaltma yapıp tekrar deniyoruz.
Geldik en zaman alıcı noktaya, voltaj değeri. Benim yazdığım 1980MHz’i en düşük kaç voltaj (mV) değerinde çalıştırabilirim bunu bulmam gerekiyor. Nasıl bulacağım? Deneme yanılma yöntemiyle. Başlarda 1179 olan bu değeri 50-50 düşürüyorum. 1129’a çekiyorum. Kaydedip, daha önce kurmanızı istediğim 3D Mark TimeSpy ve Heaven Benchmark testini açıyorum. Testleri başarıyla bitirip herhangi bir kilitlenme, yeşil ekran, mavi ekran, program çökmesi yaşamıyorsam bu değeri 50 daha düşürüp tekrar bütün testleri yapıyorum. Bir noktada 1980MHz için yeteri olan voltajı kart verememiş olacak çok düştüğünüz için. İşte bu nokta sizin voltaj değerini 5’er 5’er artıracağınız nokta olacak. Benim için bu değer 960 oldu. 960’a kadar kartın voltaj değerini düşürdüm ve 960’da testi açar açmaz test çöktü. Ardından voltajı 5 arttırdım, 965 mV’de siyah ekran aldım. 970’e yükselttim, test bitmeden yine çöktü. Son olarak 975’e yükselttikten sonra hem 3D Mark TimeSpy hem de Heaven Benchmark testlerini sıkıntısız olarak bitirdim.
Sonuç olarak şöyle bir tablo oluştu;



İşlemlerimiz başarıyla sonuçlandı ve sistemin stabilitesinden eminsek yaptığımız işlemleri sağ yukarıdaki alt alta üç nokta simgesine tıklayarak profilimizi kaydediyoruz. Elektrik kesintisi, sistem çökmesi veya kilitlenmesi gibi durumlarda ReLive bütün ayarları kendisi sıfırlar. Çabucak geri yüklemek için profilinizi kaydetmek güzel bir seçenek.

Not: Bilgisayarı her açtığınızda ReLive sıfırlanıyorsa Windows seçeneklerinden Fast Boot seçeneğini kapatın.

Stabilitenin Devamı

Yaptığınız iki test sonucunda (3D Mark TimeSpy ve Heaven) sistem çökmemiş olabilir ancak çökmeyeceği anlamına gelmez. 2 saat oyun oynarsınız bir şey olmaz, 3. Saatin sonunda bir anda donabilir. Bu noktada sisteminizi uzun saatler boyunca test etmenizi öneririm. Yarım saatlik testle olacak iş değil, yaptığınız iki test sizin başlangıç noktanız olacak sadece.

SONUÇ

Ne elde ettik?

1- Kartın zaten bize vadettiği çalışma frekans değerini daha düşük voltaj değerinde çalıştırarak öncelikle, güç tasarrufu yaptık. Elektrik faturanız bir nebze de olsa rahatladı.

2- Güç kaynağınıza binen yük azaldı.

3- Daha düşük voltaj ve daha iyi bir fan ayarıyla kart daha serin çalışmaya başladı.

4- Akustik olarak daha az ses almaya başladık.

5- Hepsini hesaba katınca kartın ömrü uzadı.

S. S. S.

-Anlattıklarınız çok iyi oldu, ben kartımı daha da undervolt yapmak istiyorum, ne yapabilirim?
Bu sefer frekans değerini düşürüp voltajı daha da aşağıya çekebilirsiniz ancak bu durumda performans kaybı yaşamaya başlarsınız frekansla oynadığınız için, haberiniz olsun

-Dediklerinizi yaptım bilgisayar kapandı, açılmıyor;
Benim verdiğim ayarlar 5700XT Pulse için, yol göstermesi açısından sadece. Her modelin çalışma saat ve voltaj değerleri farklıdır. Ayarlarınızı buna göre yapınız. Sorumluluk kabul etmiyorum. ^.^




FARK
Fan hızı iki testte de aynı. İki görseli de 26 bölümlük benchmarkın bitmesinin hemen ardından kaydettim haksızlık olmasın diye. 1. görsel undervolt yapılmış hali, ikinci görsel stok frekans ve voltaj.
8 derece sıcaklık farkına rağmen 1 fps farkı. 160'a 190 güç tüketimi. Bilim yalan söylemez

 
Son düzenleme:
Faydalı rehber, elinize sağlık.

Bir sıcaklık karşılaştırması yapacak olursanız, ne kadar etkiledi sıcaklık değerlerinizi?
 
Emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş.
 
Son düzenleme:
Yazı içerisinde Fast Boot'u kapatmakla ilgili bir cümle olarak geçmiştim zaten, teşekkürler tekrar belirttiğiniz için. Yine aynı şekilde karttan karta değerlerin değişebileceğini de söyledim
Faydalı rehber, elinize sağlık.

Bir sıcaklık karşılaştırması yapacak olursanız, ne kadar etkiledi sıcaklık değerlerinizi?
Konu sonuna ekledim ilgili görseli, bakabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Rica ederim. Evet söylemişsiniz çok pardon özür dilerim görmemişim. Hemen yazıyı düzeltiyorum.
 
Ben ya çok şanssızım ya da bir şeyleri yanlış yapıyorum. Başta 100 mV kadar düşürebiliyorum ve test programı olarak Unigine kullanıyorum. Hiçbir sorun olmuyor. Oyuna giriyorum 4 dkda siyah ekran olmuş. Bu sefer 50 mV düşürüyorum, test hata veriyor. 30 düşürüyorum gene hata veriyor. Kartımı hiçbir şekilde undervolt yapamıyorum.

Acaba hata psuda mı diye düşünüyorum. Yani kart 2 seneni sonunda sıcaklıklarını arttırdı iyice. Fan sesi sinirimi bozuyor. Kartı açıp MX4 ile termal macun yenilemesi yaptım, neredeyse hiç fark olmadı.
 
Bu işlerin acemisiyim fakat internette düşük bir performans farkına çok daha başarılı soğutma elde edenler var. Ben de undervolt yapmayı düşünüyorum ama hazır yapmışken kartımın daha serin çalışmasını istiyorum. Tabii bunun için kartın sitedeki MHz değerinin daha altına inmem lazım. Bu durumda karta zarar verme ihtimalim olur mu? Bir de bazı rehberlerde güç limitini %50 yapıyorlar bunun sebebi nedir?
 
Karta zarar vermeyeceğinizin garantisini veremem ancak çok düşük voltaj verdiğinizde en kötü ihtimalle sistem kilitlenir, sistemi tekrar başlattığınızda her şey "default" normal değerine geri döner, terkar denersiniz. Benim başıma bundan kötüsü gelmedi, kullandığım 3 farklı ekran kartında. Undervolt yaparken güç limitini artırmanın sıcaklık düşürmeye bir etkisi yoktur.
 

Hocam kart bu ben 1380 MHz'ye göre mi ayarlamalıyım?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…