AMD Phenom IIx6 1055t sisteme RAM, ekran kartı ve PSU tavsiyesi

Zekto

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba sayın forum üyeleri ve yöneticileri 2 yıl önce toplamış olduğum sistemime başlıkta da belittiğim üzere yeni ekran kartı RAM ve PSU almayı düşünüyorum halihazırda sistemim şu şekilde:

Anakart: ASUS M4A89GTD PRO\USB3
İşlemci: AMD Phenom IIx6 1055t 2.8Ghz
Ekran Kartı: Sapphire HD5770
RAM: Kingston DDR3 1333 Mhz 2*2 4GB
Kasa ve Güç Kaynağı: Thermaltake v3 ve birliklte gelen 600W PSU (PSU'nun yeterli olmadığını düşünüyorum maks. vereceği 400-450W sanırım ve verimlilik oranı %65-70)

Yukarıda açıkladığım sistem esas alınarak şu sorularıma cevap verir misiniz ?
R9 280x veya R9 280 ekran kartı alırsam (ikisinin arasında performans arasından çok fark olur mu ona göre seçimimi yapacağım fiyat farkı var,bu soruma da açıklık getirirseniz sevinirim.) hangi PSU'yu almamı önerirsiniz ve bu kartlar sahip olduğum işlemcinin darboğaz yapmasına sebebiyet verir mi?

Anakartıma uygun olarak 2x4GB şeklinde RAM almak istiyorum hangi RAM'i tercih etmeliyim veya bu 2x2 GB üstüne tek kanal 4 GB 1333 Mhz RAM almam herhangi bir sorun teşkil eder mi?

Sorularım bunlar, bütçe sınırı vermiyorum zira fiyatları konusunda az çok bilgim var ancak mümkün olduğu kadarıyla en ekonomik ve Vatan Bilgisayar dahilinde tavsiyelerde bulunursanız memnum olurum :)

Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi forumlar. :)

Son düzenleme:
Neden 1600Mhzlik RAM almıyorsun, mevcut olanları kullanmak için diyorsan OK. Gerçi duruma göre OC ile belki uyum sağlanabilir ama kesin olur demiyorum.

PSU'nun verimlilik oranına göre 400-450 W'ı hesapladıysan yanlış yapmışsın. Verimlilik şöyle mesela 100W'lık PSU'n var ve 80% verimle çalışıyor olsun. Sana 100 Watt vermek için 125W çekiyor şebekeden, (125x(80/100)=100Watt), ama sen 100 Wattı alıyorsun.

Daha ziyade 12 Volt kanalının verebildiği güç değerine bak.

İşlemcin 125W , 2 ekran kartından biri 200 W, Xli versiyon ise 250W
çekiyor ama bunlar hep tam yükte iken.

İlla 2 kart arasında seçim yapacak olsam, Xliye ekstra para harcamazdım, belirgin şekilde öne çıkamamış.

Darboğaz soruna gelince, bilgisayarda kullandığın program, oyun vs. ne var ise üretici firmalar minimum ve tercih edilen sistem özelliklerini belirtirler, ona göre karşılaştırma yaparak sen öngörüde bulunabilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden 1600Mhzlik RAM almıyorsun, mevcut olanları kullanmak için diyorsan OK. Gerçi duruma göre OC ile belki uyum sağlanabilir ama kesin olur demiyorum.

PSU'nun verimlilik oranına göre 400-450 W'ı hesapladıysan yanlış yapmışsın. Verimlilik şöyle mesela 100W'lık PSU'n var ve 80% verimle çalışıyor olsun. Sana 100 Watt vermek için 125W çekiyor şebekeden, (125x(80/100)=100Watt), ama sen 100 Wattı alıyorsun.

Daha ziyade 12 Volt kanalının verebildiği güç değerine bak.

İşlemcin 125W , 2 ekran kartından biri 200 W, Xli versiyon ise 250W
çekiyor ama bunlar hep tam yükte iken.

İlla 2 kart arasında seçim yapacak olsam, Xliye ekstra para harcamazdım, belirgin şekilde öne çıkamamış.

Darboğaz soruna gelince, bilgisayarda kullandığın program, oyun vs. ne var ise üretici firmalar minimum ve tercih edilen sistem özelliklerini belirtirler, ona göre karşılaştırma yaparak sen öngörüde bulunabilirsin.

Öncelikle alakan için teşekkür ederim PSU'yu verimlilik oranına göre hesaplamadım ,dikkat edersen ''ve'' bağlacını kullanarak onu ayrı bir unsur olarak belirttim.Ayrıca RAM konusunda 1600 Mhz'ye herhangi bir itirazda bulunmadım sadece anakartıma uygun olan herhangi bir 8 GB RAM önerisi istedim VEYA mevcut sistemimdeki ram 1333Mhz olduğu için eski RAMlerimin de boşa gitmemesi için tek kanal 1333 Mhz 4GB ram almam sorun oluşturur mu diye sordum.

İşlemcinin ve ekran kartlarının güç tüketimlerini yazmışsın teşekkürler verdiğin bilgilere göre 600W bir PSU yeter sanırım garanti olsun diye 650W olabilir.

Darboğaz konusunda da oyunların sistem gereksinimlerine baktığımda ortaya çok farklı tablolar çıkabiliyor bundan dolayı net bi mukayese yapamıyorum bu yüzden sorma ihtiyacı duydum.

Dikkat edersen, PSU hesabını şu şekilde yaptıysan ... ve RAM için de mevcut olanları kullanmak için ise .. şeklinde yazmıştım. Sorularına gelirsek:

PSU üzerinde genelde bir tablo bulunur, oradan 12V çıkış güçlerine ulaşabilirsin.
RAM tek çubuk 4GB alırsan çalışır, dual channel olarak artık çalışmaz ama bana sorarsan zaten bu bir kayıp değil.
Test edilen RAMler:http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socketAM3/M4A89GTD_PRO_USB3/M4A89GTD_PRO_Series-QVL.zip

Diğerleri çalışmaz diye kesin birşey yok, ama mümkünse bu listeden seçim yapmak daha mantıklı.

Darboğaz konusunda ilgilendiğin senin için en önemli olan birkaç oyun ve/veya program gereksinimlerini konsolide ederek ya da hepsi içinden max gereklilikleri seçerek bir çıkarımda bulunabilirsin. Zaten net bir sistematik olsa denkleme konur hesap yapılır, bu olur şu olmaz denirdi.

Ekran kartını satıyor musun? Bende de Sapphire Vapor-X 5770 var. Crossfire yapacağım. Satyorsan makul bir rakam söyleyin. Ciddi alıcıyım. 15 gün içerisinde Kahramanmaraş ve yakın illerden (Gaziantep, Kilis, Adana, Osmaniye, Adıyaman) 15 gün sonrasında İstanbul'dan elden satış ile alabilirim.
Not: Ben de internet üzerinden alışveriş yapan biriyim. Bu yüzden P.T.T. Kargo firmasıyla alışveriş yapıyorum. Kargo ücreti + Ürün fiyatı olarak müşteri ödeme yapar, telefonuma ürün teslim edildi diye mesaj gelir. Ben de telefondaki mesaj ve kargo evrakımla birlikte ürün fiyatını her hangi bir ptt şubesinden alırım. Bu uygulama sizinm için uygun ise alırım.

2. Not: Belediye altyapı çalışmaları nedeni ile 1 haftadır evimden internete giremiyorum. Bana 0541 654 20 37 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Saygılarımla...

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı