AMD fTPM açıkken BIOS güncellemesi yapmak

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 24H2 / Windows Server 2025 Datacenter (To Go) x64 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. MSI B450 Tomahawk MAX anakart ve AMD Ryzen 5 3600 işlemci kullanıyorum ve sistemimde Windows 11 Pro 21H2 Yapı 22000.194 yüklü.

Bildiğiniz gibi Windows 11 ile birlikte TPM artık zorunlu hale getirildi. Bu yüzden de sistemimde AMD fTPM ayarı açık. TPM açıkken sadece BitLocker şifreleme anahtarı değil, Windows Hello güvenlik bilgileri de kaydediliyormuş. Ben de sisteme PIN ile giriş yaptığım için ve PIN sistemi Windows Hello'nun bir parçası olduğu için bu PIN de TPM'de saklanıyormuş.

Eğer AMD fTPM açıkken MSI M-Flash veya Flash BIOS Button ile BIOS güncellersem TPM ile ilgili bir sorun çıkar mı?

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar. MSI B450 Tomahawk Max anakart ve AMD Ryzen 5 3600 işlemci kullanıyorum ve sistemimde Windows 11 Pro 21H2 yapı 22000.194 yüklü.

Bildiğiniz gibi Windows 11 ile birlikte TPM artık zorunlu hale getirildi. Bu yüzden de sistemimde AMD fTPM ayarı açık. TPM açıkken sadece BitLocker şifreleme anahtarı değil, Windows hello güvenlik bilgileri de kaydediliyormuş. Ben de sisteme pın ile giriş yaptığım için ve pın sistemi Windows Hello'nun bir parçası olduğu için bu pın de TPM'de saklanıyormuş.

Eğer AMD fTPM açıkken MSI M-Flash veya flash BIOS button ile BIOS güncellersem TPM ile ilgili bir sorun çıkar mı?

Ben de bu sorunun cevabını merak ediyorum, bilen varsa aydınlatsın.

Galax anakarta BIOS Update çekince eski bilgilerin üzerine yazmıştı. (Ben de sorun çıktı yani TPM)

Hatta soruyor F1, F2 şeklinde sıfırlamadan devam ettirmiyor.

Edit: Şimdi hatırladım da CPU'yu değiştirmiştim. Ryzen 4. nesil takabilmek için 3. nesil bir işlemciyle sistemi açıp Windows kurdum ve BIOS Update yaptım, ardından 4. nesil işlemciyi takınca TPM sıfırlamamı istemişti. BIOS Update sorun çıkarmıyor donanım değişikliği sorun çıkartıyordu.

Son düzenleme:
Cidden mantıklı bir soru. Cevapları merakla bekliyorum.
Sanıyorum, kendi içinde veri saklayabildiği bir sistem vardır illlaki yoksa herkes patlardı şimdiye.

Konunun üzerinden epey geçmiş ama merak edilen cevabı ben yazayım.

Bugün BIOS resetleyince Pin'le giriş yaptığım Windows ekranında kaldım. Hiçbir koşulda Pin'i yazacak seçenek bulunmamasına karşın Microsoft üzerinden PİN'i sıfırlayarak giriş yapabildim Windows'a. İnternet bağlantım olmamış olsaydı muhtemelen pc'yi açamayacaktım.

Konunun üzerinden epey geçmiş ama merak edilen cevabı ben yazayım.

Bugün BIOS'u sıfırlayınca PIN ile giriş yaptığım Windows ekranında kaldım. Hiçbir koşulda PIN'i yazacak seçenek bulunmamasına karşın Microsoft üzerinden PIN'i sıfırlayarak giriş yapabildim Windows'a. İnternet bağlantım olmamış olsaydı muhtemelen PC'yi açamayacaktım.
Ben yerel hesap kullanıyorum. O yüzden de eğer PIN giderse normal şifre ile girebiliyorum. O yüzden o kadar önemli bir sorun değil.

Ayrıca eğer TPM'in sıfırlanma ihtimali olan bir işlem yapacaksanız (işlemci değişikliği gibi) ve Microsoft hesabı ile giriş yapıyorsanız mutlaka sadece Windows Hello girişine izin verilmesini sağlayan ayarı Ayarlar'a girip kapatın. Bu sayede Microsoft hesabınızın şifresi ile giriş yapabilirsiniz. TPM sıfırlanınca da Microsoft hesabı şifreniz ile giriş yapıp Ayarlar'dan tekrar PIN belirleyebilirsiniz.

Bu sorunları yaşamamak için yerel hesap kullanmak en mantıklısı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı