Öncelikle eminim ki bir çok kişi bunu söylemiştir ama bu konu hakkında hiç bir makale bulamadım ben kendi deneme yanılma yolu ile bulduğum bir çözüm var AMDGPU Ekran kartlarında oluşan düşük performans sorunun çözümünü sizlerle paylaşmak istedim, öncelikle DDU dan önceki sürücüleri silmeniz lazım gözden kaçmış ve silinmemiş sürücüler olabilir. İkinci yöntem ise chill ayarını kapatma bu ayar oyuncunun fareyi hareket ettirmediği sahnelerde FPS’yi azaltarak güç tüketimi azaltıyor ve böylece ekran kartının daha az ısınmasını ve daha sessiz çalışmasını mümkün kılıyor. Ekran kartına binen yük azalınca işlemciye binen yük de azalıyor ve bu sayede sistemin geneli daha serin çalışmasını sağlıyor. Belki bazı oyunlarda gene kasmalar olabilir örneğin Apex gibi büyük bir ihtimalle optimizasyon sorunu yüzünden.
Yardımcı olduysam ne mutlu bana iyi oyunlar.
Tartışmaya açık bir konudur hatalarım varsa tartışabiliriz Chill Nedir ?
Ben Sapphire HD 7850 kullanıyorum aşağı yukarı aynı ayarlar kullanıyorum ekstra bir FPS artısi olmadi onun yerine Windows hizmetler bölümünden gereksiz yere çalışan hizmetleri kapatıp CPU bin tüm gücünü oyuna vermesi saglarsaniz daha verimli olur daha az ısınma sorunu olur
AMD Software Uygulamasından Global ayarlar sekmesine girerek teker teker dediklerimi yapı emin olun yüksek fps alacaksınız
Global Ayarlar yazısının üzerine tıklayın. Tıkladığınızda pek çok ayarın bulunduğu bir panele gireceksiniz. İlk olarak örtüşme önleme modu özelliğini değiştirelim. Örtüşme önleme modunu uygulama ayarlarını geçersiz kıl yapın ve derecesini de 2x olarak bırakın.
Örtüşme önleme yöntemi ayarı ise çoklu örnekleme olarak kalsın.
Morfolojik Filtreleme yine kapalı olsun.
Yön Bağımlı Filtreleme Modu özelliğini uygulamalar için geçersiz kılıp Yön Bağımlı Filtreleme Seviyesi’ni de 2X yapınız.
Doku filtreleme Kalitesi özelliğini ise Performans olarak ayarlayınız.
Yüzey biçim optimizasyonunu kapatınız
Dikey Yenileme İçin Bekle özelliğini tamamiyle kapatınız
OpenGL özelliği de yine aynı şekilde kapalı olsun
Shader Cache özelliğini kapatınız
Mozaikleşme modunu kapatınız
Güç etkinliği kapalı kalsın
Chill kapalı kalsın
Kare Hızı Hedef Kontrolü özelliği de yine devre dışı olarak kalsın.
Teşekkürler paylaşım için FPS artışı oldu gerçekten. Para verip aldığımız ekran kartını 29.99 FPS versin diye ayar anlatmış birisi çok kırıldım. Rekabetçi oyunlarda FPS önemlidir hatta çok önemlidir. 60hz bir monitörde bir oyunun 200fps mi 60fps mi verdiği gayet net anlaşılır. Bu konsol zihniyeti bir bitmedi. Yok gözünüz algılamaz yok beyniniz algılamaz. Algılıyor ki eksikliğini hissediyoruz değil mi?
Teşekkürler paylaşım için FPS artışı oldu gerçekten. Para verip aldığımız ekran kartını 29.99 FPS versin diye ayar anlatmış birisi çok kırıldım. Rekabetçi oyunlarda FPS önemlidir hatta çok önemlidir. 60hz bir monitörde bir oyunun 200fps mi 60fps mi verdiği gayet net anlaşılır. Bu konsol zihniyeti bir bitmedi. Yok gözünüz algılamaz yok beyniniz algılamaz. Algılıyor ki eksikliğini hissediyoruz değil mi?
Para verip aldığınız ekran kartında 29.990 FPS'le de oynarsınız 143.990 FPS'le de oynarsınız. Kart sizin sonuçta. Oyuna göre de alacağınız keyif değişir ya da değişmez. Rekabetci oyunlarda FPS peşinde koşabilirsiniz ama bu ayarı Global olarak yapmanız mantıklı değil.
Bu arada doğru ayar yapılmış bir sistemde, 60 Hz'lik monitörde 200 FPS ile 60 FPS arasındaki farkı algılayamazsınız. Isterseniz test edelim. Olmayan bir şeyi algılayamazsınız sonuçta. 200 FPS alınca, ekranınız fazla olan 140 tane görüntüyü çöpe atıyor. Hepsi bu.
Bu, konsol zihniyeti değil. Eksikligini hissettiğiniz şey ise doğru ayarlar.
Bu şekildeki bir ayar tehlikelidir. Düşünün, rekabetçi bir fps oyunu oynuyorsunuz (Örneğin cs:go) ve bomba kurulu alanı savunuyorsunuz ve düşmanın tünelde olduğunu biliyorsunuz. Tünele nişan aldınız ve bekliyorsunuz, fareyi hareket ettirmediğiniz için fpsniz düşeceğinden tüneldeki düşmanın anlık olarak görünüp sizi vurması kolaylaşır çünkü yeterince fareyi hareket ettirmediğinizden ötürü yeterince fps alamadığınızdan düşmanın fpssi sizden daha iyi bir düzeye çıkmış olacak.
AMD software uygulamasından global ayarlar sekmesine girerek teker teker dediklerimi yapı emin olun yüksek FPS alacaksınız.
Global ayarlar yazısının üzerine tıklayın. Tıkladığınızda pek çok ayarın bulunduğu bir panele gireceksiniz. İlk olarak örtüşme önleme modu özelliğini değiştirelim. Örtüşme önleme modunu uygulama ayarlarını geçersiz kıl yapın ve derecesini de 2X olarak bırakın.
Örtüşme önleme yöntemi ayarı ise çoklu örnekleme olarak kalsın.
Morfolojik filtreleme yine kapalı olsun.
Yön bağımlı filtreleme modu özelliğini uygulamalar için geçersiz kılıp yön bağımlı filtreleme Seviyesi'ni de 2X yapınız.
Doku filtreleme kalitesi özelliğini ise performans olarak ayarlayınız.
Yüzey biçim optimizasyonunu kapatınız.
Dikey yenileme için bekle özelliğini tamamiyle kapatınız.
OpenGL özelliği de yine aynı şekilde kapalı olsun.
Shader cache özelliğini kapatınız.
Mozaikleşme modunu kapatınız.
Güç etkinliği kapalı kalsın.
Chill kapalı kalsın.
Kare hızı hedef kontrolü özelliği de yine devre dışı olarak kalsın.