AMD Ryzen 3700X çalışma frekansı

Ertaç çakmak

Hectopat
Herkese merhaba,

Yaklaşık 3 gündür oluşan bir durumdan ötürü bu konuyu açmak durumunda kaldım. Kullandığım işlemci hep sabit bir frekansta çalışıyor boşta ve yükte hep 3.6 GHz'de çalışıyor. Sebebini bir türlü bulamadım.

Sistemin oyunlarda nasıl bir performans gösterdiğini kontrol etmek için MSI Afterburner programını yükledim ve çok ilginç bir durum ile karşılaştım. Kullandığım bütün programlarda hız hep sabit 3.6 GHz iken CS-GO oynarken 4.15 GHz'e sabitleniyor. Oyunu kapatsam bile bu frekans değişmiyor taki bilgisayarı kapatıp yeniden başlayıncaya kadar.

Güç ayarlarında denemediğim ayar kalmadı. Ayrıca en güncel çipset sürücüsü kurulu. Bütün sürücüler güncel Windows 10 1903 sürümü kurulu. Cihaza 3 defa format attım fakat hiçbir değişim olmadı. BIOS menüsünden Core performans Boost kapalı, bu ayar açık olduğunda işlemci sıcaklığı boşta 45-60 derecelerde geziniyor. Şu an en güncel BIOS sürümünü kullanıyorum ama çözüm olmuyor. Sorunun asıl kaynağını bulamıyorum. Acaba bir önceki BIOS geri anakarta yüklemem mümkün mü?
Ya da bu sorunu nasıl çözebileceğim hakkında bir fikriniz var mı?

Son olarak anakartın BIOS menüsünde yaptığım ayarlar bazen kaydedilmiyor ve işlemci fan ayar hızı için ayarlama yaptığımda bu ayar bir süre sonra uygulanmıyor. O da şöyleki mesela işlemci 40 derece sıcaklıkta ayarda 2000 RPM hızında dönmesi gerekirken 300RPM dönüyor sıcaklık artsa da bu değişmiyor. Bu durumu düzeltmek için her seferinde BIOS sıfırlamam gerekiyor. Bu durum oluştuğunda anakartın hata gösterge ekranında 00 hata kodu yazıyor.

Bilgisayarda bulunan parcaları belirtecek olursam;

AMD Ryzen 3700X
MSI X570 Ace
MSI Gaming 1070Tİ
G.Skill Sniper X 2x8GB 3200MHz RAM
Samsung 970 Evo 500GB SSD
Kingston HyperX 480GB SSD
Seagate Barracuda 1TB HDD
Cooler Master Vanguard 750W 80+ Gold PSU
Cooler Master MB511

Son düzenleyen: Moderatör:
CS:GO da işlemciyi daha fazla kullanan bir komut vardı onu aktif mi ettiniz?

Yanlış bilmiyorsam 30 Eylülde BIOS Uptade gelicek bu sorunla ilgili.

MSİ Afterburner programını bilgisayardan kaldırdım. CS-GO girmeden önce HW Monitör açtım. Oyuna girip çıktığımda işlemci artık 4.15 GHz'e çıkıp sabitlenmiyor. Ama halen 3.6GHz'e sabit çalışıyor.

Yanlış bilmiyorsam 30 Eylülde BIOS Uptade gelicek bu sorunla ilgili.
Umarım çözüm olur. Yoksa ikinci kez AMD sistem topladım ve iki sistemde de sorunlarla karşılaştım. Önceki sistemde oyunlarda ve uygulamalarda anlık takılma, donma meydana geliyordu. Şuanki sistemde de frekansla ve ısı ile alakalı sorunlar mevcut.
Core performance boost kapalı olduğu için 3.6GHz'de çalışıyor.
Evet farkındayım ama neden hep 3.6 GHz'de sabit çalışıyor. Önceden AMD Ryzen 2700X İşlemciyi kullanıyordum CPB kapalı iken maksimum 3.7 GHz de çalışıyordu ve bilgisayar boşta iken bu frekans hızı 2.2 GHz'e kadar düşüyordu.

Son düzenleme:
Büyük olasılık maksimum performans da çalışıyor onu dengeli moda alırmısınız bakalım durum ne olacak.

Büyük olasılık maksimum performans da çalışıyor onu dengeli moda alırmısınız bakalım durum ne olacak.
Konunun başında da bahsettiğim gibi bütün güç ayarlarını denedim. Ayrica kendi güç profilini oluşturdum fakat değişen bir şey yok.

Bende aynı işlemciyi kullanıyorum. İşlemcinin base frekansı 3.6 Ghz. Boost frekansı ise 4.4 tü sanırım, AMD'nin sitesinde yazıyor. BIOS'da core performans boost açıksa eğer bu iki değer arasında gidip gelir duruma göre. Kapalı ise base frekansta çalışıyor. Ben mesela kapalı tutuyorum fakat çarpan kilidini 36 yerine 38 yaptım 3800 Mhz'de kullanıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…