AMD Jaguar mimarisinin performansının çok kötü olması

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Süt kardeşimin kullandığı Acer Aspire E1-522 laptopa SSD takıp format atmaya başladım. Laptopta AMD A4-5000 APU mevcut. Kabini serisinde yer alan bu APU, Jaguar işlemci çekirdeklerini kullanıyor. Jaguar çekirdekleri PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One ve Xbox One X'te de kullanılıyor.

Format işlemini tamamladım, masaüstüne geldim. Güncellemeleri yapmak için internete bağlandım ve işlemci %100 kullanılmaya başlandı. En basit bir Update bile CPU'nun tamamını kullanıyordu. Ayrıca şu anda KB5022834 güncellemesi yüklenirken %40-50 CPU kullanımı var.

Ben hayatımda bu kadar berbat ötesi bir işlemci daha görmedim. Daha önceden i5-4210U işlemcili bir bilgisayara da SSD takıp format atmıştım fakat o işlemci bile bu kadar tıkanmıyordu. Bu ise aşırı derecede yavaş.

AMD A4-5000 işlemci 4 çekirdekli ve 1.5 GHz frekansa sahip. PlayStation 4 ise 8 çekirdekli ve 1.6 GHz frekansa sahip. Buradan PS4'ün tek çekirdek performansının az çok ne olacağını tahmin edebilirsiniz.

Bazı insanlar "PlayStation 4'te (veya PlayStation 4 Pro'da) The Last of Us gibi oyunlar neden 30 FPS çalışıyor? Ya da GPU'nun 60 FPS vermesinin mümkün olduğu oyunlarda niye 60 FPS seçeneği yok?" diye soruyorlar. İşte cevabı bu, çünkü işlemci berbat.

Size yine bugünkü yaşadığım bir deneyimi aktarmak istedim.

i5-4210U işlemcili bir bilgisayara da SSD takıp format atmıştım fakat o işlemci bile bu kadar tıkanmıyordu. Bu ise aşırı derecede yavaş.
Bahsettiğiniz işlemci pek de onun rakibi değil. Sizin işlemciniz daha bütçeye hitap ediyor. A serisinin Intel'de karşılığı U serisi i3'ler veya Celeron işlemciler bence.

Bahsettiğiniz işlemci pek de onun rakibi değil. Sizin işlemciniz daha bütçeye hitap ediyor. A serisinin Intel'de karşılığı U serisi i3'ler veya Celeron işlemciler bence.
Biliyorum. Fakat ben mimarinin berbatlığından bahsediyorum. Çünkü PS4 de aynı mimariyi kullanıyor. PS4'ün birçok oyunu 60 FPS çalıştıramamasının nedenlerinden biri bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…