AMD Radeon VII İncelemesi

Şu an yetersiz kalan bir kart olsa bile size burada diyorum bu yorumum kanıttır güncellemeler ilebu kart RTX 2080Tİ ile güzelce rakip olacak. RX580 ve 570 Böyleydi bu da böyle olacak.

Yahu NVIDIA'ya gelince sürücü ile performans düşürüyor dersiniz, AMD'ye gelince RTX 2080 Ti'a ulaşacak diyorsun. Ne yapacak sürücü? RT çekirdeği mi ekleyecek yoksa Tensor Core mu? Bu kart NVIDIA'nın 2 sene önce çıkardığı 1080 Ti'a 2019'da, 7nm ve 16 GB HBM2 ile ancak yetişti. AMD Ekim'de Navi ile devrim yapamazsa ekran kartı pazarında sonu hiç parlak değil maalesef. Mining devri bitti.

Kart sıfırdan üretilmiş bir kart değil. Radeon Instinct MI50'nin standart tüketici sürümü gibi bir şey zaten. MI50, Radeon VII'dan çok daha pahalı bir kart. Üstüne üstlük Radeon VII'daki 16 GB HBM2 bellekler çok pahalı. Pahalı derken, kartın fiyatının yarısı tek başına beleklerin maliyeti, gerisini siz hesaplayın. O yüzden kartın stokları bile sınırlı. Ben sanmıyorum ki stoklar bittikten sonra daha da üretilsin.

7 nm ile 16 nm kartı (GTX 1080Ti) ancak yakalayabiliyorlarsa ortada nanometre sorunu değil, mimari sorunu vardır. Halihazırdaki Vega mimarisini alıp 7 nm'ye ölçeklendirdiler yüksek ihtimal. AMD'nin bu kartı büyük umutlarla sattığını düşünmüyorum zaten. Yaşıyoruz biz hesabı kart çıkarttılar.

Asıl bomba Navi ile gelmeli. O yeni bir mimari olacak ve AMD bunun için çok çalışıyor gibi görünüyor.

Bu sürücülerden medet ummak niye? Yani cidden dedikleri gibi sürücü, bir ekran kartını ne kadar ileriye taşıyabilir? En fazla bir kaç adım kadar. AMD, ekran kartı pazarında sanki kasıtlıymış gibi hep Nvidia'dan bir adım gerisinde kartları piyasaya sürerek ilerliyor. Tamam anladık F/P ürünüsün ama AMD kullanıcıları artık RTX 2080Ti veya üstü kalitede bir kart görmek istiyorlar. Sen hala GTX 1080Ti kalitesinde geziyorsun ve bunu bir başarı olarak gösteriyorsun.

Intel bir dönem girmek istiyordu ekran kartı pazarına ama sanki o da bir adım geri attı gibi. Pek haberleri çıkmıyor gibi sanki. Korkulan nokta ise Nvidia'nın pazarı tekeline almasıdır bence. Yarış yoksa gelişme ve ilerleme de ya yavaşlar ya durur. Çünkü ihtiyaç kalmaz.

Ne diyeyim siz haklısınız ama ben böyle düşünüyorum. Ayrıca NVİDİA markasına birşey dediğim yok ama Ray Tracing teknolojisinde bile FPS kaybı çok oluyor. Tamam Ray tracing modülleri ayrı ama FPS farkının çok olmaması lazım. Ayrıca 2000TL den başlayan fiyatlarla çıkan RX580 nasıl 1000TL oldu? AMD fiyatları düşürecek.

Intel bir dönem girmek istiyordu ekran kartı pazarına ama sanki o da bir adım geri attı gibi. Pek haberleri çıkmıyor gibi sanki. Korkulan nokta ise Nvidia'nın pazarı tekeline almasıdır bence. Yarış yoksa gelişme ve ilerleme de ya yavaşlar ya durur. Çünkü ihtiyaç kalmaz.

İntel Ekran kartı pazarına 2020 yılında girecekmiş. Ekran kartı piyasasının kızışması lazım ama 3 marka var biri zaten onboard kart kullanıyor diğeri Üst segment çıkaramıyor diğeri tek başına kaldı.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı