AMD neden çok güçlü dahili GPU'ya sahip APU modelleri yapmıyor?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. AMD bildiğiniz gibi Ryzen 7000 serisini geçen ay tanıttı, bu ayın sonunda satışa sunulacak. AMD'nin aynı zamanda APU modelleri de var, Ryzen 7 5700G gibi.

Fakat bu APU'larda çok güçlü dahili GPU kullanılmıyor. 5700G'nin içinde Vega mimarili 8 çekirdekli GPU var ve GT 1030 ayarında. Ryzen 7 6800U'da ise 12 çekirdekli RDNA 2 mimarili bir GPU var ve GTX 1050 Ti ayarında performans veriyor. Önceki 5800U'da ise aynı 5700G'deki gibi 8 çekirdekli Vega mimarili GPU mevcut.

Yani bu APU'larda neden 16 CU barındıran GPU kullanılmıyor anlamıyorum. Hadi 6800U'da TDP limitinden dolayı 12 çekirdekli GPU kullanılmış olabilir, onu anladım. Fakat 5700G'de en azından Vega mimarili de olsa 16 çekirdekli GPU kullanılabilirdi, ancak sadece 8 çekirdekli GPU mevcut.

AMD neden özellikle de masaüstü tarafında çok güçlü (en azından GTX 1060 6 GB, RX 580 veya RX 5500 XT ayarında performans veren) dahili GPU'ya sahip APU çıkartmıyor?

Bir de soket yapısı önemli. CPU + GPU sığdırmak için yer lazım. Apple bir model yapmıştı fakat normal işlemciden epeyce büyüktü.

Yapılamayacağından değil istese yapar ama o zaman ekran kartı satışları düşer.
Bana sadece bu cevap mantıklı geliyor. AMD sanırım harici ekran kartı satışlarını etkilememek için dahili GPU'ları çok güçlü yapmıyor gibi. Yoksa Ryzen 7000 serisi ile gelen yeni 170W TDP konfigürasyonuna 16 veya daha fazla çekirdekli GPU bile konulabileceğini düşünüyorum. Fakat konulursa o zaman kim harici ekran kartına para verir?
Bir de soket yapısı önemli. CPU + GPU sığdırmak için yer lazım. Apple bir model yapmıştı fakat normal işlemciden epeyce büyüktü.
O da doğru. AM5 sokette işlemci boyutu değişmedi. Bu nedenle Intel'in aksine daha az yer var. Ancak bana en mantıklı gelen sebep harici ekran kartı satışları.

@yusuf6554 zaten bunu yaparsa da fiyatını ona göre koyar fakat ekran kartı satışları zaten ayrı bir neden. Çoğu kişi yazdığı için ben de farklı bir neden yazdım.

@yusuf6554 zaten bunu yaparsa da fiyatını ona göre koyar fakat ekran kartı satışları zaten ayrı bir neden. Çoğu kişi yazdığı için ben de farklı bir neden yazdım.
Aslında o da mantıklı. Yani 250 dolarlık bir işlemciye güçlü bir dahili GPU koyduğunda aslında 350-400 dolara satması teorik olarak mümkün olsa da konulan GPU performans olarak 300-350 dolarlık bir harici ekran kartı ile eşdeğer olunca 500-550 dolara satması gerekecektir. Ama en nihayetinde kâr elde edebilirler ve harici ekran kartı satışlarını çok fazla baltalamazlar.

Umarım ileride AMD en az 16 çekirdekli GPU'ya sahip APU çıkarır. Bu sayede SFF bilgisayarlarda gayet güzel oyun oynamak mümkün olur. Yani istememin asıl nedeni SFF sistemler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…